Τα υπεράκτια αιολικά και το μπλόκο του Στρατού!

 29/09/2023    02 : 57 : 11
ανεμογεννητρίες υπερακτια
67 / 100

Τι συμβαίνει με τα υπεράκτια αιολικά (και ποιοι δεν ανησυχούν)

Από το newmoney.gr

Μεγάλα ζητήματα δημιουργεί το μπλόκο που βάζει για γεωπολιτικούς λόγους το ΓΕΕΘΑ στα σχέδια της κυβέρνησης για την ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών. Η αγορά της αιολικής ενέργειας περίμενε από τις αρχές του έτους ότι μέσα στην Άνοιξη θα προχωρούσε ο εθνικός σχεδιασμός, ο οποίος θα καθόριζε τις περιοχές της χώρας που θα φιλοξενούσαν τα υπεράκτια πάρκα ανεμογεννητριών.

Στις περιοχές που είχαν προταθεί ήταν η θαλάσσια έκταση από την Σητεία έως τον Ξηρόκαμπο, οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, η ανατολική Εύβοια, η περιοχή Ικαρίας – Πάτμου – Λέρος κ.α. Ο φόβος των επενδυτών ήταν ότι οι εκλογές θα προκαλούσαν καθυστερήσεις στην οριστικοποίηση του σχεδίου και θα χανόταν πολύτιμος χρόνος για να κλείσει μια μεγάλη εκκρεμότητα. Σε αυτές τις καθυστερήσεις προστίθεται τώρα και η απόρριψη από το ΓΕΕΘΑ πάνω των μισών περιοχών που είχαν προταθεί για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών, καθώς έκρινε ότι επηρεάζουν τις επιχειρήσεις του στρατού.

Ο προβληματισμός για τους περιορισμούς επεκτείνεται και στις Κυκλάδες καθώς η τουριστική ανάπτυξη δεν δείχνει να συμπορεύεται με τα φιλόδοξα σχέδια των υπεράκτιων αιολικών, με αποτέλεσμα περιοχές με πλούσιο αιολικό δυναμικό να βγαίνουν εντελώς από το κάδρο των off shore αιολικών, στέλνοντας τον τελικό σχεδιασμό για το Φθινόπωρο. Δημιουργούν όμως ανησυχίες σε Έλληνες και διεθνείς επενδυτές που μιλούν πλέον για «σπάσιμο» των θαλάσσιων οικοπέδων σε μικρά, αυξάνοντας τα κόστη και περιορίζοντας τις αποδόσεις.

Οι μόνοι που δεν φαίνεται να ανησυχούν επί του παρόντος είναι οι όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζου, οι οποίοι με νόμο έχουν εξασφαλίσει την ανάπτυξη πιλοτικών έργων έως 600 μεγαβάτ στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης και θα έχουν το προβάδισμα στα υπεράκτια αιολικά. Οι δύο εταιρείες προσανατολίζονται στην ανάπτυξη από κοινού των ερευνητικών μελετών χωρίς να αποκλείεται η προσθήκη στο σχήμα και της Motor Oil.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}