Στουρνάρας: Εκτιμώ ότι έχουμε φτάσει στην κορύφωση των επιτοκίων

Τρίτη 04/12/2023    09 : 53 : 30
στουρναρας 1
69 / 100

Την εκτίμηση πως έχουμε φτάσει στην κορύφωση των επιτοκίων πως έφτασε η κορύφωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, με τη μείωση του κόστους δανεισμού να αποτελεί την επόμενη πιθανότερη κίνηση, διετύπωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

«Όπως έχουν τα πράγματα, εκτιμώ ότι το επόμενο βήμα μας θα είναι μια μείωση των επιτοκίων», ανέφερε ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Boersen-Zeitung.

«Πιστεύω ότι έχουμε φτάσει στην κορύφωση των επιτοκίων. Αυτή είναι η εκτίμησή μου» πρόσθεσε.

Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι είναι πρόωρο να συζητείται η χαλάρωση της πολιτικής, καθώς τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν στο σημερινό τους υψηλό επίπεδο για διάστημα αρκετών μηνών. Σύμφωνα με το Bloomberg ο Στουρνάρας πρόσθεσε ότι «Για μένα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι να κάνουμε περισσότερα απ’ όσα χρειάζονται».

«Δεν πρέπει και δεν χρειάζεται να σκοτώσουμε εντελώς την οικονομία. Ο πληθωρισμός θα μειωθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα αύξησε το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%, υποστηρίζοντας ότι αυτό το επίπεδο θα συμβάλει «ουσιαστικά» στην επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.

Ωστόσο όπως αναφέρει το Bloomberg τις ημέρες που ακολούθησαν, αρκετοί – συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου Louis de Guidos – εξέφρασαν την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετες αυστηροποιήσεις.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}