Στουρνάρας: 60 δις η ετήσια φοροδιαφυγή στη χώρα μας

Στουρνάρας: 60 δις η ετήσια φοροδιαφυγή στη χώρα μας
72 / 100

Γ@μώ τα Harvard, τα LSE και τα ληγμένα ναρκωτικά !!!

Κατά τα μαθηματικά του Γιάννη Στουρνάρα, με 60 Δις αδήλωτα εισοδήματα τον χρόνο και με το ΑΕΠ και τις τραπεζικές καταθέσεις να αυξάνονται κατά ελάχιστα, μονοψήφια ποσοστά και να αφορούν μόλις το 15% του πληθυσμού, η αποθησαύριση των μετρητών της τελευταίας μόνο 10ετίας, υπολογιζόμενη κατά Στουρνάρα σε 50Δις/Χρόνο, θα πρέπει να έχει γεμίσει τα στρώματα και τα σεντούκια με τουλάχιστον 500 Δις μετρητά……

Στα 60 δισ. ευρώ υπολόγισε ότι ανέρχεται ετησίως η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται σήμερα στον ιστότοπο in.gr ο κ. Στουρνάρας ανέφερε σχετικά με το θέμα της φοροδιαφυγής ότι τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουμε, είναι 80 δισεκατομμύρια.

Η κατανάλωση η οποία δηλώνεται, είναι 140 δισεκατομμύρια. Χωρίς μάλιστα η κατανάλωση αυτή να χρηματοδοτείται από την μείωση των αποταμιεύσεων, καθώς όπως είπε παράλληλα έχουμε και αύξηση αποταμιεύσεων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά παρόλο που έχει γίνει πρόοδος με την αύξηση των φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ «θεωρούμαστε πρωταθλητές της Ευρώπης».

Υπολογίζοντας ο ίδιος το μέγεθος της φοροδιαφυγής τόνισε με έμφαση «80 δισεκατομμύρια δηλωμένα εισοδήματα, 140 δισεκατομμύρια η κατανάλωση και παράλληλα αύξηση αποταμιεύσεων» (σ.σ 140 -80 = 60 δισ. ευρώ).

Αναφερόμενος στα “κόκκινα δάνεια” αποκάλυψε ότι έχει έτοιμη νομοθετική πρωτοβουλία την οποία θα αποστείλει στον επόμενο υπουργό Οικονομικών προκειμένου να ισχύσει ενιαίος κώδικας δεοντολογίας και για τα funds.

Όπως ανέφερε « .. στην ΤτΕ επιμένουμε στο ν’ ακολουθηθεί ένας κώδικας δεοντολογίας και από τα funds αυτά, μάλιστα όταν με το καλό έρθει η επόμενη κυβέρνηση θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε εισηγήσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου εποπτείας και των εταιρειών αυτών.»

Διευκρίνισε ότι για τους πλειστηριασμούς η ΤτΕ δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα καθώς υπάρχει σχετικός νόμος αλλά και η γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου. Όπως είπε «η πολιτική πρέπει να προστατεύει τους ευάλωτους. Αυτοί που έχουν ανάγκη και δεν πληρώνουν, αναγκαστικά κάτι πρέπει να γίνει. Διότι όπως ξέρετε οι τράπεζες έχουν ενεργητικό και παθητικό.».

Αναφερόμενος στο υψηλό περιθώριο μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι «για να μειωθεί αυτό το spread πρέπει να βελτιώσουμε τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα, βοηθώντας τις μικρότερες τράπεζες, πρώτον να τις κάνουμε ισχυρότερες κεφαλαιακά, δεύτερον να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να είναι οι όροι ανταγωνισμού το ίδιο, παράδειγμα το σύστημα «Ηρακλής» που έδωσε εγγυήσεις για ένα κομμάτι των δανείων που τιτλοποιήθηκαν στις συστημικές τράπεζες πρέπει να δοθεί με τους ίδιους βεβαίως όρους και στις μικρότερες για να μπορέσουν ν’ ανταγωνιστούν τις μεγάλες με ίδιους όρους.»

Για την επενδυτική βαθμίδα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι εφέτος η χώρα θα αναβαθμιστεί σε αυτήν, γεγονός που θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων χορηγήσεων, διαδικασία η οποία όπως εκτίμησε θα χρειαστεί περίπου μία διετία για να ολοκληρωθεί.

Επανέλαβε δε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση μακράς πνοής, η οποία θα δείξει την απαραίτητη αποφασιστικότητα και ταχύτητα στο να εφαρμόσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις, τις προγραμματικές της δηλώσεις για να πάρει την επενδυτική βαθμίδα.

ΠΗΓΗ

……………………………………………..

Τι δεν μας είπε για την φοροδιαφυγή ο Γιάννης Στουρνάρας…..

Πρώτον, ότι η κατανάλωση δεν αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα, ώστε να αντιπαραβάλλεται μόνο με τα εισοδήματα. Αφορά, μαζί με τα φυσικά πρόσωπα, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, ατομικές και εταιρείες, όπου η αντιπαραβολή της γίνεται με τα έσοδα και όχι με τα κέρδη της επιχείρησης ή το εισόδημα από την επιχειρηματική δραστηριότητα του επιτηδευματία, του επαγγελματία ή τα μερίσματα του μετόχου, του εταίρου, κλπ. Και επειδή η ελληνική οικονομία είναι οικονομία πληθώρας ελευθέρων επαγγελματιών, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα 140 Δις της συνολικής κατανάλωσης πρέπει να αντιπαρατεθούν με το σύνολο των εισοδημάτων των εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και με το σύνολο των εσόδων επιτηδευματιών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων, των οποίων το συνολικό άθροισμα είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερο από τα 140 Δις της κατανάλωσης. Έτσι, τα 60 Δις της κατά φαντασία φοροδιαφυγής που ανακάλυψε εν είδει κατηγορητηρίου κατά του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας ο Γιάννης Στουρνάρας, απλά δεν μπορούν να προκύψουν από την συγκεκριμένη, προδήλως εσφαλμένη αριθμητική προσέγγιση του δημοτικού σχολείου.

Γράφει ο Κυριάκος Τόμπρας

Και, δεύτερον, ότι, η κατανάλωση, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με εισαγόμενο τουρισμό 20.000.000 προσώπων τον χρόνο, δεν αφορά μόνο τους μονίμους κατοίκους της χώρας, που φορολογούνται στην Ελλάδα, αλλά αφορά και όλους τους τουρίστες, αλλά και τους Έλληνες μόνιμους κατοίκους εξωτερικού, που επιστρέφουν συνήθως στην Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, οι οποίοι φορολογούνται στις χώρες προέλευσής τους, με αποτέλεσμα, έτσι, η δική τους κατανάλωση να μην πρέπει να προσμετρηθεί στον σχετικό υπολογισμό. Έτσι, λοιπόν, αν υποθέσουμε ότι τα 20.000.000 του εισαγόμενου τουρισμού καταναλώνουν κατά μέσο όρο στην Ελλάδα 1.000 ευρώ κατά κεφαλήν, η συνολική τους ετήσια κατανάλωση ανέρχεται σε τουλάχιστον 20 Δις, τα οποία πρέπει να αφαιρεθούν από την συνολική κατανάλωση των 140 Δις, προκειμένου να μπορεί, έτσι, να υπολογιστεί αξιόπιστα η συνολική, πραγματική κατανάλωση των μονίμων κατοίκων που εργάζονται και φορολογούνται στην Ελλάδα, η οποία δεν ξεπερνά τα 120 Δις.

Έτσι, λοιπόν, ούτε τα 140 Δις απεικονίζουν την πραγματική, εσωτερική κατανάλωση, ούτε τα 80 Δις το σύνολο των εγχώριων δηλωθέντων εισοδημάτων και εσόδων φυσικών και νομικών προσώπων και, κατά λογική συνέπεια, ούτε τα 60 Δις απεικονίζουν την πραγματικότητα της ελληνικής φοροδιαφυγής. Η οποία, κατά την άποψη του γράφοντος, μπορεί να είναι και μεγαλύτερη των 60 Δις ετησίως, αλλά, σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος προσέγγισης και υπολογιαμού της από τον διοικητή της ΤτΕ είναι προδήλως και σκοπίμως εσφαλμένα, προκειμένου, έτσι, να χρεωθεί η φοροδιαφυγή στην φτωχοποιημένη κοινωνία της διπλανής πόρτας, της οποίας οι καταθέσεις στις τράπεζες δεν φτάνούν ούτε τα 1.000 ευρώ κατά κεφαλήν.

Αν, πράγματι, το σκεπτικό Στουρνάρα ήταν σωστό, τότε, με 60 Δις φοροδιαφυγή της διπλανής πόρτας τον χρόνο, είτε οι τράπεζες θα έπρεπε να βουλιάζουν από καταθέσεις, είτε τα στρώματα και τα σεντούκια να κρύβουν αποθησαυρισμένα μετρητά 500 τουλάχιστον Δις. Και, επειδή, ούτε το ένα ισχύει, ούτε το άλλο, είναι προφανές ότι το συγκερκριμένο σκεπτικό Στουρνάρα για την φοροδιαφυγή είναι για τα σκουπίδια.
Όσο δε για την όποια διαφορά μεταξύ κατανάλωσης και δηλωθέντων εσόδων και εισοδημάτων, το κλειδί της ανάγνωσης δεν είναι μόνον η φοροδιαφυγή. Που σε κάθε περίπτωση είναι μεγάλη, ίσως ακόμη και μεγαλύτερη των 60 Δις, αλλά, στην Ελλάδα του 2023, δεν αφορά, στο μεγάλο της ποσοστό, την κοινωνία της διπλανής πόρτας, που πλέον στενάζει από την φτώχεια και δεν καταφέρνει ούτε να γεμίσει με τα αναγκαία το καρότσι του σούπερ μάρκετ. Με την πραγματική, μεγάλη φοροδιαφυγή, να κρύβεται κάτω από τον νομιμοφανή φερετζέ της θεσμοθετημένης με τις ευλογίες του κράτους και της ΤτΕ φοροαποφυγής, που σπρώχνει καθημερινά δεκάδες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις να μεταφέρουν τις φορολογικές τους έδρες στο εξωτερικό, όπου, εκμεταλλευόμενες τις συμβάσεις περί αποφυγής διπλής φορολόγησης, καταφέρνουν να κρατούν στην πράξη σχεδόν αφορολόγητο το σύνολο του τζίρου και των κερδών τους στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα, έτσι, να αφήνουν άδεια από φόρους τα δημόσια ταμεία και να γεμίζουν με καταθέσεις τις τράπεζες των χωρών όπου έχουν μεταφέρει τις φορολογικές τους έδρες.

Έχει σκεφτεί, άραγε, ο Γιάννης Στουρνάρας, πόσο μπορεί να τροφοδοτεί την διαφορά μεταξύ ελληνικής κατανάλωσης, εσόδων και εισοδημάτων, η περίπτωση της κάθε Vodafone, η οποία πληρώνει ακόμη και την μισθοδοσία του εν Ελλάδι προσωπικού της από την Ουγγαρία ;;; Ή πόσο ακόμη μπορεί να την τροφοδοτούν οι εφοπλιστικές εταιρείες του Ν 89, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που εισπράττουν τα έσοδα των συμβάσεων από τους tour operators στο εξωτερικό, τα 59 περίπου Δις των φοροαπαλλαγών στο καρουζέλ των κόκκινων δανείων τραπεζών, servicers και funds, κλπ κλπ κλπ ;;;

στουρναρας 2