Συντάξεις δικαστών: Δημοσιονομικός «πονοκέφαλος» μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Συντάξεις δικαστών: Δημοσιονομικός «πονοκέφαλος» μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου
65 / 100

Αναταράξεις, αλλά και διαφορετικές εκτιμήσεις, προκάλεσε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, να επαναφέρει τις συντάξεις των Δικαστών στα επίπεδα προ του 2012. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, υψηλόβαθμοι οικονομικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η απόφαση αφορά μόνον όσους προσέφυγαν στην δικαιοσύνη. Ωστόσο εργατολόγοι επισημαίνουν ότι από την στιγμή που υπάρχει δεδικασμένο, «η πόρτα άνοιξε».

Φρένο στις προσδοκίες επιχείρησε να βάλει ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας ότι τα δικαστήρια δεν μπορούν να ασκούν δημοσιονομική πολιτική. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, να δικαιώσει τους 3 συνταξιούχους δικαστές που ζητούσαν να επιστρέψουν οι συντάξεις τους στα προ επίπεδα προ του 2012, έχει προκαλέσει πάντως πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

Οι τρεις δικαστές που προσέφυγαν είναι ο πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Νίκος Αγγελάρας, o πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρωμύλος Κεδίκογλου, αλλά και ο Χρήστος Ράμμος της ΑΔΑΕ.

Εργατολόγοι επισημαίνουν στον ΑΝΤ1 ότι η απόφαση αφορά όλους τους δικαστές που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον νόμο Κατρούγκαλου. Η απόφαση, αν εφαρμοστεί σε όλους τους δικαστές θα σημάνει αυξήσεις στις συντάξεις από 700 έως 1000 ευρώ τον μήνα. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ζητεί να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου, να επανέλθουν οι συντάξεις στα προ του 2012 επίπεδα, δηλαδή στα επίπεδα προ των μνημονίων και να λάβουν οι αιτούντες τις αυξήσεις αναδρομικά, από το 2022, όταν έκαναν την προσφυγή.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ανάλογη απόφαση είχε εκδοθεί νωρίτερα και από το Μισθοδικείο, αλλά δεν εφαρμόστηκε. Σήμερα η σύνταξη υπολογίζεται στο 50% του μισθού του εν ενεργεία δικαστικού. Αν η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ισχύσει, τότε η σύνταξη θα υπολογίζεται στο 85%-90% του μισθού.

«Μπορούν οι δικαστές να ασκούν δημοσιονομική πολιτική, ή πρέπει αυτή να είναι στα χέρια των εκλεγμένων κυβερνήσεων;» διερωτήθηκε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης.

Οι αντιδράσεις
«Ο κ. Γεωργιάδης όταν λέει “αναδρομικά εγώ δεν δίνω σε κανέναν”, μιλά ως φυσικό πρόσωπο ή ως υπουργός της κυβέρνησης; Γιατί αν ισχύει το δεύτερο, τότε οφείλεται μια ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα αν ο ίδιος και η κυβέρνηση Μητσοτάκη σέβονται τις αποφάσεις των δικαστηρίων», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη.

«Στην συγκεκριμένη περίπτωση η δικαιοσύνη φαίνεται να μην είναι καθόλου τυφλή. Αντίθετα βλέπει μόνο α καλά του Οίκου της, την ώρα που ο ελληνικός λαός υποφέρει», σχολίασε για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η Ελληνική Λύση.

«Το ζήτημα των αναδρομικών των δικαστικών αφορά τους δύο προσφεύγοντες στη Δικαιοσύνη και μόνο, ως εκ τούτου δεν τίθεται ζήτημα δημοσιονομικής ανησυχίας» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, για τη δήλωση του Υπουργού Εργασίας, ‘Αδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με αναδρομικά δικαστικών. Ο κ. Μαρινάκης υπενθύμισε ότι υπάρχει νομοθετική ρύθμιση, βάσει της οποίας οι βουλευτές έχουν αποποιηθεί του δικαιώματος τους στη διεκδίκηση των αναδρομικών και σημείωσε με νόημα πως «για την κυβέρνηση δεν θα έπρεπε και δεν υπάρχουν συνταξιούχοι δύο και τριών κατηγοριών».

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι δυνητικά, κάποιος άλλος συνταξιούχος δικαστικός μπορεί να προσφύγει, διεκδικώντας αναπροσαρμογή και μάλιστα αναδρομικά. Αντιθέτως, για τα άλλα περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχων δεν προβλέπεται να γίνει κάτι σχετικά με αυξήσεις. Αν όμως επανέρχονταν και των άλλων συνταξιούχων οι αποδοχές στα προ του 2012 επίπεδα, τότε το κράτος θα χρειαζόταν 12 δισεκατομμύρια επιπλέον.

ΠΗΓΗ