Συνεχίζει να μην «τραβάει» η ρύθμιση για τα ενεργειακά χρέη
Ενεργειακά χρέη: «Κόκκινη κάρτα» για τις νέες ρυθμίσεις χρεών στην Εφορία βγάζει η Κομισιόν στην Ελλάδα την ώρα που το ενδιαφέρον των Ελλήνων οφειλετών παραμένει χλιαρό.
Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρίνει με μεγάλη αυστηρότητα τα νέα προγράμματα αποπληρωμής των οφειλών που «τρέχουν» αυτή την περίοδο επαναδιατυπώνοντας την πάγια θέση ότι υπονομεύουν την κουλτούρα των πληρωμών.
Ενστάσεις
«Η κυβέρνηση άνοιξε εκ νέου τα συστήματα διακανονισμού φορολογικών οφειλών με ευνοϊκούς όρους και δημιούργησε μία νέα ρύθμιση εκτός της πάγιας, η οποία μπορεί να υπονομεύσει την αξιοπιστία της βασικής ρύθμισης και είναι επιζήμια για την πειθαρχία στις πληρωμές», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Οι ενστάσεις από την Κομισιόν γίνονται σε μια στιγμή που οι οφειλέτες φορολογούμενοι κρατούν αποστάσεις από τις νέες ρυθμίσεις αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι σήμερα μόλις 13.773 σε σύνολο 220.000, που είναι οι δυνητικά δικαιούχοι, έχουν υποβάλει αίτηση.
Χλιαρό ενδιαφέρον
Ειδικότερα για την αναβίωση των 36-72 δόσεων (χρέη πανδημίας) και 120 δόσεων τα στοιχεία δείχνουν ότι 8.595 φορολογούμενοι υπέβαλαν αίτηση και ξεκίνησαν να πληρώνουν τις δόσεις με το συνολικό ρυθμιζόμενο ποσόν να ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι, που έχουν χάσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων και έχουν την ευκαιρία να επανενταχθούν, ανέρχονται σε 190.000, ενώ περίπου 10.000 είναι οι οφειλέτες που απώλεσαν τη ρύθμιση της πανδημίας των 36-72 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.
Ακόμη πιο αναιμική είναι η ανταπόκριση των φορολογούμενων στο νέο σχήμα των 36-72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης.
Μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν πληρώσει την πρώτη δόση της ρύθμισης 5.178 φυσικά και νομικά πρόσωπα με το ποσόν που έχει ρυθμιστεί να φτάνει τα 131,798 εκατ. ευρώ.
Η μικρή προσέλευση των οφειλετών αποδίδεται στο γεγονός ότι στις ρυθμίσεις υπάρχει ο «κόφτης» της υποχρεωτικής τακτοποίησης όλων των υπόλοιπων οφειλών, καθώς και στην «άνεση χρόνου» που έχουν οι φορολογούμενοι, καθώς η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης εκπνέει στο τέλος Ιουλίου.
Υπενθυμίζεται τα προγράμματα που βρίσκονται σε ισχύ προβλέπουν:
– Αναβίωση των 72 και 120 δόσεων.
Όσοι έχασαν τις παλαιές ρυθμίσεις έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 έχουν τη δυνατότητα να τις ξανακερδίσουν υποβάλλοντας αίτηση έως 31 Ιουλίου 2023 και πληρώνοντας δυο δόσεις.
Στην περίπτωση που έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους για να μπορέσουν να ενταχθούν στις παλαιές ρυθμίσεις θα πρέπει υποχρεωτικά εντός μηνός από την επικύρωση της αναβίωσης να εντάξουν τις αρρύθμιστες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.
Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες θα έχουν όλα τα ευεργετήματα των ρυθμίσεων, όπως π.χ. αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, αναστολή κατασχέσεων κ.α.
– Νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων.
Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν με αίτηση που θα υποβάλλουν έως 31 Ιουλίου 2023 οι φορολογούμενοι που την 1η Νοεμβρίου 2021, δεν είχαν ληξιπρόθεσμες και αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 36/72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.
Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 ενώ το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ.
Επιπλέον, οι οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, έχουν τη δυνατότητα να τις υπαγάγουν και αυτές στην νέα ρύθμιση των 36/72 δόσεων.
Επίσης στην περίπτωση που την 1η Νοεμβρίου 2021, υφίστανται ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων την οποία μεταγενέστερα απώλεσαν και ταυτόχρονα βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές, μπορούν να ενταχθούν στην νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων και ταυτόχρονα, εντός μηνός από την υπαγωγή των νέων οφειλών στη νέα ρύθμιση θα πρέπει τα παλαιά χρέη να τακτοποιηθούν με την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.