Τέλος οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ;;

 16/07/2024    02 : 26 : 27
λαγκαρντ
68 / 100

Οι αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ τελείωσαν οριστικά και αμετάκλητα. Ο στόχος ήταν να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 2% αλλά ο πληθωρισμός ως νομισματικό φαινόμενο κατάφερε να τιθασευτεί λόγω της επερχόμενης ύφεσης στην Γερμανία και άλλες ισχυρές χώρες και βεβαίως στο γεγονός ότι κανένα από τα τοξικά προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης δεν είναι ενεργά…

Μεταδίδει το bankingnews.gr

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές η ΕΚΤ σταματάει πλήρως τις αυξήσεις των επιτοκίων και από τα μέσα του 2024 θα ξεκινήσει τις μειώσεις με στόχο το βασικό παρεμβατικό να μειωθεί από 4,5% σε 3%.

Θυμίζουμε ότι το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4,5%, το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 4,75% και το αποδοχής καταθέσεων στο 4%.

Για να μειωθεί σε διάστημα 6 μηνών 2% σημαίνει ότι η ΕΚΤ από το Καλοκαίρι 2024 έως τέλη 2024 θα προβεί σε 4 μειώσεις 0,50% η κάθε μια οδηγώντας το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο στο 2,5% από 4,5%.

Η μείωση αυτή θα είναι απόρροια της ύφεσης που θα πλήξει την Γερμανική οικονομία και ως επακόλουθο ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει.
Ήδη η ΕΚΤ προετοιμάζεται για αυτό το σενάριο και οι τράπεζες επίσης θα πρέπει να προετοιμαστούν για το σενάριο αυτό…

Π.χ. οι 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες επιτυγχάνουν έντοκα έσοδα 8,3 δισεκ. ευρώ τα οποία εκτινάχθηκαν με Euribor 3 μηνών στο 4%.

Όταν το Euribor 3 μηνών βρεθεί στο 2% γιατί εκεί θα φθάσει τα έντοκα έσοδα από δάνεια και ομόλογα θα υποχωρήσουν από 8,3 στα 6 με 5,5 δισεκ. με επιπτώσεις προφανώς στην κερδοφορία…

Μελλοντικά – σε βάθος 2-3 ετών ίσως χρειαστούν πολύ πιο ρηξικέλευθες λύσεις για να διατηρήσει το τραπεζικό σύστημα υψηλά τα κέρδη… οπότε μπορεί να εξεταστούν και συγχωνεύσεις μεταξύ ελληνικών τραπεζών.

Σίγουρα αυτή την περίοδο δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο αλλά από το 2025 και μετά όλα θα τεθούν στο τραπέζι των αναλύσεων…

Η περίοδος της συγκυριακής κερδοφορίας τελειώνει και θα διαπιστωθεί σε 12 με 16 μήνες από σήμερα ποιος είναι ο πιο καλά προετοιμασμένος…

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}