Στους δισεκατομμυριούχους όλο το χρήμα!

 24/02/2024    06 : 47 : 53
πλουσιοι
60 / 100

Να είσαι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου και να σε σέρνουν οι υπάλληλοί σου στα δικαστήρια γιατί δεν τους έδωσες αυτά που επανειλημμένα τους υποσχέθηκες, δεν είναι μόνο τσιγκουνιά… είναι ξεφτίλα.

Ο λόγος φυσικά για τον Ελον Μασκ, ιδρυτή της μεγαλύτερης κατασκευάστριας ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο Tesla και αρκετών εταιρειών ακόμα, μεταξύ των οποίων και η γνωστή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ (πρώην Twitter) που ο μεγιστάνας εξαγόρασε πέρσι. Ο Μασκ, που ώς τώρα έχει απολύσει τα 3/4 του προσωπικού του Twitter, είχε υποσχεθεί σε εργαζομένους του ότι αν παρέμεναν στις θέσεις τους ώς το α’ τρίμηνο του 2023 θα τους κατέβαλε το 50% των μπόνους τους για το 2022. Τόσο αυτός όσο και οι υφιστάμενοι αξιωματούχοι του είχαν δεσμευτεί πριν και μετά την εξαγορά για την καταβολή του.

Ωστόσο όταν ήρθε η ώρα να πέσει το ρευστό, έκαναν άπαντες τον… Κινέζο. Οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στα δικαστήρια και ο Μασκ έβαλε τους δικηγόρους του να καθαρίσουν. Οι τελευταίοι ισχυρίστηκαν ότι όλα ήταν αυτά ήταν… στα λόγια, όχι κάποια γραπτή σύμβαση, και ζήτησαν την απόρριψη της προσφυγής. Τους… γείωσε ωστόσο πριν από λίγες μέρες Καλιφορνέζος δικαστής που εκδίκασε την υπόθεση και απεφάνθη ότι από τη στιγμή που κάποιοι εργαζόμενοι έπραξαν αυτό που τους ζήτησε η εταιρεία, η προσφορά της καταβολής μπόνους ως αντάλλαγμα έγινε δεσμευτική βάσει του νόμου της Πολιτείας. Η άρνηση πληρωμής, δε, παραβιάζει αυτή τη δέσμευση-σύμβαση.

Το ποσό για το οποίο γίνεται η φασαρία είναι 5 εκατ. δολάρια, ψίχουλα δηλαδή για τον Ελον Μασκ, η περιουσία του οποίου προσέγγιζε χθες τα 238 δισ. δολάρια. Ο μεγιστάνας είδε τον πλούτο του να αυξάνεται μέχρις στιγμής φέτος κατά 101 δισ. δολάρια. Το τρελό αβγάτισμα της περιουσίας του δεν έχει σχέση με την Χ -που οικονομικά πάει από το κακό στο χειρότερο- αλλά με τον υπερδιπλασιασμό της χρηματιστηριακής αξίας της Tesla -της οποίας είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος- φέτος πάνω από τα 800 δισ. δολάρια.

Υψηλή τεχνολογία
Η Tesla και οι υπόλοιποι 6 κολοσσοί της αμερικανικής υψηλής τεχνολογίας -Αpple, Microsoft, Alphabet (Google), Meta (Facebook), Amazon και Nvidia- μάζεψαν φέτος όλο το χρήμα από τις αγορές, αυξάνοντας τη χρηματιστηριακή τους αξία συνολικά κατά 74% και γεμίζοντας με τεράστια κέρδη τους μεγαλομετόχους τους. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρώτη δεκάδα της σχετικής λίστας των 500 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου που κατατάσσει καθημερινά το Bloomberg (Billionaires Index 500) οι 8 είναι ιδρυτές, μεγαλομέτοχοι ή ανώτερα στελέχη αυτών των κολοσσών και άλλων εταιρειών του αμερικανικού τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

Ανάλυση της λίστας που πραγματοποίησε ο βρετανικός Guardian έδειξε ότι σε μια χρονιά κατά την οποία εκατοντάδες εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλον τον πλανήτη πάλευαν να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια και την περιβόητη «κρίση ζωής», το 77% των 500 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου αύξησαν την περιουσία τους. Από τους 50 πιο πλούσιους της υφηλίου χρήματα έχασαν φέτος μόλις 12. Οι υπόλοιποι είδαν την τεράστια πίτα τους να μεγαλώνει ακόμη πιο πολύ. Από τους πιο κερδισμένους ήταν και ο αντίπαλος του Μασκ -στο γνωστό «αγώνα σε κλουβί» που τελικά δεν έγινε- Μαρκ Ζάκεμπεργκ. Ο ιδρυτής της Facebook είδε φέτος τη χρηματιστηριακή αξία της μητρικής εταιρείας του Facebook Meta να εκτοξεύεται πάνω από 170% και την περιουσία του πάνω 185% από τα 45 δισ. δολάρια στα 129 δισ. δολάρια.

Το εκρηκτικό αβγάτισμα της περιουσίας του Ζάκεμπεργκ ήταν ωστόσο ελάχιστο μπροστά στην εξωφρενική άνοδο… 700% του πλούτου του Ινδονήσιου Prajogo Pangestu, που πόνταρε στη γεωθερμική ενέργεια.

Ολιγάρχες
Εξωφρενικό επίσης και το γεγονός ότι ενάντια στις κυρώσεις της Δύσης πλούτο αβγάτισαν και οι Ρώσοι ολιγάρχες, ο βασιλιάς του νικελίου Βλαντίμιρ Ποτάνιν κατά 2 δισ. στα 30,6 δισ. δολάρια, ο μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Αλι Ουσμάνοφ κατά 1,8 δισ. στα 20,3 δισ. δολάρια και ο βιομήχανος Αλεξέι Μορντάσοφ κατά 1,3 δισ. στα 20 δισ. δολάρια. Η λίστα πάντως γέρνει σαφώς από την πλευρά των ΗΠΑ, αφού από τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου οι 189 ήταν Αμερικανοί ενώ στην πρώτη δεκάδα καταγράφεται και ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό του γνωστού ομίλου πολυτελών ειδών LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton.

Οι 500 πλουσιότεροι του κόσμου κέρδισαν 1,5 τρισ. δολάρια το 2023

Ένα εντυπωσιακό comeback σημείωσαν οι 500 πλουσιότεροι του κόσμου το 2023, με την συνολική καθαρή περιουσία τους να αυξάνεται κατά 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, αντιστρέφοντας πλήρως τις ζημιές ύψους 1,4 τρισ. δολαρίων που είχαν σημειώσει το 2022, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Για άλλη μια φορά, η περιουσία τους συνδέθηκε στενά με την απόδοση των μετοχών τεχνολογίας, οι οποίες αυξήθηκαν σε νέα ρεκόρ φέτος, παρά τους φόβους για ύφεση, τον παρατεταμένο πληθωρισμό, τα υψηλά επιτόκια και τη γεωπολιτική αναταραχή. Οι δισεκατομμυριούχοι τεχνολογίας είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά 48% ή 658 δισεκατομμύρια δολάρια, ωθούμενος από την έντονη διαφημιστική εκστρατεία γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Κανείς δεν τα κατάφερε καλύτερα από τον Elon Musk, ο οποίος ξανακέρδισε τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο από τον Γάλλο μεγιστάνα των ειδών πολυτελείας, Bernard Arnault.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla κέρδισε επιπλέον 95,4 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το κλείσιμο της Πέμπτης, χάρη στις επιτυχίες της Tesla και της SpaceX. Το 2022 ο Musk είχε δει την περιουσία του να υποχωρεί κατά 138 δισεκατομμύρια δολάρια. Η περιουσία του υπολογίζεται λίγο πάνω από τα 232 δισ. δολάρια.

Η καθαρή περιουσία του είναι πλέον κατά περισσότερο από 50 δισεκατομμύρια δολάρια μεγαλύτερη από αυτή του Arnault, μετά και από μια παγκόσμια επιβράδυνση της ζήτησης για τα είδη πολυτελείας που έφερε πιέσεις στις μετοχές της LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE.

Ταυτόχρονα, ο ιδρυτής της Amazon.com, Jeff Bezos, πρόσθεσε περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια δολάρια στο πορτοφόλι του φέτος και τώρα βρίσκεται στο πλάι με τον Arnault στη δεύτερη θέση, με τις περιουσίες τους να πλησιάζουν τα 179 δισ. δολάρια, ενώ η περιουσία του Διευθύνοντος Συμβούλου της Meta Platforms, Mark Zuckerberg εκτινάχθηκε κατά περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, η «άνοδος της παλίρροιας» άφησε πίσω της μερικές «βάρκες». Ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Gautam Adani έχασε 21 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο στις 27 Ιανουαρίου – και 37,3 δισεκατομμύρια δολάρια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους – αφού η short-seller Hindenburg Research διέλυσε την αξία του Ομίλου Adani. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να έχει μια μια 11ψήφια περιουσία.

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}