Σύλλογος Δανειοληπτών Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδας: Ρύθμιση υπέρ των funds που εξουδετερώνει τον δικαστικό έλεγχο

 24/04/2024    10 : 03 : 21
πλειστηριασμοι
67 / 100

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδας καταγγέλλει πως με νέα ρύθμιση που πέρασε η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες αφαιρεί τη δυνατότητα δικαστικού ελέγχου στις περιπτώσεις που τα funds επιχειρήσουν να πάρουν το σπίτι του ιδιοκτήτη δανειολήπτη.

Σύμφωνα με την επιστολή του Συλλόγου, η ρύθμιση βρίσκεται στο άρθρο 115 παράγραφος 2 του Νόμου 5072 που έχει τον τίτλο «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων».

Όπως επισημαίνουν, με την παραπάνω ρύθμιση αφαιρείται η δυνατότητα δικαστικού ελέγχου και οι δικαστές υποχρεούνται να δέχονται ως «πλήρεις αποδείξεις» τα οποιαδήποτε έγγραφα έχουν κατατεθεί στο ενεχυροφυλακείο.

Παράλληλα, «επιτρέπεται η ακόμη θολότερη λειτουργία των funds και των εταιρειών διαχείρισης και παρακάμπτεται η δικαστική παρέμβαση, διευκολύνοντας την υφαρπαγή περιουσίας από τους δανειολήπτες συμπολίτες μας που στερούνται πλέον από το σημαντικότερο νομικό όπλο για να προστατέψουν τον εαυτό τους και την περιουσία τους έναντι καταχρηστικών απαιτήσεων».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής προς όλους τους βουλευτές, όπου ζητούν την παρέμβαση τους:

Προς: Όλους τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Θέμα: Επείγουσα αίτηση για άμεση επανεξέταση και κατάργηση της παραγράφου 2 στο άρθρο 115 του Νόμου 5072/23

Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2024

Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές, Eκπρόσωποι του Ελληνικού Λαού,

Η Κυβέρνηση της ΝΔ, στις 4 Δεκεμβρίου του 2023, δημοσίευσε το νόμο 5072 (Φ.Ε.Κ. 198/23) με τίτλο “Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» και άλλες επείγουσες διατάξεις”. Στο νόμο αυτόν, στο άρθρο 115 παράγραφος 2, με τίτλο “Εξαιρετική νομιμοποίηση διαχειριστών πιστώσεων”, διαβάζουμε:

Τα έντυπα δημοσίευσης στο αρμόδιο ενεχυροφυλακείο της παρ. 7 του άρθρου 14 και της παρ. 7 του άρθρου 21 αποτελούν πλήρη απόδειξη για την εξαιρετική νομιμοποίηση του διαχειριστή πιστώσεων, χωρίς να απαιτείται η προσκομιδή πρόσθετων εγγράφων ή η τήρηση άλλης διατύπωσης. Σε περίπτωση ανάθεσης της διαχείρισης απευθείας από πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα, αρκεί να προσκομίζεται η σύμβαση διαχείρισης σε περιληπτική μορφή ή απόσπασμα αυτής, εφόσον περιέχει τα στοιχεία που ορίζονται στην απόφαση της περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 39.

Η ερμηνεία της παραπάνω παραγράφου δεν είναι εύκολη για κάποιον που δεν γνωρίζει την αδυναμία των ευάλωτων δανειοληπτών συμπολιτών μας να αμυνθούν απέναντι σε σωρεία από παράνομες, παράλογες και καταχρηστικές απαιτήσεις των funds (των εταιρειών που -υπό συχνά σκοτεινό ιδιοκτησιακό καθεστώς- έχουν αποκτήσει την κυριότητα των λεγόμενων “κόκκινων δανείων”). Εξηγούμε, λοιπόν, πως πριν την παραπάνω ρύθμιση, οι νομικοί μπορούσαν να εντοπίσουν ατασθαλίες και παρανομίες στα θέματα των δανειακών συμβάσεων και να προχωρήσουν σε δικαστικό έλεγχό τους. Με την παραπάνω ρύθμιση όμως αφαιρείται η δυνατότητα δικαστικού ελέγχου και οι δικαστές υποχρεώνονται να δέχονται ως “πλήρεις αποδείξεις” τα οποιαδήποτε έγγραφα έχουν κατατεθεί στο ενεχυροφυλακείο.

Έτσι, επιτρέπεται η ακόμη θολότερη λειτουργία των funds και των εταιρειών διαχείρισης και παρακάμπτεται η δικαστική παρέμβαση, διευκολύνοντας την υφαρπαγή περιουσίας από τους δανειολήπτες συμπολίτες μας που στερούνται πλέον από το σημαντικότερο νομικό όπλο για να προστατέψουν τον εαυτό τους και την περιουσία τους έναντι καταχρηστικών απαιτήσεων, τον δικαστικό έλεγχο.

Κάποιοι θα προσπαθήσουν να δικαιολογήσουν τη ρύθμιση ως προσπάθεια να δοθούν “γρήγορες λύσεις” για τη βελτίωση των δικαστικών και οικονομικών ροών. Όμως αυτή η “γρήγορη λύση” λειτουργεί αποκλειστικά σε βάρος των δικαιωμάτων των συμπολιτών μας και επιτρέπει καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις περιουσίες των πολιτών και το σύνολο της Ελληνικής Οικονομίας. Είναι ιδιαίτερα ειρωνικό ότι γίνεται σε έναν νόμο που μιλάει για την “προστασία των ευάλωτων.”

Οι συνεργάτες και σύμβουλοι του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος εργαζόμαστε εδώ και χρόνια πάνω στο πρόβλημα των ευάλωτων δανειοληπτών και έχουμε εντοπίσει σωρεία θεμάτων που, αν ρυθμιστούν νομικά, οι τίμιοι και ευσυνείδητοι δανειολήπτες θα μπορούν να αποπληρώνουν δίκαια τις οφειλές τους, ενώ ταυτόχρονα θα μπαίνει φραγμός στην αισχροκέρδεια των funds.

“Ρυθμίσεις” όπως η παράγραφος 115, που παρακάπτουν στην ουσία τη Δικαιοσύνη, όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά βαθαίνουν τα θεσμικά και νομικά προβλήματα της Οικονομίας μας. Σε συνδυασμό με άλλες προβληματικές καταστάσεις, όπως τη δυνατότητα των funds να αποκρύπτουν το ποσό με το οποίο αγόρασαν τις οφειλές των δανειοληπτών που επιτρέπει στα funds να αξιώνουν υπερβολικό κέρδος σε βαθμό εξόντωσης του οφειλέτη, επιτρέπουν την επιβολή ενός θολού καθεστώτος.

Παρά τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει επανειλημμένα ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, η Κυβέρνηση αρνείται να τη λάβει υπόψη της και αντίθετα, βλέπουμε να κάνει επιπλέον βήματα για να παρακαμφθεί ακόμη περισσότερο η Δικαιοσύνη.

Η διατήρηση της νομικής ασφάλειας και των δικαιωμάτων του ατόμου είναι σαφές συνταγματικό δικαίωμα και δεν πρέπει να υπονομεύεται. Η ρύθμιση 5072 / άρθρο 115 / παρ. 2 συντελεί στην ακύρωσή της, καθώς επιτρέπει στους ισχυρούς και ανώνυμους να λειτουργούν χωρίς έλεγχο, ενώ μετατρέπει σε εύκολα θύματα τους ευάλωτους συμπολίτες μας.

Αξιότιμοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού,

Όσο η υπερχρέωση και τα κόκκινα δάνεια παραμένουν πεδία εκμετάλλευσης των πολιτών, τίθεται σε κίνδυνο το σύνολο της οικονομίας και της χώρας μας, καθώς πέρα από την οικονομική καταστροφή αμέτρητων άτυχων συμπολιτών μας, οδηγούνται και οι υπόλοιποι πολίτες στο να αποφεύγουν να γίνουν δανειολήπτες και να χρηματοδοτούν με αυτό τον τρόπο τις επιχειρήσεις τους, υπό το φόβο πως θα πέσουν και αυτοί θύματα παρόμοιων καταστάσεων. Ακόμη και οι τίμιοι οφειλέτες δεν έχουν υγιές κίνητρο να αποπληρώνουν τα δάνεια τους, από τη στιγμή που γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να αποφύγουν την αισχροκέρδεια.

Σας καλούμε λοιπόν όλους, ανεξάρτητα παρατάξεων και ιδεολογιών, να πιέσετε για τον έλεγχο και την κατάργηση προβληματικών διατάξεων όπως η παραπάνω.

Σας καλούμε επίσης να φροντίσετε την ουσιαστική αντιμετώπιση και ρύθμιση του θέματος των κόκκινων δανείων με τρόπο που θα είναι δίκαιος για όλους τους πολίτες.

Εμείς, ο Σύλλογός μας και οι συνεργάτες μας, είμαστε στη διάθεσή σας για να παρέχουμε οποιαδήποτε διευκρίνιση και βοήθεια.

Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος

Ο πρόεδρος,
Χαράλαμπος Περβανάς

 

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}