Συνεχίζεται ο χαμός στην Κύπρο με πλειστηριασμούς και κόκκινα δάνεια

 13/04/2024    09 : 58 : 51
pleistiriasmos akinita
63 / 100

Τους έδωσαν δισεκατομμύρια και σπέρνουν φοβέρες για ψίχουλα

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Οι φοβέρες τις οποίες σπέρνει εδώ και μήνες η κυβέρνηση για κινδύνους οι οποίοι ελλοχεύουν δήθεν για τις τράπεζες, σε περίπτωση που υπάρξει αλλαγή του πλαισίου των εκποιήσεων, καταρρίπτονται μέσα από στοιχεία τα οποία έχουν κατατεθεί στη Βουλή από την ίδια την Εποπτική Αρχή των τραπεζών, δηλαδή την Κεντρική Τράπεζα.

Με βάση τα στοιχεία, το 90% των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν βρίσκεται στις τράπεζες, αλλά στις εταιρείες εξαγοράς δανείων (21 δις ευρώ από τα 23,2 δις ευρώ), για τις οποίες δεν υπάρχουν εποπτικές απαιτήσεις όσον αφορά τα κεφάλαιά τους και δεν αξιολογούνται από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Συνεπώς είναι τουλάχιστον αστείος ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι σε περίπτωση που υπάρξει αλλαγή του πλαισίου των εκποιήσεων, θα υπάρξουν υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.

Σημειώνεται επίσης ότι με βάση τα ίδια στοιχεία από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία βρίσκονται στις τράπεζες, μόνο 530 εκατ. ευρώ αφορούν περιπτώσεις πρώτης κατοικίας αξίας κάτω των 350 χιλ. ευρώ. Δηλαδή σε ποσοστό είναι μόνο το 1,4% επί του συνόλου των δανείων στις τράπεζες, και μάλιστα όπως αναφέρθηκε από την Κεντρική Τράπεζα στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών για τα μισά απ’ αυτά ήδη έχουν γίνει προβλέψεις.

Να πάμε όμως και στην ουσία του θέματος, η οποία σχετίζεται με τις ακόλουθες δύο παραμέτρους.

Πρώτον, σχεδόν όλα τα δάνεια περιλαμβάνουν καταχρηστικές ρήτρες για τις οποίες έχουν χρεωθεί ή και έχουν πληρωθεί δισεκατομμύρια τα τελευταία χρόνια από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Επίσης, η κυβέρνηση (και η προηγούμενη και η νέα) έδωσε δισεκατομμύρια στις τράπεζες, μέσω του κουρέματος των καταθέσεων και των αξιογράφων, αλλά και μέσω άλλων μεθόδων όπως είναι οι αλλαγές οι οποίες έγιναν για τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις και οι εγγυήσεις οι οποίες δόθηκαν για τον Συνεργατισμό. Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση έκλεισε τον Συνεργατισμό, με αποτέλεσμα να αλωνίζουν ανενόχλητες οι τράπεζες.

Δεύτερον, δόθηκε στις τράπεζες και στις εταιρείες εξαγοράς δανείων ίσως το πιο ακραίο πλαίσιο εκποιήσεων που υπάρχει στην ΕΕ. Τους δόθηκε ακόμη και το δικαίωμα να χρεώνουν ό,τι τους καπνίσει και να το διεκδικούν μέσω των εκποιήσεων, χωρίς ο δανειολήπτης να έχει το δικαίωμα να διεκδικεί τουλάχιστον στο δικαστήριο αναστολή της εκποίησης της περιουσίας του, ώστε να ξεκαθαρίσει η πραγματική του οφειλή.

Η ουσία του θέματος, λοιπόν, είναι πολιτική. Και αντί η κυβέρνηση να αναλώνεται σε φοβέρες, οφείλει να τοποθετηθεί επιτέλους ξεκάθαρα κατά πόσο συμφωνεί ή όχι με την πρόταση του ΑΚΕΛ για να δημιουργηθεί δίχτυ προστασίας για τους δανειολήπτες που το έχουν ανάγκη. Οφείλει επίσης να τοποθετηθεί επί των προτάσεων που έχει καταθέσει εδώ και μήνες το ΑΚΕΛ, για στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Αυτά απασχολούν τους πολίτες και όχι οι φοβέρες και μάλιστα για επιχειρήσεις οι οποίες εν μέσω κρίσης ανακοινώνουν κέρδη εκατομμυρίων ευρώ.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}