Τέλος στις πληρωμές με μετρητά σε γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς

 22/06/2024    05 : 48 : 47
λεφτα
63 / 100

Υποχρεωτική η πληρωμή μέσω POS σε επαγγελματίες με υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής. Άμεσα η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές….

Από το businessdaily.gr

Δέσμη παρεμβάσεων για τον δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής με στόχο την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων, που θα ανοίξει το δρόμο για πρόσθετες ελαφρύνσεις και παροχές, προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το ερχόμενο Σάββατο από τη βήμα της ΔΕΘ.

Το πλέγμα μέτρων περιλαμβάνει διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με τα POS και επέκταση τους σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, αλλαγές στο καθεστώς φορολογίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ισχυρά κίνητρα στους πολίτες, διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και ενεργοποίηση νέων σύγχρονων εργαλείων και της τεχνητής νοημοσύνης.

Ειδικότερα το σχέδιο δράσης προβλέπει τα εξής:

 • Διασύνδεση 400.000 ταμειακών μηχανών και 140.000 ειδικών φορολογικών μηχανισμών με τα POS των επιχειρήσεων μέσα στους πρώτους μήνες του 2024.
 • Επέκταση των POS σε περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες καθώς σήμερα δεν είναι υποχρεωτικό να διαθέτουν POS δεκάδες επαγγελματικοί χώροι, όπως για παράδειγμα γυμναστήρια, φροντιστήρια, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, κινηματογράφοι.
  Αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελματιών με επίκεντρο τις δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους.
 • Για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών θα αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA, ενώ δεν αποκλείονται και παρεμβάσεις στους συντελεστές φορολόγησης.
 • Διεύρυνση ηλεκτρονικών συναλλαγών με πληρωμή αποκλειστικά μέσω POS των υπηρεσιών που παρέχουν συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι όπως γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κ.α.
 • Επέκταση και υποχρεωτική χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
 • Καθιέρωση ψηφιακού δελτίου αποστολής που θα επιτρέψει σε πραγματικό χρόνο να ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδομής, αγροτικά κ.λ.π.).
 • Απλοποιημένο τιμολόγιο με μείωση του ύψους του από τα 100 στα 50 ευρώ.
 • Νέο πλαίσιο κινήτρων για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις από 20 επαγγέλματα που θα είναι πιο ελκυστικό για τους φορολογούμενους ώστε να μην επιλέγουν να πληρώνουν με μετρητά.
 • Θέσπιση ειδικής έκπτωσης φόρου με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης για τους φορολογούμενους που αποκάλυψης κρουσμάτων μη έκδοσης η έκδοσης πλασματικών αποδείξεων μέσω της εφαρμογής “Αppodixi». Σημειώνεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την παροχή κλιμακωτής χρηματικής επιβράβευσης με ανώτατο όριο τα 1.500 – 2.000 ευρώ. Ωστόσο δεν αποκλείεται συνδυασμός των δύο κινήτρων, προκειμένου οι πολίτες να χρησιμοποιούν την εφαρμογή στο κινητό τους για τον έλεγχο της γνησιότητας των αποδείξεων.
 • «Κλείδωμα» των προσυμπληρωμένων κωδικών που αφορούν τα έσοδα και έξοδα όπως αποτυπώνονται στα στοιχεία myDATA στις δηλώσεις ΦΠΑ και στο έντυπο Ε3 για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.
 • Επανεξέταση των προστίμων για τυπικές και ουσιαστικές παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας.
 • Αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό υποθέσεων φοροδιαφυγής που θα δώσει τη δυνατότητα στις ελεγκτικές αρχές να προχωρούν σε διασταυρώσεις εξπρές και να έχουν πλήρη εικόνα για το οικονομικό προφίλ των φορολογούμενων. Σύμφωνα με το προγραμματισμό, η ΑΑΔΕ θα εφαρμόσει το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης στο σύνολο της φορολογίας εντοπίζοντας περιπτώσεις απόκρυψης εισοδήματος, μη απόδοσης και απάτης σε ΦΠΑ, σε δασμούς, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ενδοομιλικές συναλλαγές κ.α.
div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}