Στο Ευρωδικαστήριο προσφεύγουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών-Αιγίου κατά της απόφασης του Αρείου Πάγου υπερ των funds

 22/07/2024    09 : 18 : 00
ευρωδικαστηριο
63 / 100

Στο Στρασβούργο για την απόφαση υπέρ των funds

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναμένεται να προσφύγουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών και Αιγίου μέσα στις επόμενες μέρες προκειμένου να εξεταστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βγήκε η πρωτοφανής σε ταχύτητα και σκληρότητα απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου υπέρ της δυνατότητας των εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων (servicers) να βγάζουν σε πλειστηριασμό σπίτια που αποτελούν πρώτη κατοικία και να προβαίνουν σε πράξεις εκτέλεσης ως δικαιούχοι διάδικοι για λογαριασμό των funds.

Η προσφυγή των δύο δικηγορικών συλλόγων θα φτάσει στο Δικαστήριο του Στρασβούργου μόλις λίγες μέρες μετά την παραγγελία της αντεισαγγελέως Εφετών, Αικατερίνης Ρούμπη, η οποία ζήτησε εκ νέου έρευνα για τον τρόπο που τέθηκε στο αρχείο η καταγγελία της Συντονιστικής Επιτροπής των δικηγόρων, σύμφωνα με την οποία η Τράπεζα της Ελλάδος είχε προαναγγείλει την απόφαση του Αρείου Πάγου που εκδόθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, πολύ πριν συζητηθεί η υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου, κάνοντας την απόφαση να φαίνεται προειλημμένη.

Στα τέλη Νοεμβρίου 2022, έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος διαπίστωνε πως η ικανότητα των εταιρειών να διαχειριστούν τα δάνεια «θα διαφαινόταν» μέσα στους επόμενους μήνες «με την άρση […] περιορισμών», ουσιαστικά προαναγγέλλοντας πως η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου θα «έλυνε» πολύ σύντομα τα χέρια των εταιρειών ώστε να βγάζουν στο σφυρί με συνοπτικές διαδικασίες 700.000 ακίνητα. Τον Δεκέμβριο, έναν μήνα πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης από την Ολομέλεια, οι δικηγόροι αντέδρασαν υποβάλλοντας αναφορά για έλεγχο της υπόθεσης, την οποία «πάγωσε» ο τότε αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, Απόστολος Ανδρέου (έκτοτε αναβαθμίστηκε σε εισαγγελέα), με την απόφασή του να την αρχειοθετήσει και έτσι η υπόθεση εκδικάστηκε στον Αρειο Πάγο κανονικά τον Ιανουάριο.

Σφοδρές αντιδράσεις προκλήθηκαν τόσο λόγω της απόφασης, που έδωσε το πράσινο φως στις εταιρείες να κάνουν πλειστηριασμούς, όσο και λόγω του ασυνήθιστα γρήγορου ρυθμού με τον οποίο κινήθηκε η Δικαιοσύνη. Ο ογκωδέστατος φάκελος της υπόθεσης, περίπου 2.000 σελίδων, απασχόλησε τον Αρειο Πάγο μόλις 10 εργάσιμες μέρες –περίπου δύο βδομάδες μετά τη συζήτηση της Ολομέλειας– για να εκδοθεί τελικά η απόφαση στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Προκαταρκτική εξέταση
Πλέον η υπόθεση ερευνάται εκ νέου για «παραβίαση δικαστικού απορρήτου», με την αντεισαγγελέα Εφετών να εκκινεί τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Αυτό σημαίνει ότι τους επόμενους μήνες θα κληθούν πρόσωπα για έγγραφες εξηγήσεις, ώστε να ερευνηθούν από τον αρμόδιο ανακριτή τυχόν διαρροές προς την ΤτΕ και να εξεταστεί από την Εισαγγελία η πιθανότητα άσκησης διώξεων. Παρ’ όλα αυτά, είναι αμφίβολο αν η εξέλιξη της υπόθεσης θα επανεκκινήσει νομικές διαδικασίες, ώστε οι πολίτες να καταφέρουν να στραφούν δικαστικά κατά της απόφασης υπέρ των funds.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, Γιώργος Μπέσκος, μαζί με τον πρόεδρο του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσό, έκαναν τη σχετική καταγγελία στη Δικαιοσύνη τον περασμένο Δεκέμβριο και αναμένεται να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οπως τονίζει στην «Εφ.Συν.», υπήρχαν στοιχεία που υποδήλωναν πως η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε σε χρόνο-ρεκόρ και υπό ασφυκτική πίεση: «Ο αρμόδιος εισαγγελέας δεν εξέτασε επαρκώς την υπόθεση, λειτούργησε μονομερώς και όχι αξιόπιστα, όπως όφειλε σε τέτοιες περιπτώσεις. Οταν κάναμε ένσταση για να αναβληθεί η δίκη και να διερευνηθούν οι καταγγελίες, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου μάς είπε ότι “βγάζουμε διάγγελμα” και απέρριψε το αίτημά μας. Αυτές οι πρακτικές δεν συνάδουν με το κύρος του Ανώτατου Δικαστηρίου».

Ο ίδιος συμπληρώνει πως οι δικηγόροι αναμένεται να ζητήσουν την εξαίρεση του εισαγγελέα Πρωτοδικών, Απόστολου Ανδρέου, στα χέρια του οποίου επιστρέφει η εκ νέου διερεύνηση της καταγγελίας τους, για λόγους μεροληψίας.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}