Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναγκάζονται να στήσουν φορείς για ξέπλυμα χρήματος

 29/09/2023    03 : 12 : 51
μαυρο χρημα ξεπλυμα
65 / 100

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν στο άμεσο μέλλον στην ίδρυση «δικαστικών οντοτήτων» που θα είναι αφιερωμένες στον αγώνα κατά του ξεπλύματος χρήματος, μετά τη συμπερίληψη τους σε κατάλογο κρατών υπό «ενισχυμένη παρακολούθηση» για το ζήτημα.

Διεθνής οργανισμός καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος, η ομάδα χρηματοοικονομικής δράσης (Groupe d’action financière, GAFI) τοποθέτησε τον Μάρτιο του 2022 τα ΗΑΕ, όπως και άλλες 23 χώρες, στη «γκρι λίστα» των χωρών που παρουσιάζουν «στρατηγικές ανεπάρκειες στα καθεστώτα καταπολέμησης» κυρίως της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Τα Εμιράτα ενέκριναν «πρόταση για τη δημιουργία ειδικευμένων ομοσπονδιακών οντοτήτων για τη δίωξη οικονομικών εγκλημάτων και του ξεπλύματος χρήματος», σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAM.

Πρόκειται για το «πρώτο βήμα προς τη διενέργεια ερευνών» για το ξέπλυμα χρήματος και «τον αγώνα εναντίον» των ύποπτων χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σκοπός είναι να ενισχυθεί «η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στο επιχειρηματικό οικοσύστημα» των ΗΑΕ ώστε να ενθαρρυνθούν «να φέρουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους» στη χώρα, κατά το WAM.

Η φήμη των Εμιράτων ως μείζονος χρηματοοικονομικού και εμπορικού κόμβου στον Κόλπο και σε διεθνές επίπεδο υπέστη πλήγμα αφού το πλούσιο πετρελαιοεξαγωγικό κράτος συμπεριλήφθηκε στην «γκρίζα λίστα» της GAFI.

Οι «δικαστικές οντότητες» που θα δημιουργηθούν θα επιτρέψουν να «προστατευτεί η εθνική οικονομία» και να «μειωθεί ο αντίκτυπος» των οικονομικών εγκλημάτων, σύμφωνα με το WAM.

Τα ΗΑΕ είναι σημαντικός κόμβος για το παγκόσμιο εμπόριο, συνδέουν τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη, την Ασία και την κεντρική Ασία.

Το αεροδρόμιο του Ντουμπάι είναι από τα πιο πολυσύχναστα στον πλανήτη και το λιμάνι του μπορεί να καυχιέται πως έχει από τις πιο εντατικές δραστηριότητες στον κόσμο.

Ωστόσο τα ΗΑΕ προσελκύουν μεγάλο αριθμό Ρώσων επιχειρηματιών που θέλουν να ξεφύγουν από τις δυτικές κυρώσεις, ιδίως το Ντουμπάι, προκαλώντας ανησυχίες σε ΜΚΟ και ειδικούς στον αγώνα εναντίον του ξεπλύματος χρήματος.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}