Στο στόχαστρο της Εφορίας οι εφαρμογές blockchain

 23/06/2024    01 : 37 : 55
crypto
68 / 100

Στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν οι εφαρμογές “blockchain”, δηλαδή τα προγράμματα που χρησιμοποιούνται για την κατοχή και χρήση κρυπτονομισμάτων, τη μεταβίβαση μετόχων και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων, τα ηλεκτρονικά «πορτοφόλια» και άλλες μορφές συναλλαγών μέσω ηλεκτρονικού χρήματος που γίνονται τόσο στο Ιντερνετ όσο και στο dark web.

Το Βlockchain είναι ένα μητρώο, μια βάση δεδομένων, όπου αποθηκεύονται και επαληθεύονται πληροφορίες και δεδομένα, με τη χρήση κρυπτογραφικών μεθόδων και με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργείται μία συνεχής αλυσίδα δεδομένων. Κάθε τροποποίηση μίας πληροφορίας που έχει καταγραφεί στο μητρώο επηρεάζει αναγκαστικά όλες τις μεταγενέστερες καταχωρήσεις. Η πλατφόρμα Βlockchain μπορεί να είναι δημόσια/ανοιχτή ή ιδιωτική/κλειστή, αντίστοιχα όπως είναι το internet και τα εσωτερικά δίκτυα (intranets). Η διαφορά της τεχνολογίας blockchain από τις υπόλοιπες, σχετικές, βάσεις δεδομένων είναι ότι για την τήρησή της δεν είναι αρμόδια μία κεντρική αρχή, αλλά οι λεγόμενοι κόμβοι – nodes- που δεν είναι άλλοι από τους χρήστες που έχουν εγκαταστήσει το απαιτούμενο λογισμικό και έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση και εικόνα του μητρώου και ενημερώνουν το μητρώο για τις αλλαγές σε αυτό.

Αρχικά θεωρήθηκε ως η τεχνολογία που επιτρέπει συναλλαγές κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin χωρίς τη μεσολάβηση ενός μεσάζοντα. Σήμερα πολλές επιχειρήσεις και δημόσιοι οργανισμοί δοκιμάζουν εφαρμογές blockchain. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είχε ζητήσει και έλαβε τεχνογνωσία από το αμερικανικό IRS ειδικά για τους ελέγχους αυτούς.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}