Συνελήφθη διοικητής ΑΤ: Ζητούσε 30.000€ από επιχειρηματία για να μην κάνει ελέγχους

 02/12/2023    07 : 19 : 52
συλληψη
63 / 100

Στη σύλληψη διοικητή αστυνομικού τμήματος νησιού των Κυκλάδων, συγκεκριμένα στην Ίο, για χρηματισμό προχώρησαν οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ο διοικητής φέρεται να ζήτησε χρήματα από ιδιοκτήτη καταστήματος νυχτερινού κέντρου, προκειμένου να μην προβεί σε ελέγχους και καταγραφή παραβάσεων.

Ειδικότερα, φέρεται να ζητούσε το ποσό των 30.000 ευρώ τον χρόνο από τον επιχειρηματία, ενώ για την επαφή του διοικητή και του ιδιοκτήτη κέντρου είχε μεσολαβήσει ιδιώτης.

Ο επιχειρηματίας απευθύνθηκε στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, οι οποίοι και έδρασαν άμεσα. Κλιμάκιο της υπηρεσίας ταξίδεψε στο νησί, προσημειώθηκαν τα χρήματα και όταν τα παρέλαβε ο διοικητής του ΑΤ, συνελήφθη, όπως και ο ιδιώτης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν (22/09) στον εισαγγελέα και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους. Παράλληλα, θα διαταχθεί ΕΔΕ και κινούνται οι πειθαρχικές διαδικασίες.

Ο διοικητής, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της «Κ», φέρει τον βαθμό Αστυνόμου Β’ και υπηρετούσε στο συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα τουλάχιστον από το καλοκαίρι του 2022, ενώ έχει υπηρετήσει και στο νησί της Μυκόνου, όπως και στα Κουφονήσια.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για την υπόθεση

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, 21 Σεπτεμβρίου 2023, το απόγευμα σε νησιωτική περιοχή, αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, κατηγορούμενος για δωροληψία υπαλλήλου που αντίκειται στα καθήκοντά του κατ’ εξακολούθηση, κατάχρηση εξουσίας και ψευδή βεβαίωση, καθώς και ιδιώτης για συνέργεια σε δωροληψία κατ’ εξακολούθηση.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων, με την εφαρμογή ειδικών ανακριτικών τεχνικών, προέκυψε ότι ο ιδιώτης προσέγγιζε, ως μεσολαβητής του αξιωματικού, επιχειρηματίες του νησιού και ζητούσε 30.000 ευρώ για κάθε τουριστική περίοδο, ώστε να μην βεβαιώνονται παραβάσεις στα καταστήματα τους.

Στη συνέχεια ειδικό κλιμάκιο αστυνομικών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων πραγματοποίησε επιτόπια προανακριτική έρευνα στο νησί, στο πλαίσιο της οποίας εντοπίστηκε θύμα της παράνομης δράσης του αξιωματικού, από την οποία είχε απαιτηθεί το ποσό των -30.000- ευρώ.

Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία η καταγγέλλουσα σε προγραμματισμένο ραντεβού παρέδωσε στον ιδιώτη προσημειωμένο το χρηματικό ποσό των -30.000- ευρώ, το οποίο σε δεύτερο χρόνο παρέλαβε ο αξιωματικός, από επαγγελματικό χώρο του ιδιώτη. Κατά την έξοδο του από τον χώρο ο αξιωματικός ακινητοποιήθηκε και σε σωματική έρευνα βρέθηκε και κατασχέθηκε το προσημειωθέν χρηματικό ποσό.

Από την περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης, προέκυψε ότι τον Μάιο του 2023, ο αξιωματικός απαίτησε και έλαβε μέσω του ιδιώτη, το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ από ιδιοκτήτη ξενοδοχείου του νησιού, προκειμένου να μην προβεί σε αστυνομικό έλεγχο κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών που πραγματοποιούνταν στο ξενοδοχείο.

Σε επακόλουθες έρευνες στις οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ψηφιακά πειστήρια, το χρηματικό ποσό των -7.000- ευρώ, πρωτότυπη υπογεγραμμένη ανακριτική έκθεση εξέτασης μάρτυρα, κλειδί τραπεζικής θυρίδας και ιδιόχειρες σημειώσεις.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}