ΣΥΔΑΝΕΦ: Αθέμιτες συμπεριφορές από τραπεζικούς υπαλλήλους

ΣΥΔΑΝΕΦ: Αθέμιτες συμπεριφορές από τραπεζικούς υπαλλήλους
62 / 100

Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου(ΣΥΔΑΝΕΦ): ΑΘΕΜΙΤΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ (Ενημερωθείτε, Κοινοποιήστε το)~

Αξιότιμα μέλη, φίλες, φίλοι
Επειδή έχουμε δεχθεί αρκετές οχλήσεις , αναφορικά με την αντιμετώπιση αθέμιτων συμπεριφορών ορισμένων τραπεζικών υπαλλήλων, σε έγγραφα τα οποία αιτούνται οι δανειολήπτες (δανειακές συμβάσεις, πρόσθετες ρυθμίσεις κλπ, τα οποία δεν χορηγούν), καθώς επίσης και την άρνηση να μην παραλαμβάνουν ασφαλιστήρια συμβόλαια πυρός-σεισμού, σας γνωρίζουμε πώς μπορείτε να επικαλεστείτε τους παρακάτω νόμους & οδηγίες :

α) Άρθρο 5 παράγραφος 2 & άρθρο 8 παράγραφος 5 του Προεδρικού Διατάγματος 10 του 2017,
β) Άρθρο 13 παράγραφος 8, του Νόμου 4438 του 2016, με το οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη το άρθρο 14 του 2014 κάθετος 17 της κοινοτικής οδηγίας .
γ) Εγκύκλιος Νούμερο 462 της 14/5/2013 της ΤτΕ (Αφορά Ασφαλιστήρια Πυρός-Σεισμού)

Α Ν Α Λ Υ Τ Ι Κ Α
(α1) Αρθρο 5 παρ.2 Π.Δ 10/2017
Όπου απαιτείται έγγραφος τύπος και με την επιφύλαξη ειδικότερων ρυθμίσεων για συγκεκριμένα προϊόντα ή υπηρεσίες, αντίγραφο της σύμβασης χορηγείται από τον προμηθευτή στον καταναλωτή το αργότερο με την παράδοση του προϊόντος ή την έναρξη παροχής της υπηρεσίας, εκτός εάν πρόκειται για ανανέωση της σύμβασης υπό τους ίδιους ακριβώς όρους. Σε περίπτωση τροποποίησης οποιουδήποτε όρου της αρχικής σύμβασης ή ανανέωσης, ο προμηθευτής υποχρεούται να χορηγήσει στον καταναλωτή, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, αντίγραφο της τροποποιημένης σύμβασης, στο οποίο θα έχουν τεθεί οι υπογραφές των συμβαλλομένων μερών πριν από τη θέση της σε ισχύ. Εφόσον υπάρξει συμφωνία καταναλωτή και προμηθευτή ή εφόσον προβλέπεται ρητά από τη νομοθεσία, η σύναψη της σύμβασης, καθώς και κάθε ανανέωση ή τροποποίηση αυτής, μπορούν να γίνονται και με ηλεκτρονικό τρόπο.>>
(α2) Αρθρο 8 παρ.5 Π.Δ 10/2017
Αντίγραφο του σχεδίου της σύμβασης χορηγείται στους καταναλωτές, κατόπιν αίτησής τους και χωρίς οικονομική επιβάρυνση, προκειμένου να το μελετήσουν, έχοντας εύλογο χρόνο στη διάθεση τους πριν από την υπογραφή της σύμβασης>>
(β1) Αρθρο 13 παρ.8 του Ν.4438/2016
Ο πιστωτικός φορέας ή, κατά περίπτωση, ο μεσίτης πιστώσεων παρέχει, με απόδειξη παραλαβής, στον καταναλωτή, εγγράφως ή με σταθερό μέσο, αντίγραφο, δεσμευτικό για τον φορέα πίστωσης, σχεδίου σύμβασης πίστωσης κατά το χρόνο υποβολής μίας προσφοράς που είναι δεσμευτική για τον πιστωτικό φορέα. >>
(β2) Άρθρο 14 της οδηγίας 2014/17/Ε.Ε
Οι ορισμοί που περιέχονται στην παρούσα οδηγία καθορίζουν το πεδίο εφαρμογής της εναρμόνισης. Η υποχρέωση των κρατών μελών να μεταφέρουν στο εθνικό δίκαιο την παρούσα οδηγία θα πρέπει συνεπώς να περιορίζεται στο πεδίο εφαρμογής της, όπως αυτό οριοθετείται από τους εν λόγω ορισμούς. Για παράδειγμα, οι υποχρεώσεις των κρατών μελών να μεταφέρουν στο εθνικό δίκαιο την παρούσα οδηγία περιορίζονται σε συμβάσεις πίστωσης συναπτόμενες με καταναλωτές, δηλαδή με φυσικά πρόσωπα τα οποία κατά τις συναλλαγές που υπάγονται στην παρούσα οδηγία ενεργούν έξω από το πεδίο των εμπορικών, επιχειρηματικών ή επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων. Ομοίως, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να μεταφέρουν στο εθνικό δίκαιο διατάξεις της παρούσας οδηγίας που διέπουν τη δραστηριότητα προσώπων τα οποία ενεργούν ως μεσίτες πιστώσεων όπως ορίζονται στην οδηγία. Ωστόσο, η παρούσα οδηγία δεν θα πρέπει να εμποδίζει τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν, σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο, την οδηγία σε τομείς που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της. Επιπροσθέτως, οι ορισμοί που προβλέπονται στην παρούσα οδηγία δεν θα πρέπει να εμποδίζουν τα κράτη μέλη να εγκρίνουν επιμέρους ορισμούς βάσει του εθνικού δικαίου για ειδικούς σκοπούς, υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί συνάδουν πάντα με τους ορισμούς της παρούσας οδηγίας. Για παράδειγμα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να καθορίζουν βάσει του εθνικού δικαίου υποκατηγορίες μεσιτών πιστώσεων που δεν προβλέπονται στην παρούσα οδηγία, εφόσον αυτές οι υποκατηγορίες είναι απαραίτητες σε εθνικό επίπεδο, λόγου χάρη για να διαφοροποιηθεί το επίπεδο των απαιτήσεων γνώσεων και επάρκειας που πρέπει να πληρούν οι διάφοροι μεσίτες πιστώσεων>>.
γ) Η εγκύκλιος Νο 462 της 14/5/2013 της ΤτΕ (Ασφαλιστήρια Πυρός-Σεισμού)

ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΠΥΡΟΣ – ΣΕΙΣΜΟΥ
Η ορθή σύναψη ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου πυρός – σεισμού ή και συμπληρωματικών κινδύνων προϋποθέτει τον ορθό προσδιορισμό της ασφαλιστικής αξίας και δεν πρέπει να καλύπτει μόνο το ποσό του δανείου. Συνεπώς η ασφάλιση θα πρέπει να γίνεται με βάση την ασφαλιστική αξία για να καλύπτει την πραγματική αξία του ακινήτου.
1) Η εγκύκλιος Νο 462 της 14/5/2013 της Τράπεζας της Ελλάδος – Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, η οποία έχει σταλεί και σε όλα τα Υποκαταστήματα όλων των Τραπεζών, με σαφήνεια αναφέρει :
α) Όταν ο δανειολήπτης προσκομίσει ασφαλιστήριο συμβόλαιο που έχει τις ασφαλιστικές καλύψεις που ζητάει η δανειακή σύμβαση, αυτό πρέπει να γίνεται δεκτό χωρίς καμία καθυστέρηση.
β) Ο δανειολήπτης δεν έχει καμία υποχρέωση να ασφαλιστεί σε , συνεργαζόμενη με την Τράπεζα, Ασφαλιστική Εταιρεία , αλλά αντίθετα διατηρεί το συμβατικό του δικαίωμα να προσκομίσει ασφαλιστήριο συμβόλαιο της επιλογής του,
γ) Ο δανειολήπτης έχει το δικαίωμα να συνεργαστεί με ασφαλιστικό διαμεσολαβητή της επιλογής του για την εξεύρεση του κατάλληλου ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Δεν επιτρέπεται η παραπομπή του δανειολήπτη σε ασφαλιστικό διαμεσολαβητή συνεργαζόμενο με την Τράπεζα, όταν αυτή γίνεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εκληφθεί από τον δανειολήπτη ως «υποχρεωτική» στο πλαίσιο των όρων της δανειακής του σύμβασης
δ) Οι Τράπεζες οφείλουν να αποφεύγουν κάθε μορφή παραπλανητικής πώλησης προς τον δανειολήπτη προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι μόνο το προωθούμενο από αυτές ασφαλιστικό προϊόν καλύπτει τις προϋποθέσεις τις δανειακής σύμβασης &
ε) Οι Τράπεζες δεν μπορούν να προβαίνουν σε αυτόματες χρεώσεις πιστωτικών καρτών ή λογαριασμών του δανειολήπτη για την εξόφληση ασφαλίστρων, εκ συμβολαίων που έχουν συναφθεί με τη δική τους διαμεσολάβηση όταν ο δανειολήπτης έχει προσκομίσει ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή δηλώνει ότι θα το προσκομίσει εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Συμβόλαια πυρός – σεισμού τα οποία είναι συνδεδεμένα με Chf, επιβαρύνεται με την τρέχουσα ισοτιμία και ανεβάζει το ετήσιο κόστος του συμβολαίου 3 έως 4 φορές.
Συμβουλευτείτε, μια εταιρία, έναν ασφαλιστικό πράκτορα, κάνετε έρευνα αγοράς ….. στο τέλος μόνο κερδισμένοι θα βγείτε.
Η τράπεζα βάσει νόμου είναι υποχρεωμένη να παραλάβει το νέο ασφαλιστήριο από τον πελάτη της και όχι να του το αρνηθεί.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
Νιώθουμε την ανάγκη να προειδοποιήσουμε τα μέλη μας και όχι μόνο, πως όχι μόνο δεν άλλαξαν συμπεριφορά οι τράπεζες αλλά δημιουργούν καθημερινά τις συνθήκες εκείνες προκαλώντας νέο κύμα αυθαιρεσιών.
Η λανθάνουσα και αθέμιτη αυτή συμπεριφορά δεν περιποιεί τιμή για κανέναν από τους υπεύθυνους των τραπεζικών ιδρυμάτων (κάτι που προφανώς δεν τους ενδιαφέρει καθόλου), δημιουργεί ταυτόχρονα μεγάλο πρόβλημα αξιοπιστίας των θεσμών, ενώ τίθενται σοβαρά ερωτήματα που άπτονται των ευθυνών των εκάστοτε πολιτικών και άλλων διαπλεκομένων του συστήματος που τους επέτρεψαν να κάνουν ότι θέλουν, οδηγώντας τους δανειολήπτες σε οικονομικά αδιέξοδα, οικονομική εξαθλίωση και πολλές φορές στην απελπισία, την κατάθλιψη, την στέρηση, την ανέχεια, κ.λ.π
Έχοντας την ενημέρωση, αλλά και την γνώση,
ΔΕΝ είμαστε αδύναμοι, δεν είμαστε ανίσχυροι, δεν μπορούν να μας βλάψουν, δεν είμαστε έρμαια … ας αντιμετωπίσουμε επιτέλους αντιεπαγγελματικές, απαράδεκτες, αθέμιτες συμπεριφορές, καταγγέλλοντάς τους (κατά περίπτωση), προς τους θεσμούς, ΤτΕ, Γενική Γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή, Συνήγορο του Καταναλωτή, Ένωση Επαγγελμάτων Ασφαλιστών, κ.λ.π.
Μην υπογράφετε τίποτα από όσα σας ζητάνε οι τράπεζες, ζητήστε εγγράφως τις προτάσεις τους και συμβουλευτείτε αξιόπιστο δικηγόρο. Τα ίδια ισχύουν και για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, ενώ μην ξεχνάτε πως μπορείτε και εσείς να καταθέτετε αντιπρόταση κατά την εν λόγω διαδικασία αλλά και σε κάθε πρόταση της τράπεζας , διατηρώντας σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα της νόμιμης επιφύλαξης, ακόμη και κατά την διαδικασία της ολικής εξόφλησης !!

Προσοχή
Μην ξεχνάτε πως για τα μέλη μας υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας με έμπειρη δικηγόρο του ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ. (μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας). Έως σήμερα – άνευ χρέωσης- χιλιάδες μέλη μας, έλαβαν υπεύθυνη ενημέρωση και νομικές συμβουλές σε θέματα δανειακών ρυθμίσεων – υπήρξαν μάλιστα και περιπτώσεις που κατόπιν νομικής συμβουλής απέφυγαν παγίδες που θα οδηγούσαν σε περιπέτειες – .