Σύντομα και στην Ελλάδα: Κύμα άστεγων οικογενειών στην Κύπρο από τους πλειστηριασμούς

Δευτέρα 03/10/2023    12 : 56 : 31
pleistiriasmos akinita
65 / 100

Πλειστηριασμοί: Ένα στα πέντε ακίνητα είναι κατοικία

Μεταδίδει το dialogos.com.cy

Η πρόταση νόμου για αποκατάσταση του δικαιώματος των δανειοληπτών να έχουν ουσιαστική πρόσβαση στην δικαιοσύνη στις περιπτώσεις που τα δάνειά τους περιλαμβάνουν παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις, η οποία κατατέθηκε από το ΑΚΕΛ σε συνεργασία με τους Οικολόγους και μεμονωμένους βουλευτές από άλλα κόμματα, οδηγείται εκ νέου σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής υπό το βάρος των ακόλουθων τεσσάρων παραμέτρων:

Πρώτον έχει αυξηθεί σημαντικά ο ρυθμός των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης. Ενδεικτικά, με βάση στοιχεία από την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, περισσότερα από ένα στα πέντε ακίνητα (121 από τα 559) για τα οποία έχει προγραμματιστεί εκποίηση για τις επόμενες μέρες, αφορούν κατοικίες και διαμερίσματα. Σημειώνεται επίσης ότι στη λίστα υπάρχουν ακόμη 150 ακίνητα τα οποία είναι δηλωμένα ως οικόπεδα και χωράφια, αλλά σ’ αυτά υπάρχουν κατοικίες και επαγγελματικά υποστατικά.

Δεύτερον, η κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει καμιά από τις δεσμεύσεις που έχει δώσει όσον αφορά το νομοσχέδιο για τα ειδικά δικαστήρια. Σημειώνεται μάλιστα ότι στις τελευταίες δύο συνεδρίες της Επιτροπής Οικονομικών δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται στη διαδικασία της έγκρισης από το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή, αλλά στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν καν στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι με παρόμοιο τρόπο διαχειρίστηκε το θέμα και η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία μάλιστα κατέθεσε νομοσχέδιο, το οποίο απέσυρε λίγο πριν οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Τρίτον, το περιβόητο Σχέδιο αντί Δόσης, το οποίο εξαγγέλθηκε περισσότερες από πενήντα φορές (και από την πρώην και από τη νυν κυβέρνηση) δεν κατατέθηκε ποτέ στη Βουλή. Σημειώνεται επίσης ότι υπάρχει έντονη ανησυχία για το κατά πόσο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των δανειοληπτών.

Τέταρτον, έχουν απομείνει μόνο δύο συνεδρίες της Ολομέλειας της Βουλής μέχρι την αναστολή των εργασιών του Σώματος για τις θερινές διακοπές. Ως εκ τούτου, τα χρονοδιαγράμματα είναι πλέον πολύ πιεστικά.

Κύμα αστέγων και φόβοι για αύξηση των ΜΕΔ

Οι μαζικές εκποιήσεις έχουν οδηγήσει ήδη σε ακραία κοινωνικά ζητήματα. Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, μόνο στη Λεμεσό υπάρχουν πλέον 173 οικογένειες αστέγων, ενώ αυξημένος είναι ο αριθμός και στις υπόλοιπες επαρχίες.

Την ίδια ώρα, επικρατεί έντονη ανησυχία ότι έρχεται νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Ενδεικτικά, με βάση στοιχεία της ΕΚΤ για την Κύπρο, ο σύνθετος δείκτης του κόστους δανεισµού για νέα δάνεια προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας έφτασε τον Απρίλιο στο 4,47%, σε σύγκριση µε 2,2% τον αντίστοιχο περσινό µήνα. ∆ηλαδή αυξήθηκε κατά 103%.

Έντονες πιέσεις σε όλες τις επαρχίες

Οι πιέσεις στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς είναι έντονες σε όλες τις επαρχίες. Για τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί συνολικά 559 πλειστηριασμοί.

Στη Λευκωσία η λίστα περιλαμβάνει 210 ακίνητα (38 κατοικίες και διαμερίσματα, 75 οικόπεδα και χωράφια με κτίρια, 91 οικόπεδα και χωράφια, 3 καταστήματα και γραφεία, και 3 αποθήκες και βιομηχανικούς/βιοτεχνικούς χώρους).

Στη Λεμεσό 96 ακίνητα (17 κατοικίες και διαμερίσματα, 27 οικόπεδα και χωράφια με κτίρια, 45 οικόπεδα και χωράφια, 5 καταστήματα και γραφεία, και 2 αποθήκες και βιομηχανικούς/βιοτεχνικούς χώρους).

Στη Λάρνακα 86 ακίνητα (21 κατοικίες και διαμερίσματα, 25 οικόπεδα και χωράφια με κτίρια, 35 οικόπεδα και χωράφια, και 5 καταστήματα και γραφεία).

Στην Πάφο 121 ακίνητα (39 κατοικίες και διαμερίσματα, 14 οικόπεδα και χωράφια με κτίρια, 66 οικόπεδα και χωράφια, και 2 καταστήματα και γραφεία). Σημειώνεται ότι είναι η επαρχία με τις πιο έντονες πιέσεις στους πλειστηριασμούς κατοικιών και διαμερισμάτων (ένα στα τρία).

Στην Αμμόχωστο η λίστα περιλαμβάνει 46 ακίνητα (6 κατοικίες και διαμερίσματα, 9 οικόπεδα και χωράφια με κτίρια, 28 οικόπεδα και χωράφια, 2 καταστήματα και γραφεία, και 1 επαγγελματικό χώρο). Σημειώνεται ότι 75% των ακινήτων (421 από τα 559) είναι αξίας κάτω των 250 χιλ. ευρώ.

………………………………………………………………..

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ

Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για όλους τους Δανειολήπτες !!!

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_3.html

ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_92.html

ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΛΗΤΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_55.html

ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΔΑΝΕΙΩΝ & ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ

https://bit.ly/3AAXWHm

ΕΞΩΔΙΚΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ & ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/2015/11/blog-post_28.html

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_93.html

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_41.html

STOP SERVICERS & FUNDS

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/nea-stop-funds-funds.html

2η ΕΥΚΑΙΡΙΑ – ΕΚΟΥΣΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΜΙΚΡΟΥ & ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/2.html

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}