Τα κόμματα έχουν αφήσει τους δανειολήπτες έρμαια των funds!

 23/02/2024    06 : 06 : 51
71 / 100

Δανειολήπτες: Πιέσεις με «το πιστόλι στον κρόταφο» από τα funds

Δανειολήπτες έχουν πετύχει διακανονισμό και αντί δοσολογίου τους στέλνουν εξώδικα – Αναστολή πλειστηριασμών ζητεί η Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων

Να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, να ληφθούν μέτρα για την αυθαίρετη συμπεριφορά των funds κατά των δανειοληπτών και να ασκήσει τον εποπτικό της ρόλο η Τράπεζα της Ελλάδας, ζητεί η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, παρεμβαίνοντας για να μπει φρένο στις καταχρηστικές ενέργειες σε βάρος «κόκκινων» δανειοληπτών.

Η ηχηρή παρέμβαση του συλλογικού οργάνου, μέσω του οποίου εκφράζεται και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, καθώς εκπροσωπεί τον νομικό κόσμο της χώρας, όπως τονίζονταν χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ήρθε μετά την απόφαση μίας ομάδας δικηγόρων που ξεπερνούν τους 250 πλέον σε όλη τη χώρα, που αποφάσισαν να καταγγείλουν δημοσίως τις πρακτικές των funds, έχοντας συγκεντρώσει στοιχεία από υποθέσεις που χειρίστηκαν, σε μία προσπάθεια αφενός να καταδείξουν την ανάγκη προστασίας της κύριας κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών και αφετέρου να ληφθούν μέτρα για την προστασία τους.

Οι καταγγελίες των δικηγόρων έτυχαν «ευήκοα ώτα» στην ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων, ο οποίος με ομόφωνη απόφαση σε ανακοίνωση- κόλαφο κατά των funds καλεί την κυβέρνηση να λάβει μία σειρά από μέτρα.

Η καταγγελία των δικηγόρων που υιοθετήθηκε από την ολομέλεια των δικηγόρων είναι αναρτημένη και στο site του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.

Καταγγελίες «φωτιά» για τη δράση των funds

Σε δημόσια παρέμβαση με στόχο να εκφραστεί η αγωνία χιλιάδων δανειοληπτών, οι δικηγόροι Λυδία Δράμπα, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και Βάσω Κασάπη, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, που ηγούνται της συγκέντρωσης υπογραφών στο κείμενο- καταγγελία για τα funds μιλώντας χθες στην ενημερωτική εκπομπή «Συμβαίνει Τώρα», στον τηλεοπτικό σταθμό ASTRA, αποκάλυψαν απίστευτες αυθαιρεσίες και παραπλανητικές ενέργειες κατά δανειοληπτών από τους εκπροσώπους των funds, που μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου έχουν κυριολεκτικά «ξεσαλώσει».

Σύμφωνα με τις δύο δικηγόρους τα funds ασκούν ασφυκτικές πιέσεις με «το πιστόλι στον κρόταφο» και εκβιάζουν τους «κόκκινους» δανειολήπτες, ότι αν δεν δεχτούν τις προτάσεις τους θα χάσουν τα σπίτι τους.

Η κ. Δράμπα αποκάλυψε ότι μόλις πριν από λίγες μέρες δανειολήπτης που σε συνεργασία μαζί της έκανε διακανονισμό για την αποπληρωμή του δανείου του, αντί του δοσολογίου που συμφώνησε να πληρώνει και περίμενε να του αποσταλεί, έλαβε εξώδικο κατάσχεσης, ενώ σε άλλη περίπτωση οφειλέτης «απειλήθηκε» ότι θα χάσει το σπίτι του άμεσα, επειδή ακόμη δεν έχει προβεί στον διακανονισμό που υποδεικνύει το fund που χειρίζεται τον φάκελο του δανείου του.

«Οι δανειολήπτες που τα δάνειά τους έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» βλέπουν τα σπίτια τους να κινδυνεύουν να χαθούν σε πλειστηριασμούς εξαιτίας της κατάργησης της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Δέχονται τηλέφωνα και πιέσεις. Οι εισπρακτικές εταιρείες λειτουργούν σαν κράτος εν κράτει, απειλώντας, εκφοβίζοντας και παραπληροφορώντας τους δανειολήπτες οι οποίοι αγωνιούν καθημερινά για το πότε θα τους πάρουν το σπίτι», επισήμανε με τη σειρά της η κ. Κασάπη.

Σύμφωνα με την ίδια αυτή η συμπεριφορά συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών, που εκτός όλων των άλλων αποτρέπονται κιόλας να συμβουλευτούν δικηγόρους.

«Οι άνθρωποι πιέζονται, απειλούνται με πλειστηριασμούς και επειδή δεν γνωρίζουν από νομικά πανικοβάλλονται. Αυτό ξεπερνάει κάθε όριο», τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια και κάλεσε τους συναδέλφους της δικηγόρους και στον Βόλο, αν το επιθυμούν να σπεύδουν να ενημερώσουν για προσωπικές τους υποθέσεις, στις οποίες οι πελάτες τους δέχτηκαν απαξιωτική και απειλητική συμπεριφορά από τους εκπροσώπους funds.

Η Λυδία Δράμπα, η οποία συνέταξε την καταγγελία, υπογράμμισε ότι για το θέμα των funds έχουν γίνει αναφορές στη Βουλή, όμως οι όποιες απαντήσεις θα δοθούν στη νέα πλέον κοινοβουλευτική περίοδο, αφού το Κοινοβούλιο έκλεισε λόγω εκλογών.

«Είναι απαραίτητη η νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι δανειολήπτες είναι απροστάτευτοι» σχολίασε σχετικά η κ. Κασάπη.

Η παρέμβαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων

Το κείμενο των δικηγόρων λειτούργησε ως «καμπανάκι» με αποτέλεσμα η ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας να εκδώσει ανακοίνωση «κόλαφο» καταδικάζοντας τις καταχρηστικές πρακτικές και συμπεριφορές των funds.

Επίσης, η Ολομέλεια ζητεί να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί κατά την προεκλογική περίοδο λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωσης της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, έχει ως εξής:

«Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με απόφασή της καταδικάζει το φαινόμενο των αντιδεοντολογικών και καταχρηστικών πρακτικών και συμπεριφορών από Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων (funds) σε βάρος τόσο οφειλετών-ευάλωτων οικονομικά πολιτών όσο και των πληρεξουσίων δικηγόρων τους, το οποίο έχει καταστεί καθημερινή πραγματικότητα και θα σταθεί αλληλέγγυα στο πλευρό των πληρεξουσίων δικηγόρων των δανειοληπτών, που εμποδίζονται να ασκήσουν τα δικαιώματά τους και να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους.

Μάλιστα, μετά τις τελευταίες δικαστηριακές εξελίξεις, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί καθώς οι Εταιρείες αυτές, προφανώς, τις εξέλαβαν ως «πράσινο φως» για την συνέχιση και επίταση την καταχρηστικών τακτικών.

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με καταγγελίες συναδέλφων, η επικοινωνία των οφειλετών και των πληρεξούσιων δικηγόρων τους με τις εταιρείες αυτές είναι εξαιρετικά δυσχερής, με μοναδική δυνατότητα την κλήση σε τηλεφωνικό κέντρο (με συνομιλητές συχνά υπαλλήλους μη καταρτισμένους και μη εξουσιοδοτημένους για συνεννόηση επί της ουσίας) και την ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, με άδηλο χρονικό ορίζοντα διεκπεραίωσης, η νομιμοποίηση των δικηγόρων καθυστερεί αδικαιολόγητα καθόσον επανελέγχονται από τη νομική υπηρεσία οι σχετικές εξουσιοδοτήσεις παρόλο έχουν συνταχθεί, κατά τα προδιατυπωμένα υποδείγματα που οι ίδιες οι εταιρείες απαιτούν, τα προτεινόμενα σχέδια ρύθμισης οφειλών είναι προαποφασισμένα και τυποποιημένα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των οφειλετών και έτσι καθίστανται ανεφάρμοστα.

Περαιτέρω, μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται στη χορήγηση βεβαιώσεων εξόφλησης, σε αιτήματα συμπλήρωσης/ διόρθωσης στοιχείων εκ μέρους των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων στην πλατφόρμα εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών του ν. 4738/2020, στην οποία παρατηρείται ότι συμμετέχουν μόνο για μικρού ύψους απαιτήσεις καθιστώντας την στην ουσία μη λειτουργική και αποδοτική για τους οφειλέτες, στο άνοιγμα λογαριασμών εξυπηρέτησης των δόσεων είτε δικαστικών ρυθμίσεων είτε του εξωδικαστικού μηχανισμού, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα των οφειλετών και των δικηγόρων τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να εκπέσουν οι οφειλέτες από τις ρυθμίσεις αυτές.

Μάλιστα, σε οφειλέτες που ήδη τηρούν τη ρύθμιση του ν. 3869/2010 αποστέλλονται αόριστα και γενικόλογα εξώδικα έκπτωσης, με αφορμή την αιφνίδια αλλαγή λογαριασμού εξυπηρέτησης της δικαστικής ρύθμισης, ζητώντας ποσά που ήδη έχουν καταβληθεί.

Αποτέλεσμα των αντιδεοντολογικών και καταχρηστικών αυτών πρακτικών και συμπεριφορών είναι οφειλέτες και δικηγόροι να ταλαιπωρούνται αδικαιολόγητα, οι δικηγόροι να αδυνατούν να ασκήσουν τα εκ του νόμου καθήκοντά τους και οι πολίτες τα δικαιώματά τους με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η περιουσία τους και ιδίως η πρώτη κατοικία τους.

Η Ολομέλεια καλεί τους πληρεξουσίους δικηγόρους των οφειλετών να γνωστοποιήσουν επώνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected] συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά που συνιστούν και τεκμηριώνουν τις άνω αντιδεοντολογικές και καταχρηστικές συμπεριφορές των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων, προκειμένου να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Ζητά επίσης από την Τράπεζα της Ελλάδος να ασκήσει κατά τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό τον εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο που κατά νόμο έχει απέναντι στις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων (funds).

Τέλος, καλεί την Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για αναστολή των πλειστηριασμών κατά την προεκλογική περίοδο και δη κατά το μέτρο που οι οφειλέτες δεν θα μπορούν να ασκήσουν αποτελεσματικά το δικαίωμα δικαστικής προστασίας, λόγω αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων ενόψει βουλευτικών εκλογών».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

………………………………………………………………….

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ

Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για όλους τους Δανειολήπτες !!!

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_3.html

ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_92.html

ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΛΗΤΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_55.html

ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΔΑΝΕΙΩΝ & ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ

https://bit.ly/3AAXWHm

ΕΞΩΔΙΚΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ & ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/2015/11/blog-post_28.html

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_93.html

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_41.html

STOP SERVICERS & FUNDS

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/nea-stop-funds-funds.html

2η ΕΥΚΑΙΡΙΑ – ΕΚΟΥΣΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΜΙΚΡΟΥ & ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/2.html

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}