Στο εδώλιο του κατηγορούμενου στην Ελλάδα Διευθύνων Σύμβουλος Αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού

 23/06/2024    09 : 04 : 07
δικαιοσυνη 1
66 / 100

Την 21.02.2023 ενώπιον του Ι’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών δικάζεται με σοβαρές κατηγορίες απάτης ο Benjamin Van Pelt, Αμερικανός Διευθύνων Σύμβουλος του πολυεθνικού κολοσσού TorGuard, μια από τις πιο προηγμένες τεχνολογικές εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα περιστατικά αυτής της πρωτοφανούς για τα ελληνικά δεδομένα υπόθεσης έχουν ως εξής:

Στις 26.12.2018 έλαβε χώρα στην Αθήνα μια ακόμα συνηθισμένη απάτη με χρήση κλεμμένης πιστωτικής κάρτας, από αυτές που δυστυχώς συμβαίνουν πλέον πολύ συχνά.

Συγκεκριμένα, άγνωστος δράστης έκανε χρήση πιστωτικής κάρτας που δεν του ανήκε και προέβη σε διαδικτυακές αγορές ποσών 126,25 ευρώ, 498,68 ευρώ, 0,67 ευρώ και 1.400 ευρώ από ελληνικές εταιρείες του Διαδικτύου.

Οι αγορές όμως ουδέποτε ολοκληρώθηκαν καθώς η Τράπεζα έγκαιρα ακύρωσε τις άνω συναλλαγές.

Μετά από μήνυση του νόμιμου κατόχου της πιστωτικής κάρτας, την υπόθεση ανέλαβε η προανάκριση που ανέλαβε να βρει το δράστη της απάτης. Μέχρι στιγμής όλα φαίνονται φυσιολογικά και αναμενόμενα.

Οι υπεύθυνοι της προανάκρισης στην προσπάθεια τους να παρακολουθήσουν το ηλεκτρονικό ίχνος του δράστη, εντόπισαν την ηλεκτρονική διεύθυνση IP Address, από όπου επιχειρήθηκαν οι αγορές στο Διαδίκτυο.

Η άνω ηλεκτρονική διεύθυνση χρησιμοποιούσε σύνδεση υψηλής ασφάλειας στο Διαδίκτυο VPN (Virtual Private Network), με πάροχο την εταιρεία “VPNetworks-TorGuard”.

Η άνω τεχνολογική εταιρεία αποτελεί πάροχο συνδέσεων υψηλής ασφάλειας στο Διαδίκτυο εικονικού ιδιωτικού δικτύου “VPN-Virtual Private Network”, με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και ετήσια κέρδη περίπου 5,3 εκατομμύρια δολάρια.

Η προανάκριση, αντί να ανεύρει τον πραγματικό δράστη που έκανε χρήση της σύνδεσης και επιχείρησε τις αγορές, έχρισε χωρίς άλλη σκέψη ως κατηγορούμενο τον Ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της άνω Πολυεθνικής εταιρείας.

Τούτο έγινε καθώς έπαψε να αναζητεί το πραγματικό δράστη της πράξης και ενοχοποίησε την ιδιοκτησία της εταιρείας του παρόχου της σύνδεσης.

Ως αποτέλεσμα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της διεθνούς εταιρείας να βρίσκεται αναπάντεχα κατηγορούμενος στην Ελλάδα με κατηγορίες περί απάτης κλπ.

Την υπεράσπιση του έχουν αναλάβει ο Έλληνας ποινικολόγος Αλέξης Αναγνωστάκης καθώς και ο Αμερικανός δικηγόρος, πρώην ομοσπονδιακός Εισαγγελέας στις ΗΠΑ, Vincent Citro.

Ο Έλληνας συνήγορος του Αμερικανού Διευθύνοντα Συμβούλου Αλέξης Αναγνωστάκης υπογραμμίζει το αδιανόητο της κατηγορίας.

Ας φανταστεί κανείς πόσο αδιανόητο είναι στην περίπτωση της ανθρωποκτονίας οι αρχές αντί να συλλάβουν το δράστη που πυροβόλησε, να ενοχοποιήσουν την εταιρεία κατασκευής του όπλου.

Πρόκειται για έντονα ατυχή κατηγορία που εκθέτει τον τρόπο διερεύνησης των υποθέσεων στην Ελλάδα και ταλαιπωρεί χωρίς λόγο, σε διεθνές μάλιστα επίπεδο, ανθρώπους υψηλής αξίας και δραστηριοτήτων.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}