Συνεχίζεται το ράλι των επιτοκίων: Κατά 50 μονάδες βάσης τα αυξάνουν ΕΚΤ και FED

 01/02/2023    04 : 23 : 40
εκτ
74 / 100

Την τακτική των μικρότερων και περισσότερων αυξήσεων επιτοκίων θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με πληροφορίες, αρχής γενομένης από σήμερα, 15 Δεκεμβρίου 2022, που θα ανακοινώσει αύξηση 50 μονάδων βάσης, ή 0,50%, διαμορφώνοντας το βασικό επιτόκιο της στο 2,50% (και στο 2% το επιτόκιο καταθέσεων).

Το τελικό επιτόκιο, σύμφωνα με κύκλους της ΕΚΤ, αναμένεται να φτάσει στο εύρος του 3,25% -3,5%, όπου και θα παραμείνει εκεί για αρκετό χρονικό διάστημα, και σε κάθε περίπτωση εωσότου οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρήσουν και ο δείκτης τιμών καταναλωτή φτάσει στο μεσοπρόθεσμο στόχο της τράπεζας, που είναι στο 2%.

Αυτό το σενάριο υποστηρίζουν και αρκετοίαναλυτές, ότι δηλαδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια αναφοράς, αν και με βραδύτερο ρυθμό, με τον πληθωρισμό να αναμένεται να βρίσκεται κοντά στην κορύφωσή του και το ίδρυμα της Φρανκφούρτης να επιδιώκει να μειώσει τις τεράστιες συμμετοχές του σε κρατικά ομόλογα.

“Αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα βασικά της επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου”, δήλωσε ο Michael Schumacher, παρατηρητής της ΕΚΤ στη Natixis.

“Αναμένουμε επίσης την ανακοίνωση της ποσοτικής σύσφιξης το επόμενο έτος, αν και η ΕΚΤ είναι απίθανο να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης σε αυτό το σημείο”.

Η ποσοτική σύσφιξη, ή QT, σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα συρρικνώσει το γιγαντιαίο χαρτοφυλάκιο ομολόγων που βρίσκεται στον ισολογισμό της μετά από χρόνια αγορών κρατικού χρέους και νομισματικών κινήτρων.

“Η συνεδρίαση της ΕΚΤ θα πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία να συζητηθεί η μείωση του ισολογισμού”, δήλωσε σε σημείωμά του ο Franck Dixmier, παγκόσμιος CIO για το σταθερό εισόδημα στην Allianz Global Investors.

Ο πληθωρισμός έφτασε στο αποκορύφωμά του;

Ένα άλλο καυτό θέμα για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα είναι φυσικά ο πληθωρισμός και η πιθανή κορύφωσή του.
“Ενώ ο πληθωρισμός πιθανότατα κορυφώθηκε τον Οκτώβριο, βλέπουμε ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού θα παραμείνει πάνω από το 5% μέχρι τα μέσα του 2023, προτού σημειώσει τάση μείωσης”, δήλωσε ο Anatoli Annenkov της Societe Generale.

Και μεγάλο βάρος θα δοθεί επίσης στις προβλέψεις του προσωπικού, παρά τις πρόσφατες επικρίσεις σχετικά με την αξιοπιστία των μοντέλων πρόβλεψης που χρησιμοποιήθηκαν γι’ αυτές.

Αναμένεται ευρέως ότι οι προσδοκίες της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω για το 2023 και οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ θα πρέπει να μειωθούν για το επόμενο έτος.

“Θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να δούμε αν η ΕΚΤ θα περιλάβει μια τεχνική ύφεση στις βασικές προβλέψεις της”, πρόσθεσε ο Annenkov.

JP Morgan: Η ΕΚΤ δεν γνωρίζει ούτε καν τον στόχο που πρέπει να έχει για τα επιτόκια…

Στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, η ΕΚΤ είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ θα σηματοδοτήσει ότι χρειάζονται ακόμη περαιτέρω αυξήσεις και να θέσει ορισμένες αρχές για την ποσοτική σύσφιξη (QT) του χαρτοφυλακίου APP.
Αυτό επισημαίνει η JP Morgan στην ανάλυσή της για την πορεία της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής, συστήνοντας στους επενδυτές να δώσουν προσοχή στις εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας.

Οι προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων θα επιτρέψουν στο Διοικητικό Συμβούλιο να εξετάσει διεξοδικά και να αξιολογήσει όλες τις πληροφορίες από τον Σεπτέμβριο.
Όπως έχει σημειώσει ήδη η JP Morgan, τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά από τότε.
Αυτό περιλαμβάνει μια καθοδική έκπληξη στην έκθεση για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου, αλλά ανοδικές εκπλήξεις στον δείκτη PMI και τη συνεχιζόμενη σύσφιξη στην αγορά εργασίας.

Πολλές αλλαγές είναι αποπληθωριστικές: μια σημαντική σύσφιξη των συνθηκών χρηματοδότησης, μια πτώση των τιμών του πετρελαίου κατά 10%, μια μείωση κατά 50% της παραδοχής για την τιμή του φυσικού αερίου το 2023 κ.λπ.
Όμως, ο πυρήνας του πληθωρισμού, ειδικά η δυναμική του, παραμένει σταθερός και η αγορά εργασίας έχει περιοριστεί περαιτέρω, ακόμη και καθώς ο δείκτης PMI έχει πέσει σε επίπεδα στασιμότητας.

Σύμφωνα με την JP Morgan οι προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων θα είναι περισσότερο τύπου Lane παρά τύπου Schnabel σε όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύουν τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Παρ’ όλα αυτά, πιθανότατα θα έχουν κάτι για όλους: μια κάμψη του πληθωρισμού που εξασθενεί αργά για τα “γεράκια” και ένα τελικό 2% της πρόβλεψης για τον πληθωρισμό για τα “περιστέρια”.
Ποια πτυχή θα κυριαρχήσει στη συζήτηση θα είναι κρίσιμο να δούμε.

Fed: Αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης – Τα υψηλότερα επίπεδα της 15ετίας

fed

Σε μείωση του ρυθμού αύξηση των επιτοκίων της προχώρησε η Fed κατά τη σημερινή της συνεδρίαση.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, κατά την τελευταία συνεδρίαση του έτους, αύξησε τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης. Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας αναμενόταν από επενδυτές και αναλυτές και πλέον το εύρος του επιτοκίου διαμορφώνεται στο 4,25%-4,5% και είναι το υψηλότερο από το 2007.

Πρόκειται για την έβδομη αύξηση επιτοκίων της Fed από τον Μάρτιο, όταν ξεκίνησε ο κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, αρχικά κατά 25 μονάδες βάση, με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να έχει αυξήσει συνολικά τα αμερικανικά επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης (αύξηση 0,25% τον Μάρτιο, 0,50% τον Απρίλιο, 0,75% τον Ιούνιο, 0,75% τον Ιούλιο, 0,75% τον Σεπτέμβριο και 0,75% τον Νοέμβριο και 0,50% σήμερα). Με τη σημερινή της απόφαση η Fed, έπειτα από αρκετούς μήνες ξέφρενης πορείας, «πατάει φρένο» στον επιθετικό ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Αυτό κατέστη δυνατό μετά και τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό σύμφωνα με τα οποία ο ετήσιος πληθωρισμός καθορίστηκε στο 7,1% τον Νοέμβριο από 7,7% τον Οκτώβριο και 9,1% τον Ιούνιο (υψηλό 40 ετών). Οι αναλυτές θεωρούν ότι η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων αποτελεί ένα πρώτο βήμα επιβεβαίωσης της αποκλιμάκωσης του πληθωριστικού φαινομένου, ενώ ταυτόχρονα δίνει ορισμένες «ανάσες» στην ανάπτυξη.

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}