Ταμείο Ανάκαμψης: Στις τσέπες λίγων οικογενειών….500.000.000€

 02/03/2024    09 : 57 : 39
λεφτα
71 / 100

Το Ταμείο Ανάκαμψης, αποτελεί ένα πολυδιαφημιζόμενο εργαλείο που λίγο ως πολύ η ελληνική κοινωνία και οι χιλιάδες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, το ανέμενε και το αναμένει ως μάννα εξ ουρανού, όμως η σημερινή εικόνα είναι μάλλον απογοητευτική αν κανείς αναλογιστεί, ότι οι επιχειρήσεις που έχουν γευτεί τους καρπούς του είναι λίγες και επιλεγμένες δείχνοντας πως η φιλοσοφία με τους ημετέρους, τους κολλητούς, τους κουμπάρους και τους ισχυρούς, παραμένει σε πρώτη προτεραιότητα.

Το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ που έχει μοιραστεί, πάει και πάλι στις τσέπες των λίγων και η διαδρομή που ακολουθείται είναι στην ίδια πεπατημένη. Την ώρα που από τις 800.000 χιλιάδες επιχειρήσεις η πλειοψηφία αδυνατεί κυριολεκτικά να περάσει έστω και έξω από την πόρτα των τραπεζών, τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έρχονται να λειάνουν αυτές τις μεγάλες αντιθέσεις, να διευρύνουν την πίτα και να κρατήσουν ζωντανές χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στερούνται ρευστότητας.

Μετά από μια βαθιά οικονομική κρίση ετών, απανωτά κλεισίματα λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων και μια ακρίβεια που προκαλεί ασφυκτικές πληθωριστικές πιέσεις, η άνοδος επιτοκίων και μεγέθυνση των δανειακών υποχρεώσεων, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Η ενεργειακή κρίση που εκτοξεύει τις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, τινάζει τους προϋπολογισμούς των επιχειρήσεων στον αέρα, αυξάνοντας αισθητά το κόστος της προμήθειας των πρώτων υλών και το μεταφορικό τους αποτύπωμα. Όμως αντί, τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης να έρθουν για να ανακουφίσουν τις χιλιάδες των επιχειρήσεων που πλήττονται, κατευθύνονται προς τους λίγους, τους ελάχιστους.

Μια ντουζίνα κυριολεκτικά είναι οι τυχεροί, που έχουν δει φως και αυτό υποχρεώνει τις χιλιάδες των επιχειρήσεων να περιμένουν στριμωγμένες στην ουρά, για τα «λίγα ψίχουλα αγάπης που γυρεύουν» όπως λέει και το γνωστό λαϊκό άσμα, από την Αναπτυξιακή Τράπεζα ή το ΕΣΠΑ.

Να υπενθυμίσουμε για την ιστορία, πως εκτός από τους δώδεκα τυχερούς του Ταμείου Ανάκαμψης, πιθανή πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό έχουν μόνο κάτι παραπάνω από τριανταεπτά χιλιάδες επιχειρήσεις. Στις υπόλοιπες 763.000 τους μένει να κάνουν μόνο τον… σταυρό τους.

Τα βλέπουν αυτά και απ’ έξω και να ξέρετε πως και αυτοί σταυροκοπιούνται, κάνοντας τις δικές τους δεύτερες σκέψεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της ευρωχρηματοδότησης.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}