Συμφωνία για τη Βασιλεία ΙΙΙ: Σφίγγουν οι κανόνες για τις τράπεζες

 01/10/2023    04 : 06 : 16
banks
69 / 100

Σε συμφωνία κατέληξε η Ευρωπαϊκή Ένωση τη Τρίτη για την ενίσχυση των κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες, προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη των προγραμμάτων διάσωσης που χρηματοδοτήθηκαν από τους φορολογούμενους κατά την οικονομική κρίση του 2008.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των πολυαναμενόμενων παγκόσμιων προτύπων, γνωστών ως «Βασιλεία ΙΙΙ», ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου μεταρρυθμίσεων που αγγίζει επίσης τα cryptoassets και τους κινδύνους βιωσιμότητας.

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ολοκληρώσουν το περίπλοκο και αμφιλεγόμενο σύνολο πολιτικών για να στηρίξουν την οικονομική ισχύ των τραπεζών αφού η ανάληψη υπερβολικού κινδύνου χτύπησε την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, καθώς οι αναμνήσεις της πιστωτικής κρίσης ξεθωριάζουν, η Ευρώπη προσπάθησε να αποδυναμώσει την εκδοχή των κανόνων της, φοβούμενη ότι θα πνίξει τη ροή χρημάτων προς εταιρείες.

Η συμφωνία πρέπει ακόμη να εγκριθεί επίσημα από τα κράτη-μέλη και το κοινοβούλιο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είναι ένα σημαντικό ορόσημο, πέντε χρόνια αφότου οι ρυθμιστικές αρχές συγκεντρώθηκαν στην Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας της Βασιλείας και συμφώνησαν για το ευρύ σύνολο κανόνων κεφαλαίου.

Η καρδιά της προσπάθειας οριστικοποίησης της Βασιλείας III είναι το λεγόμενο «ελάχιστο κεφάλαιο» (output floor), το οποίο περιορίζει τον βαθμό στον οποίο οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους δικούς τους υπολογισμούς για να ποσοτικοποιήσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Οι ρυθμιστικές αρχές υποστήριξαν ότι οι τράπεζες μπορούσαν να εκμεταλλευθούν το σύστημα, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν το ποσό του κεφαλαίου που μπορούν να καταβάλλουν στους μετόχους μέσω μερισμάτων και επαναγορών μετοχών.

Η συμφωνία περιλαμβάνει «κατάλληλες μεταβατικές ρυθμίσεις για να δοθεί επαρκής χρόνος στους παίκτες της αγοράς να προσαρμοστούν», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Άλλα μέρη του πακέτου περιλαμβάνουν:

  • Βελτιώσεις που σχετίζονται με πιστωτικούς κινδύνους, κινδύνους αγοράς και λειτουργικούς κινδύνους
  • Πρόσθετες προσπάθειες για να γίνουν οι κανόνες αναλογικοί για «μικρά και μη σύνθετα ιδρύματα»
  • Ένα κοινό πλαίσιο για τη διασφάλιση ότι τα τραπεζικά στελέχη και άλλα βασικά στελέχη είναι κατάλληλα για τους ρόλους τους
  • Ένα μεταβατικό καθεστώς προληπτικής εποπτείας για τα cryptoassets
  • Τροποποιήσεις για την ενίσχυση διαχείρισης Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών και κινδύνων Διακυβέρνησης από τις τράπεζες
  • Κοινές ελάχιστες απαιτήσεις για υποκαταστήματα τραπεζών εκτός ΕΕ και εποπτεία των δραστηριοτήτων τους στο μπλοκ

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}