Ποιοι και γιατί θα πληρώσουν διπλάσια Τέλη Κυκλοφορίας

 20/07/2024    06 : 50 : 50
pinakides 2
68 / 100

Τέλη κυκλοφορίας: Στο στόχαστρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχουν εισέλθει οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που πραγματοποίησαν άρση ακινησίας μόνο για 1 ή 2 μήνες καταβάλλοντας μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας αλλά δεν τα έθεσαν και πάλι σε ακινησία μόλις παρήλθε το χρονικό διάστημα για το οποίο είχαν πληρώσει ή εξακολουθούν να τα κινούν παράνομα.

Ειδικότερα, τα μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας έχουν θεσμοθετηθεί ώστε να μπορούν τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα να κινούν τα οχήματά τους κυρίως το καλοκαίρι καταβάλλοντας μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας αλλά και ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Μάλιστα, για να εξυπηρετηθούν περαιτέρω οι ιδιοκτήτες οχημάτων με κατατεθειμένες πινακίδες κυκλοφορίας, τα συναρμόδια Υπουργεία έκαναν όλη τη διαδικασία online και πλέον οι κάτοχοι οχημάτων κρατούν τις πινακίδες κυκλοφορίας στο σπίτι τους αντί να τις προσκομίζουν στις κατά τόπους εφορίες.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η μη κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας στις κατά τόπους Εφορίες την εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι και ενώ έπρεπε να θέσουν και πάλι σε ακινησία το όχημά τους μετά τη λήξη της ημερομηνίας που έχουν πληρώσει εκείνοι εξακολουθούν να κινούν παράνομα τα αυτοκίνητά τους. Κάποιοι βέβαια ισχυρίζονται ότι ξέχασαν να θέσουν εκ νέου τα οχήματά τους σε… ακινησία.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόστιμα για τους παραβάτες που υπολογίζονται στο διπλάσιο ποσό των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας έχουν ήδη εμφανιστεί ή θα εμφανιστούν τις επόμενες ημέρες στο Taxisnet των παραβατών με τη λήξη του μήνα για τον οποίο έχουν καταβάλει τα μηνιαία Τέλη Κυκλοφορίας.

Η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει ότι ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ακινησία έως και την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και εάν αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, κατά την επόμενη εργάσιμη για τη φορολογική διοίκηση, ημέρα.

Κατά τη θέση του οχήματος σε ακινησία και εφόσον έχει επέλθει μεταφορά του οχήματος σε νέο σημείο, διάφορο του αρχικά δηλωθέντος, δηλώνεται εκ νέου το σημείο ακινητοποίησης. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης θέσης σε ακινησία ή μη θέσης σε ακινησία, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Αν για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης οχήματος με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 920 ευρώ κατέβαλε 76,6 ευρώ προκειμένου να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό του για ένα μήνα, θα πρέπει να επανέλθει στην πλατφόρμα MyCar της ΑΑΔΕ προκειμένου να θέσει εκ νέου το αυτοκίνητό του σε ακινησία, δηλώνοντας και το σημείο στο οποίο έχει παρκάρει. Αν αμελήσει, από αύριο ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη βεβαίωση προστίμου ύψους 1.687 ευρώ (920 επί 2 και αφαιρείται ο πληρωμένος μήνας επί δύο που ανέρχεται σε 153 ευρώ).

Να υπενθυμίσουμε πως σε περίπτωση ελέγχου από τις Αρχές το πρόστιμο πέραν των διπλάσιων Τελών Κυκλοφορίας αυξάνεται κατά 10.000 ευρώ!

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}