Τέλος οι “πλάτες” ΗΠΑ σε Ουκρανία: Ή κερδίζεις ή χάνεσαι είπαν στον Ζελένσκι

 16/04/2024    01 : 46 : 00
zelenski biden 1 1140x570 1
66 / 100

Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αμερικανικά ΜΜΕ επικαλούμενα ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν εξαπολύουν μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον Β.Ζελένσκι.

Από το warnews247.gr

Είναι εξαιρετικά σημαντικό το άρθρο το οποίο ακολουθεί καθώς δείχνει ότι οι Αμερικανοί προσπαθούν να πείσουν το Κίεβο για διαπραγματεύσεις και -το κυριότερο- για διαίρεση/διχοτόμηση της χώρας

H Washington Post αποκαλύπτει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι ειδοποίησαν την Ουκρανία ότι η δυτική βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία δεν είναι απεριόριστη.

Η Washington Post ανέφερε ακόμη ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωναν ότι τα πρόσφατα δυτικά πακέτα βοήθειας για την Ουκρανία «αντιπροσωπεύουν την καλύτερη ευκαιρία του Κιέβου να αλλάξει αποφασιστικά την πορεία του πολέμου».

Ο τίτλος του άρθρου είναι “Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Ουκρανία ότι αντιμετωπίζει μια κομβική στιγμή στον πόλεμο”.

“Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν μπορεί να κάνει τα πάντα για πάντα”

Αναφέρει σχετικά η Washington Post :

“Καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν στους Ουκρανούς ηγέτες ότι αντιμετωπίζουν μια κρίσιμη στιγμή για να αλλάξουν την τροχιά του πολέμου, αυξάνοντας την πίεση στο Κίεβο να αποκτήσει σημαντικά κέρδη στο πεδίο της μάχης ενώ τα όπλα και η βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και των σύμμαχοί της αυξάνονται.

Παρά τις υποσχέσεις να στηρίξουν την Ουκρανία «όσο χρειαστεί», αξιωματούχοι του Μπάιντεν ανέφεραν ότι τα πρόσφατα πακέτα βοήθειας από το Κογκρέσο και τους συμμάχους της Αμερικής αντιπροσωπεύουν την καλύτερη ευκαιρία του Κιέβου να αλλάξει αποφασιστικά την πορεία του πολέμου.

Πολλοί συντηρητικοί στη Βουλή υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών έχουν ορκιστεί να αποσύρουν την υποστήριξη…

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι προσπαθούν να «καταστήσουν σαφές [στους Ουκρανούς αξιωματούχους] ότι [η κυβέρνηση των ΗΠΑ] δεν μπορεί να κάνει τα πάντα για πάντα».

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει ευαίσθητα διπλωματικά θέματα, πρόσθεσε ότι είναι «πολύ ισχυρή άποψη» της κυβέρνησης ότι θα είναι δύσκολο να συνεχίσει να λαμβάνει το ίδιο επίπεδο ασφάλειας και οικονομικής βοήθειας από το Κογκρέσο.

«Το «όσο χρειάζεται» σχετίζεται με το μέγεθος της σύγκρουσης», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Δεν αφορά το ποσό της βοήθειας».

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεχίσει να ζητά όση χρηματοδότηση πιστεύει ότι χρειάζεται η Ουκρανία -όπως έκανε καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου- αλλά δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει αυτά τα αιτήματα.

“Το μήνυμα μεταφέρθηκε στο Κίεβο με ωμά λόγια”

Οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν πιστεύουν ότι η κρίσιμη συγκυρία θα έρθει αυτή την άνοιξη, όταν η Ρωσία αναμένεται να ξεκινήσει μια επίθεση και η Ουκρανία θα ξεκινήσει μια αντεπίθεση σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη.

Ο κρίσιμος χαρακτήρας των επόμενων λίγων μηνών έχει ήδη μεταφερθεί στο Κίεβο με ωμά λόγια από κορυφαίους αξιωματούχους του Μπάιντεν — συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή συμβούλου εθνικής ασφάλειας Jon Finer, της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Wendy Sherman και του υφυπουργού Άμυνας Colin Kahl, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Ουκρανία τον περασμένο μήνα .

Ο διευθυντής της CIA William J. Burns ταξίδεψε στη χώρα μία εβδομάδα πριν από αυτούς τους αξιωματούχους, όπου ενημέρωσε τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky για τις προσδοκίες του για το τι σχεδιάζει στρατιωτικά η Ρωσία τους επόμενους μήνες και τόνισε την επείγουσα ανάγκη της στιγμής.

Ταυτόχρονα, ο Μπάιντεν και οι βοηθοί του είναι πρόθυμοι να αποφύγουν οποιαδήποτε ένδειξη αποστάσεως ή αποδυνάμωσης της αποφασιστικότητας των δυτικών συμμάχων ενόψει της επετείου της 24ης Φεβρουαρίου, ελπίζοντας να δώσουν σήμα στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία δεν φθίνει.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές προειδοποίησαν ότι ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία είναι πιθανό να εκμεταλλευτούν ένα αποφασιστικό στρατιωτικό πλεονέκτημα στο άμεσο μέλλον.

«Φαίνεται ότι παίζουμε για έναν μακρύ πόλεμο», ανέφερε η Andrea Kendall-Taylor, διευθύντρια του Transatlantic Security Program στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια. «Πιστεύω ότι έρχεται σε αντίθεση με αυτό που ήλπιζαν τόσοι πολλοί άνθρωποι, ότι στην πραγματικότητα προσπαθούμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία να κερδίσει στρατιωτικά».

Διαμάχη για το Bakhmut και τους στόχους του ουκρανικού Στρατού

Ο Μπάιντεν και οι κορυφαίοι βοηθοί του λένε ότι είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν την Ουκρανία όσο το δυνατόν περισσότερο και πλήρως. Προειδοποιούν όμως ότι η πολιτική πορεία θα γίνει σκληρότερη όταν η Ουκρανία εξαντλήσει το τρέχον πακέτο του Κογκρέσου, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί ήδη από αυτό το καλοκαίρι.

Ορισμένοι δυτικοί ηγέτες διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με την αποστολή ορισμένων τύπων βαρέων όπλων στην Ουκρανία, ανησυχώντας για μια άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία, ειδικά αφού ο Πούτιν σηματοδότησε την προθυμία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Ωστόσο, η δημόσια επίδειξη ενότητας καλύπτει τις εντάσεις σχετικά με το πώς η Ουκρανία θα πρέπει να επικεντρώσει τους πόρους της τους επόμενους μήνες.

Οι ειλικρινείς συζητήσεις στο Κίεβο τον περασμένο μήνα αντανακλούσαν μια προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να ευθυγραμμίσει τους στόχους της Ουκρανίας με αυτό που μπορεί να υποστηρίξει η Δύση καθώς ο πόλεμος πλησιάζει στο όριο του ενός έτους.

Το να βρεθεί η Ουκρανία στην ίδια σελίδα δεν είναι εύκολο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να περιγράψουν ιδιωτικές συνομιλίες.

Για μήνες, η Ουκρανία έχει δαπανήσει σημαντικούς πόρους και στρατεύματα για την υπεράσπιση του Μπαχμούτ στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Αμερικανοί στρατιωτικοί αναλυτές και σχεδιαστές έχουν υποστηρίξει ότι δεν είναι ρεαλιστικό να υπερασπιστούν ταυτόχρονα το Μπαχμούτ και να ξεκινήσουν μια αντεπίθεση για την ανακατάληψη αυτού που οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν πιο κρίσιμο έδαφος.

Ο Ζελένσκι, ωστόσο, αποδίδει συμβολική σημασία στο Μπαχμούτ, είπαν δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της διοίκησης, και πιστεύει ότι θα ήταν πλήγμα στο ηθικό της Ουκρανίας να χάσει την πόλη.

Την Παρασκευή, ο Ζελένσκι είπε ότι οι δυνάμεις της χώρας του θα «πολεμήσουν όσο μπορούμε» για να κρατήσουν την εμπόλεμη πόλη που βρίσκεται στο χείλος της ρωσικής κατάληψης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι εάν η Ουκρανία συνεχίσει να πολεμά παντού όπου η Ρωσία στέλνει στρατεύματα, θα λειτουργήσει προς όφελος της Μόσχας.

Αντίθετα, προέτρεψαν την Ουκρανία να δώσει προτεραιότητα στο χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεση της αντεπίθεσης της άνοιξης καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη εκπαιδεύουν Ουκρανούς μαχητές σε μερικά από τα πιο περίπλοκα όπλα που οδηγούν στο πεδίο της μάχης.

«Γενικά, η άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να αφιερώσουν αρκετό χρόνο ώστε να μπορούν να επωφεληθούν από αυτό που προσφέραμε σε υλικό και εκπαίδευση», είπε ένας ανώτερος διοικητικός αξιωματούχος.

Εάν η Ρωσία πάρει το Μπαχμούτ, είπε ο αξιωματούχος, «δεν θα οδηγήσει σε καμία σημαντική στρατηγική αλλαγή στο πεδίο της μάχης. Οι Ρώσοι θα προσπαθήσουν να το εμφανίσουν ως τέτοιο, [αλλά] είναι μια κουκκίδα στον χάρτη για την οποία έχουν ξοδέψει μια εξαιρετική ποσότητα αίματος και όπλων».

Εκτός συζήτησης η Κριμαία- “Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Ουκρανίας”

Επίσης, οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ κατέληξαν ότι η ανακατάληψη της βαριά οχυρωμένης χερσονήσου της Κριμαίας είναι πέρα ​​από τις δυνατότητες του στρατού της Ουκρανίας αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν ευαίσθητα θέματα. Αυτή η αποθαρρυντική αξιολόγηση έχει επαναληφθεί σε πολλές επιτροπές στο Καπιτώλιο τις τελευταίες εβδομάδες.

Αυτή η ασυμφωνία μεταξύ στόχων και δυνατοτήτων έχει εγείρει ανησυχίες στην Ευρώπη ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα συνεχιστεί επ’ αόριστον, επιβαρύνοντας υπερβολικά τη Δύση καθώς αντιμετωπίζει άλλες προκλήσεις, όπως ο υψηλός πληθωρισμός και οι ασταθείς τιμές της ενέργειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι βοηθοί του Μπάιντεν λένε ότι επιδιώκουν την καλύτερη πορεία δράσης: να εξουσιοδοτήσουν την Ουκρανία να ανακτήσει όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη τους επόμενους μήνες πριν καθίσουν με τον Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αυτή η προσπάθεια θα ωφεληθεί από μια εισροή πυραύλων Patriot, HIMARS και μια σειρά τεθωρακισμένων . Οι αισιόδοξοι βλέπουν έναν δρόμο για την Ουκρανία για να αποτρέψει περαιτέρω ρωσικές εισβολές στα ανατολικά, να ανακαταλάβει εδάφη στο νότο και να αναγκάσει τη Ρωσία να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου μέχρι το τέλος του έτους.

Αλλά οι σκεπτικιστές ανησυχούν ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Ουκρανίας, καθώς η Ρωσία ρίχνει εκατοντάδες χιλιάδες νέα στρατεύματα στο πεδίο της μάχης, συμπεριλαμβανομένων καταδίκων, πριν από την αναμενόμενη εαρινή επίθεση.

Δυτικοί και ουκρανικοί αξιωματούχοι πληροφοριών εκτιμούν ότι η Ρωσία έχει επί του παρόντος πάνω από 300.000 δυνάμεις στην Ουκρανία, από 150.000 αρχικά, με σχέδια να προσθέσουν εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη.

Η ρωσική εκστρατεία την άνοιξη θα μπορούσε να δει δυνάμεις να ξεχύνονται στα σύνορα με τη Λευκορωσία και να διακόπτουν τις γραμμές ανεφοδιασμού στη δυτική Ουκρανία που το Κίεβο χρησιμοποίησε για να ενισχύσει τον στρατό του.

Ακόμη και έμπειροι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες βλέπουν ένα ευρύ φάσμα πιθανών αποτελεσμάτων τους επόμενους μήνες, υπογραμμίζοντας πόσο αδύναμη είναι η κατάσταση.

«Δεν είναι ξεκάθαρο πώς τελειώνει αυτό. Θα τελειώσει με μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων; Θα είναι απλώς παρατεταμένο και θα δούμε κάποια εκδοχή των παγωμένων συγκρούσεων που βλέπουμε αλλού;» είπε ο Σεθ Τζόουνς, διευθυντής του Διεθνούς Προγράμματος Ασφάλειας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

«Έχετε επαρκή υποστήριξη τώρα και οι Ουκρανοί είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν, επομένως υπάρχει ισχυρή λογική να αποκτήσετε την Ουκρανία όσο περισσότερο μπορείτε», είπε ο Τζόουνς. “Πόσο καιρό μπορείτε να συνεχίσετε να το κάνετε αυτό είναι μια ανοιχτή ερώτηση.”

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}