Στουρνάρας: Ναι στην αύξηση των επιτοκίων αλλά…όχι σε πολύ μεγάλη

 15/07/2024    08 : 31 : 22
στουρναρας
70 / 100

Γιάννης Στουρνάρας: Η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, αλλά δεν υπάρχει ανάγκη για μεγάλες κινήσεις και η τράπεζα θα πρέπει να ακολουθήσει μια συνετή, προσεκτική προσέγγιση για την ομαλοποίηση της νομισματικής της πολιτικής, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι δηλώσεις αυτές είναι οι πρώτες που πάνε κόντρα στις εκκλήσεις για μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, με τις αγορές να είναι πλέον μοιρασμένες μεταξύ μιας αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης και κατά 75 μονάδες στη συνεδρίαση της ΕΚΤ που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Σεπτεμβρίου, μετά τα επιθετικά σχόλια από μια σειρά από αξιωματούχους, σημειώνει το Reuters.

«Δεν χρειάζεται να γίνουν πολύ μεγάλα βήματα», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε συνέδριο. «Η σταδιακή ομαλοποίηση θα είναι η κατάλληλη» προσέγγιση.

Είπε επίσης ότι κατά την εκτίμησή του, το ουδέτερο επιτόκιο – όπου η ΕΚΤ ούτε θα ενθαρρύνει αλλά ούτε θα επιβραδύνει την ανάπτυξη – είναι μεταξύ 0,5% και 1,5% και επομένως το επιτόκιο καταθέσεων, που τώρα βρίσκεται στο μηδέν, δεν είναι πολύ μακριά.

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της ΕΚΤ τοποθετούν ωστόσο το ουδέτερο επιτόκιο ελαφρώς υψηλότερα, γύρω στο 1,5% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Ο επικεφαλής της ΤτΕ προέβλεψε επίσης ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί φέτος και στη συνέχεια θα υποχωρήσει το 2023, πριν προχωρήσει προς τον στόχο του 2% της ΕΚΤ το επόμενο έτος.

«Φέτος θα δούμε την κορύφωση του πληθωρισμού και μια σταθερή επιβράδυνση στη συνέχεια, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σταδιακά το 2023 και θα συγκλίνει προς τον στόχο το 2024», εκτίμησε.

 

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}