Στο ΣτΕ η επιχείρηση ανατροπής της απόφασης τους Αρείου Πάγου υπέρ των funds

 23/06/2024    09 : 04 : 18
στε
70 / 100

Ένα βήμα πριν την πιλοτική δίκη στο ΣτΕ μετά από αίτημα δανειοληπτών έχει φτάσει η υπόθεση των πλειστηριασμών από τα funds, υπέρ των οποίων γνωμοδότησε πρόσφατα η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Αν η δίκη γίνει και το ΣτΕ αποφανθεί κατά των funds τότε η υπόθεση θα λυθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, δίνοντας ένα παράθυρο “δεύτερης ευκαιρίας” στους δανειολήπτες.

Από το capital.gr

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα και σε χρόνο ρεκόρ ολίγων ημερών, η πλήρης Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (πρόεδρος η Μαρία Γεωργίου και εισηγήτρια η αρεοπαγίτης Κανέλλα Τζαβέλα), δημοσίευσε την υπ΄ αριθμ. 1/2023 απόφαση της με την οποία κατά συντριπτική πλειοψηφία (56-9) τάχθηκε με τις θέσεις των funds. Η απόφαση ουσιαστικά αφαίρεσε το τελευταίο νομικό ανάχωμα χιλιάδων δανειοληπτών για να ανακόψουν πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και προκάλεσε πολιτική θύελλα, αφενός για την ταχύτητα της Δικαιοσύνης (στη συγκεκριμένη υπόθεση και μόνο) και βέβαια γιατί η απόφαση ήταν ξεκάθαρα υπέρ των διαχειριστών δανείων.

Δεύτερη ευκαιρία
Το παράθυρο δεύτερης ευκαιρίας για χιλιάδες δανειολήπτες μπορεί να ανοίξει μέσω του Συμβουλίου Επικρατείας, ενώπιον του οποίου υποβλήθηκε αίτημα πιλοτικής δίκης σχετικά με τη δυνατότητα των funds να ενεργούν πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης.

Το αίτημα υποβλήθηκε από το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία Σύνδεσμος Δήμων Κοιμητηρίου Σχιστού (ΣΥΝ.ΔΗ.ΚΟ.Σ), σε βάρος του οποίου είχε επιβληθεί κατάσχεση από Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π.) του Ν. 4354/2015 και υποβλήθηκε από τον δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω Βασίλειο Χατζηγιαννάκη.

Το πρωτόδικο Δικαστήριο είχε δικαιώσει τον Σύνδεσμο και η Εταιρεία Διαχείρισης άσκησε έφεση.

Ο ΣΥΝ.ΔΗ.ΚΟ.Σ έχει συσταθεί ως νπδδ με σκοπό τη λειτουργία διαδημοτικού Κοιμητηρίου με μέλη του, τους Δήμους Πειραιώς, Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Μοσχάτου – Ταύρου, Περάματος και Κορυδαλλού.

Πώς θα γίνει
Εφόσον το αίτημα γίνει δεκτό, το ΣτΕ θα δικάσει την υπόθεση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 3900/2010 και σε περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας διαφωνήσει με την υπάρχουσα απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (1/2023), η υπόθεση, όπως προβλέπεται, θα παραπεμφθεί προς επίλυση της διαφωνίας μεταξύ των δύο Ανωτάτων Δικαστηρίων στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Εκεί λοιπόν στο Ανώτατο Δικαστικό επίπεδο της χώρας μπορεί να σημειωθεί ακόμα και ανατροπή των δεδομένων, όπως τα διαμόρφωσε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Η διαδικασία αυτή δίνει μία δεύτερη ευκαιρία για χιλιάδες δανειολήπτες, αφού η απόφαση του ΑΕΔ – εφόσον η υπόθεση φθάσει μέχρι το ΑΕΔ – θα είναι δεσμευτική για τα αστικά και διοικητικά δικαστήρια.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}