Τα επαγγέλματα του μέλλοντος και τα επαγγέλματα που θα… σβήσουν

 23/02/2024    08 : 35 : 05
ai
65 / 100

Τα επόμενα πέντε χρόνια η αγορά εργασίας δεν θα θυμίζει σε τίποτα το σήμερα. Κάποια επαγγέλματα θα αναδειχθούν και κάποια άλλα θα εκλείψουν. Η επίδραση, οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης και του αυτοματισμού ήταν το αντικείμενο του 2ου εργασιακού φόρουμ της εταιρείας ανθρώπινου δυναμικού MANDYNAMIC.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι ειδικότητες που αναμένεται να αναπτυχθούν και να συρρικνωθούν τα επόμενα χρόνια, καθώς και οι δεξιότητες που θα πρέπει να αναπτύξουν οι εργαζόμενοι ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ή Artificial Intelligence (AI) είναι ουσιαστικά ο επιστημονικός τεχνολογικός κλάδος που ασχολείται με την ανάπτυξη της ικανότητας των ηλεκτρονικών υπολογιστών να εκτελούν δραστηριότητες που απαιτούν νοημοσύνη. Κεντρικοί ομιλητές του συνεδρίου ήταν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Στην παρουσίαση της MANDYNAMIC, ο Γενικός Εμπορικός Διευθυντής της εταιρείας, κ. Ιωάννης Μπουζούρης, παρουσίασε τις ειδικότητες που αναμένεται να αναπτυχθούν και να συρρικνωθούν την επόμενη πενταετία.

Οι ειδικότητες που αναμένεται να αναπτυχθούν τα επόμενα πέντε χρόνια είναι: Χειριστές Αγροτικών Μηχανημάτων, Οδηγοί φορτηγών και Λεωφορείων, καθηγητές επαγγελματικής εκπαίδευσης, μηχανικοί και επισκευαστές μηχανημάτων, στελέχη business development, εργάτες κατασκευαστικού κλάδου, καθηγητές ανώτατης εκπαίδευσης, μηχανικοί ηλεκτροτεχνολογίας και ειδικοί ψηφιακού μετασχηματισμού.

Αντιθέτως, οι ειδικότητες που αναμένεται να συρρικνωθούν τα επόμενα πέντε χρόνια είναι: Υπάλληλοι Data Entry (εισαγωγής δεδομένων), διοικητικοί υπάλληλοι και γραμματείς, λογιστές και υπάλληλοι μισθοδοσίας, υπάλληλοι φύλαξης και επιστάτες κτιρίων, ταμίες, αποθηκάριοι, εργάτες γραμμής παραγωγής, υπάλληλοι κούριερ και πωλητές λιανικής.

Αντίστοιχα, οι δεξιότητες σε άνοδο, που θα πρέπει να αναπτυχθούν από τους εργαζόμενους ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, σύμφωνα με τη MANDYNAMIC, είναι: δημιουργικότητα, αναλυτική σκέψη, ευελιξία και προσαρμοστικότητα, κίνητρο και αυτογνωσία, ηγεσία και mentoring, ενσυναίσθηση, τεχνολογική γνώση ΑΙ και big data, αξιοπιστία και προσοχή στη λεπτομέρεια.

Η MANDYNAMIC παρουσίασε επίσης ως κυρίαρχες τάσεις για την αγορά εργασίας το 2024 την Τεχνητή Νοημοσύνη και τον Αυτοματισμό, την ευελιξία και την υβριδική εργασία, την ενίσχυση της υγείας και της ευεξίας των εργαζομένων, τις ίσες ευκαιρίες και την αποδοχή της διαφορετικότητας, την ανάπτυξη ηγετικών στελεχών, καθώς και το Reskilling (επανεκπαίδευση) και Upskilling (αναβάθμιση δεξιοτήτων).

ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}