Συνεχίζεται ο σάλος για τις αθλήτριες….του μποξ

Συνεχίζεται ο σάλος για τις αθλήτριες….του μποξ
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Συνεχίζεται κανονικά η πυγμαχία γυναικών παρά τις αντιδράσεις για την Κελίφ – Τι υποστηρίζει η ΔΟΕ για την επιλεξιμότητα φύλου
Η πυγμαχία γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 συνεχίζεται κανονικά εν μέσω της διαμάχης που αφορά την Αλγερινή πυγμάχο Ιμανέ Κελίφ.
Παρά τους προβληματισμούς που έχουν προκύψει για τη συμμετοχή της Ιμανέ Κελίφ στους Ολυμπιακούς Αγώνες, επειδή νωρίτερα, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023, είχε αποκλειστεί αποτυγχάνοντας σε τεστ επιλεξιμότητας φύλου που προκύπτει από ελέγχους τεστοστερόνης, παραμένει στο Παρίσι και πρόκειται να διαγωνιστεί κανονικά τις επόμενες ημέρες.
Η Κελίφ, που αγωνίζεται στην κατηγορία των 66 κιλών και είναι διαφυλικό άτομο (ίντερσεξ), κέρδισε εχθές τον πρώτο της αγώνα σε μόλις 46 δευτερόλεπτα, απέναντι στην Ιταλίδα Άντζελα Καρίνι. Η αντίπαλός της αρνήθηκε τη χειραψία και εγκατέλειψε το ρινγκ κλαίγοντας, αφού δέχτηκε μόνο δύο χτυπήματα από την Κελίφ.
«Δεν είμαι τους ανθρώπους που θα πει ότι είναι παράνομο. Μπήκα στο ρινγκ για να αγωνιστώ, αλλά μετά το πρώτο λεπτό, δεν είχα πια όρεξη. Ένιωσα έντονο πόνο στη μύτη μου. Δεν τα παράτησα, αλλά μια γροθιά πόνεσε πάρα πολύ, οπότε είπα αρκετά. Φεύγω με το κεφάλι ψηλά», δήλωσε η Καρίνι μετά τον αγώνα.
Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση σχετικά με τη δικαιοσύνη στον γυναικείο αθλητισμό. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή της Κελίφ δημιουργεί άνισους όρους ανταγωνισμού. Παρ’ όλα αυτά, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) της επέτρεψε να αγωνιστεί, επιβεβαιώνοντας ότι όλες οι αθλήτριες των Αγώνων πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής.
Οι αντιδράσεις μέχρι στιγμής είναι ανάμεικτες. Η Αλγερινή Ολυμπιακή Επιτροπή υπερασπίστηκε την Κελίφ, καταδικάζοντας την «ανήθικη στοχοποίηση» και την «αβάσιμη προπαγάνδα» εναντίον της.
Η ΔΟΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επιβεβαιώνει ότι όλοι οι αθλητές, συμπεριλαμβανομένης της Κελίφ, συμμορφώνονται με τους κανονισμούς επιλεξιμότητας φύλου, υπογραμμίζοντας τη σημασία συμμετοχής στον αθλητισμό «χωρίς διακρίσεις» και εξέφρασαν τη λύπη τους για την προσβολές που απευθύνονται στην Κελίφ και την Ταϊβανέζα πυγμάχο Lin Yu-ting, η οποία επίσης είχε αποκλειστεί από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023 για παρόμοιους λόγους. Και οι δύο αθλήτριες, οι οποίες έχουν ΧΥ χρωμοσώματα (ίντερσεξ), πήραν άδεια να αγωνιστούν στο Παρίσι σύμφωνα με τα αναθεωρημένα κριτήρια της ΔΟΕ.
Την υποστήριξη του στην Κελίφ εξέφρασε και ο Ισμαέλ Μπενασέρ, γεννημένος στη Γαλλία με Αλγερινή καταγωγή και ποδοσφαιριστής της Μίλαν. «Πλήρης στήριξη στην πρωταθλήτριά μας Ιμανέ Κελίφ, η οποία υφίσταται ένα κύμα αδικαιολόγητου μίσους. Η παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι απλά το αποτέλεσμα του ταλέντου και της σκληρής δουλειάς του», έγραψε στο Χ.
Soutien total à notre championne Imane Khelif, qui subit une vague de haine injustifiée.
Sa présence aux Jeux Olympiques est tout simplement le fruit de son talent et de son travail acharné.
On croit en toi pour porter haut les couleurs de l’Algérie ❤️🇩🇿 pic.twitter.com/4uV4aln7xk
— Ismaël Bennacer (@IsmaelBennacer) July 31, 2024
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι σχολίασε τον αγώνα της Καρίνι με την Κελίφ, δηλώνοντας: «Προσπαθώ εδώ και χρόνια να εξηγήσω ότι ορισμένες θέσεις, όταν φτάνουν στα άκρα, κινδυνεύουν να έχουν αρνητική επίπτωση, κυρίως σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών».
Δημόσιες προσωπικότητες έχουν επίσης τοποθετηθεί σχετικά με τη διαμάχη που έχει προκύψει. «Θα μπορούσε κάποια εικόνα να συνοψίσει καλύτερα το νέο μας κίνημα για τα δικαιώματα των ανδρών;» έγραψε η συγγραφέας Τζ. Κ. Ρόουλινγκ στο Χ, ενώ μοιράστηκε μια φωτογραφία της Καρίνι που κλαίει και της Κελίφ που προσπαθεί να την παρηγορήσει μετά τη διακοπή του αγώνα. «Το μειδίαμα ενός αρσενικού που ξέρει ότι προστατεύεται από ένα μισογυνιστικό αθλητικό κατεστημένο που απολαμβάνει την αγωνία μιας γυναίκας που μόλις χτύπησε στο κεφάλι και της οποίας τις φιλοδοξίες της ζωής μόλις διέλυσε».
Could any picture sum up our new men’s rights movement better? The smirk of a male who’s knows he’s protected by a misogynist sporting establishment enjoying the distress of a woman he’s just punched in the head, and whose life’s ambition he’s just shattered. #Paris2024 pic.twitter.com/Q5SbKiksXQ
— J.K. Rowling (@jk_rowling) August 1, 2024
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση της Λιζ Τρας, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, η οποία έγραψε στο Χ: «Πότε θα σταματήσει αυτή η τρέλα; Οι άνδρες δεν μπορούν να γίνουν γυναίκες. Γιατί η βρετανική κυβέρνηση δεν αντιδρά σε αυτό;».
When will this madness stop? Men cannot become women. Why is the British Government not objecting to this? https://t.co/M1q8TkKzeS
— Liz Truss (@trussliz) August 1, 2024
Ο Έλον Μάσκ, ιδιοκτήτης της πλατφόρμας X, εξέφρασε την άποψή του με ένα περιεκτικό retweet μιας ανάρτησης από την πρώην κολυμβήτρια και υπέρμαχου των δικαιωμάτων των γυναικών Riley Gaines, η οποία ανέφερε: «Οι άνδρες δεν έχουν θέση στα γυναικεία αθλήματα». Ο Μασκ σχολίασε γράφοντας «Απολύτως».
Absolutely https://t.co/twccUEOW9e
— Elon Musk (@elonmusk) August 1, 2024
Η ΔΟΕ θέτει ένα γενικό πλαίσιο για την επιλεξιμότητα των φύλων, αλλά οι ειδικοί κανόνες καθορίζονται από τις διεθνείς ομοσπονδίες που διέπουν κάθε άθλημα. Για τη πυγμαχία γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι αθλήτριες πρέπει να έχουν αναγνωρίσει το φύλο τους ως γυναικείο σε επίσημα έγγραφα όπως το διαβατήριο.
Η συζήτηση σχετικά με την επιλεξιμότητα του φύλου στον αθλητισμό είναι πολύπλοκη και αντανακλά ευρύτερες κοινωνικές συζητήσεις σχετικά με την ταυτότητα φύλου και την τον ανταγωνισμό επί ίσοις όροις. Περιπτώσεις όπως αυτή της ίντερσεξ Κάστερ Σεμένια, η οποία αντιμετώπισε περιορισμούς λόγω των εκ φύσεως υψηλών επιπέδων τεστοστερόνης της -είχε πει ότι γεννήθηκε με κόλπο και εσωτερικούς όρχεις, αλλά ότι δεν έχει μήτρα και έμμηνο ρύση-, αναδεικνύουν τις συνεχιζόμενες προκλήσεις για τη θέσπιση δίκαιων και χωρίς αποκλεισμούς κριτηρίων.
Παρά τις αντιπαραθέσεις, η ΔΟΕ επιβεβαίωσε ότι όλες οι συμμετέχουσες στην πυγμαχία γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι πληρούν όλα τα κριτήρια, διασφαλίζοντας ότι το αγώνισμα της πυγμαχίας γυναικών θα διεξαχθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό.
…………………………………
Ολυμπιακοί Αγώνες: Ένας επιστήμονας εξηγεί τι ισχύει για τις τρανς αθλήτριες σε γυναικεία αθλήματα
*Γράφει ο Αντώνης Δαρζέντας, παιδίατρος και νεογνολόγος.
Η Ολυμπιάδα του 2024 ή αλλιώς Ολυμπιάδα της συμπεριληπτικότητας έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις με τον αποκλεισμό από αυτήν της Αμερικανίδας trans κολυμβήτριας Lia Thomas. Τις αντιδράσεις φούντωσε ακόμα παραπάνω η συμμετοχή δύο ακόμα μποξέρ, η μία από την Ταϊβάν και η άλλη από την Αλγερία, οι οποίες, ενώ είχαν αποκλειστεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Μποξ γιατί ήταν ΧΥ βιολογικοί άντρες -όπως είπε ο πρόεδρός της- τους επιτράπηκε η συμμετοχή, καθώς η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει πολύ πιο χαλαρά κριτήρια.
Αν απορείτε γιατί η Lia Thomas αποκλείστηκε και όχι οι μποξέρ, οι οποίοι μάλιστα είχαν αποκλειστεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Μποξ, είναι διαδικαστικά θέματα που θα δούμε παρακάτω.
Αυτό που είναι σίγουρο όμως είναι ότι τα επόμενα χρόνια αυτά τα θέματα θα είναι συνεχώς στην επικαιρότητα λόγω του αυξημένου αριθμού τρανς αθλητών αλλά και της εμφάνισης νέων στοιχείων και μελετών. Πάμε λοιπόν να δούμε τι λένε τα ιατρικά δεδομένα.
Πρώτον, πρέπει να καταλάβουμε ένα σημαντικό πράγμα: το φύλο καθορίζεται από τη σύλληψη και έτσι οι ορμονικές αλλαγές και οι επιπτώσεις τους συμβαίνουν σε έναν οργανισμό από τη στιγμή που είναι έμβρυο στη μήτρα.
Και παρ’ ότι δεν είναι ευρέως γνωστό, ο άνθρωπος παρουσιάζει ουσιαστικά τρεις εφηβείες. Έτσι, τα αγόρια εκτίθενται σε τεστοστερόνη τρεις φορές στη ζωή τους: μια μέσα στη μήτρα, οπότε διαφοροποιούνται και τα γεννητικά όργανα, μία μικρή αμέσως μετά τη γέννηση (mini puberty) –εκεί την καταλαβαίνουν καμιά φορά όσοι έχουν κορίτσια που μερικές φορές, ως βρέφη, κάνουν διόγκωση μαστών– και τελευταία την κανονική εφηβεία από τα 8 έως τα 18 έτη.
Δεύτερον, ο διμορφισμός στη δύναμη στον άνθρωπο είναι σημαντικός. Ένας άνδρας, συγκρινόμενος με μία γυναίκα κατά μέσο όρο, έχει 57% πιο μεγάλη δύναμη λαβής, 65% μεγαλύτερη δύναμη ποδιών, 90% μεγαλύτερη δύναμη στο άνω σώμα και 162% μεγαλύτερη δύναμη γροθιάς.
Αυτός είναι και ο λόγος που έχω γράψει για το ψευδές και ίσως επικίνδυνο που δείχνουν όλες οι σειρές ή ταινίες του Hollywood όπου μία γυναίκα ηρωίδα βάζει κάτω κάμποσους άντρες, γεγονός που στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ. Ο κάθε άνδρας που κυκλοφορεί γύρω μας, ακόμα και ο τελείως αγύμναστος, έχει δύναμη γροθιάς μεγαλύτερη από το 99% των γυναικών.
Τρίτον, οι διαφορές στα φύλα δεν περιορίζονται στους μυς αλλά και στη φυσιολογία. Έτσι, οι άνδρες έχουν μάζα ελεύθερη λίπους 45% παραπάνω και λίπος 30% λιγότερο. Τα μακρά οστά τους είναι πάνω από 10% μεγαλύτερα. Οι τένοντες τους έχουν πάνω από 83% μεγαλύτερη δύναμη και είναι 40% πιο ισχυροί.
Αλλά και στα υπόλοιπα όργανα, οι άντρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως 50% περισσότερο οξυγόνο. Έχουν 50% καλύτερο αερισμό πνευμόνων και 43% πιο δυνατή καρδιά (όγκο παλμού). Οι διαφορές αυτές καταλήγουν να τους δίνουν καλύτερες επιδόσεις σε όλα τα σπορ, που κατά μέσο όρο στη χειρότερη περίπτωση ξεπερνούν το 10% και φτάνουν έως και 50%.
Για να καταλάβετε τι σημαίνουν αυτές οι διαφορές, η διαφορά ύψους ανδρών-γυναικών είναι μόνο 7%. Και βλέπετε στον πραγματικό κόσμο αυτό το μικρό 7% τι διαφορές κάνει.
Αν λοιπόν ένας τρανς αθλητής που από άνδρας γίνεται γυναίκα συμπιέσει την τεστοστερόνη του σε χαμηλά επίπεδα, θα αναστραφούν όλα τα παραπάνω; Οι απαντήσεις είναι για κάθε μία από τις τρεις κατηγορίες: όχι, όχι και όχι. Δείτε π.χ. τα ρεκόρ των αθλητών στις ΗΠΑ σε παιδιά κάτω των 8 ετών που κανένα φύλο δεν έχει κάνει εφηβεία. Και εκεί ακόμα, τα αγόρια είναι καλύτερα.
Έχουν γίνει και αξιολογήσεις δοκιμών φυσικής κατάστασης σε παιδιά ηλικίας έως 3 ετών, οι οποίες και αυτές δείχνουν ότι τα αγόρια έχουν καλύτερες επιδόσεις από τα κορίτσια της ίδιας ηλικίας σε τεστ ρίψης, μυϊκής δύναμης, μυϊκής αντοχής και αερόβιας φυσικής κατάστασης. Μάλιστα, τα πρώτα αποτελέσματα μελετών για τη φυσική κατάσταση εφήβων που έχουν χρησιμοποιήσει puberty blockers και αναστέλλουν την εφηβεία τους νωρίς δείχνουν ότι ακόμα και αυτοί διατηρούν το πλεονέκτημα των ανδρών στην άλιπη μάζα σώματος και στο ύψος.
Και εξηγήσαμε γιατί συμβαίνει αυτό: γιατί οι πρώτες αλλαγές έχουν γίνει ήδη από πριν τη γέννηση.
Αλλά τώρα πια έχουμε και πειραματικά δεδομένα από δεκάδες εργασίες. Δεν χρειάζεται να σας πω πολλά. Μόνο επιγραμματικά:
Όταν αναστέλλεις την τεστοστερόνη σε τρανς αθλητές-τριες σε 11 εργασίες, κατά μέσο όρο η απώλεια μυϊκού ιστού ήταν από 0 (μηδέν) – 12% με συνηθέστερο και μέσο αποτέλεσμα το 5%, ενώ είδαμε ότι οι διαφορές αντρών-γυναικών στη μυϊκή μάζα είναι πάντα πάνω από 30% και ενίοτε αγγίζει το 60%.
Πέρα από τη μυϊκή μάζα όμως, ενώ όπως είπαμε οι άντρες έχουν άλιπη μάζα 45% μεγαλύτερη, η καταστολή της τεστοστερόνης την μειώνει μόνο κατά 5%. Άλλες, πιο συγκεκριμένες μελέτες όπως των Wilk et al. είδαν π.χ. μείωση μόνο 5% στον μυϊκό ιστό στον μηρό, αλλά η έκταση του γόνατος και η δύναμη κάμψης δεν μειώθηκαν.
Συνοψίζοντας, η υπάρχουσα έρευνα δείχνει ότι, ενώ η καταστολή της τεστοστερόνης επηρεάζει τη βιολογία, οι αλλαγές που δημιουργεί είναι ελάχιστες σε σύγκριση με τις αρχικές βιολογικές διαφορές μεταξύ τυπικών αρσενικών και τυπικών θηλυκών, πράγμα που σημαίνει ότι τόσο τα βιολογικά χαρακτηριστικά όσο και οι διαφορές απόδοσης διατηρούνται ακόμη και μετά από χρόνια. Ακόμα και εάν αντιστρέφαμε πλήρως τις επιδράσεις της εφηβικής τεστοστερόνης στη φυσιολογία, δεν μπορεί να αντιστραφεί το μέσο ύψος ούτε το μήκος των οστών, που έχουν μεγάλη σημασία στα σπορ.
Να φανταστείτε ότι τα ανδρογόνα στεροειδή με τα οποία ντοπάρονται οι αθλητές δίνουν πλεονέκτημα κατά μέσο όρο 10%, ενώ το 2008 απαγορεύθηκαν μαγιό με ειδικό ύφασμα που βελτίωναν τις επιδόσεις κατά 3% ως «άδικος ανταγωνισμός».
Δυστυχώς όμως, παρά τα σημαντικά αυτά στοιχεία, στην Αμερική επιτρέπεται ο ανταγωνισμός τρανς αθλητών στις γυναικείες κατηγορίες. Το απογοητευτικό είναι ότι ελάχιστοι γιατροί μιλούν και παρεμβαίνουν, ενώ οι λίγοι που αντιδρούν με αυτή την κατάφωρη αδικία για τον γυναικείο αθλητισμό κατηγορούνται και διαβάλλονται ως τρανσφοβικοί. Παράδειγμα, ο καθηγητής-γιατρός Michael Joyner της Mayo Clinic, ο οποίος τιμωρήθηκε από την κλινική του και βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη.
Δυστυχώς, ομοίως, οι επίσημες οδηγίες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής αναφέρουν ότι «Δεν υπάρχουν τεκμήρια πλεονεκτήματος για τους τρανς αθλητές», παρά τη σωρεία των ανωτέρω ευρημάτων. (Αυτός είναι πιθανόν ο λόγος που δεν αποκλείστηκαν οι μποξέρ.)
Τα στοιχεία όμως που παρέθεσα για το θέμα είναι συντριπτικά και νομίζω ότι η συμμετοχή των τρανς αθλητών στα γυναικεία αθλήματα είναι ένα πραγματικό σκάνδαλο και ένα σοβαρό χτύπημα κατά των γυναικών για δίκαιο ανταγωνισμό. Πιστεύω όμως πως σύντομα η λογική θα πρυτανεύσει.
Η περίπτωση της Imane Khelif
Επειδή στην παρούσα Ολυμπιάδα έχει γίνει σάλος ήδη με την Αλγερινή μποξέρ Imane Khelif, όπως μπορούμε να υποθέσουμε από τις μαρτυρίες -ότι δηλαδή είναι ΧΥ- και την εμφάνιση της η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι πρόκειται για σύνδρομο DSD Differences in Sexual Development (ή ίντερσεξ όπως τα έλεγαν παλιά) της 5 άλφα ρεδουκτάσης ή της μερικής ευαισθησίας στα ανδρογόνα). Αυτά τα παιδιά είναι γενετικά άρρενα ΧΥ αλλά με αμφίβολα γεννητικά όργανα και πολλά από αυτά, ιδίως στις Αφρικανικές χώρες, δεν τα παίρνουν χαμπάρι λόγω μη επαρκούς Παιδιατρικής φροντίδας και τα μεγαλώνουν ως κορίτσια. Ωστόσο αυτά τα παιδιά περνούν εφηβεία αγοριού, οπότε υφίστανται τις αλλαγές των ανδρογόνων στη σωματοδομή και στη μυοδομή αποκτώντας όλα τα πλεονεκτήματα του άνδρα σε αυτά. Συνεπώς και για αυτά τα άτομα ισχύουν ότι είπαμε παραπάνω.