Σχέδιο για «γκάζι» στην αποθήκευση ενέργειας

 23/06/2024    02 : 11 : 32
monades apothikefsi energeias
70 / 100

Σε ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας ιεραρχεί το ΥΠΕΝ την κατακόρυφη αύξηση των μονάδων αποθήκευσης στο ηλεκτρικό σύστημα, ώστε να περιοριστούν οι περικοπές «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και να αντιμετωπιστούν οι μηδενικές ή αρνητικές χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού που εμφανίζονται τις ώρες χαμηλής κατανάλωσης (συνήθως την άνοιξη και το φθινόπωρο).

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, για να απαντηθούν οι παραπάνω παρενέργειες, το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται ένα σχέδιο ώστε να δρομολογηθεί η εγκατάσταση μπαταριών συνολικής ισχύος 1.500 MW. Τα έργα αυτά θα αφορούν όλες τις εφαρμογές αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (standalone μπαταρίες, μπαταρίες «πίσω από τον μετρητή» σε μονάδες ΑΠΕ, αλλά και μπαταρίες σε καταναλωτές).

Έτσι, θα συμπληρώσουν τα αυτόνομα συστήματα συνολικής ισχύος 700 MW, που έχουν «κλειδώσει» λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση, μέσα από τους δύο διαγωνισμούς που χρηματοδοτήθηκαν με κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Απόσβεση χωρίς στήριξη
Ωστόσο, αυτό που εξετάζει το υπουργείο είναι, από τα 1.500 MW του στόχου, να καλυφθεί όσο μεγαλύτερο δυνατόν ποσοστό από μπαταρίες που δεν θα έχουν κανενός είδους επιδότηση και θα συμμετέχουν απευθείας στην αγορά. Κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει σε μία ανοικτή πρόκληση για την εγκατάσταση μπαταριών από επενδυτές, παραγωγούς ΑΠΕ και καταναλωτές, οι οποίοι «βλέπουν» πως μπορούν να αποσβέσουν τη δαπάνη, αποκλειστικά από την πώληση της αποθηκευμένης ενέργειας σε τιμές χονδρεμπορικής.

Σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΕΝ, οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο ηλεκτρικό σύστημα (με τα έντονα σκαμπανεβάσματα της αγοράς και τις μηδενικές ή αρνητικές τιμές) δημιουργούν τις συνθήκες ώστε μία τέτοια επένδυση να είναι συμφέρουσα, χωρίς την παραμικρή στήριξη. Επομένως, αναμένεται να υπάρξει ανταπόκριση στην πρόκληση, κατ΄ αρχάς από ιδιοκτήτες μονάδων ΑΠΕ σε λειτουργία και με συμβάσεις Feed-in Premium.

Κι αυτό γιατί χάρις στις μπαταρίες θα μπορούν να περιορίσουν τις περικοπές «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, «μεταφέροντας» την έγχυση της παραγωγής των πάρκων τους σε άλλες ζώνες του 24ωρου, όταν θα υπάρχει επαρκής ζήτηση.

ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}