Στον αυτόματο πιλότο ο Εξωδικαστικός…Τον αγνοούν οι servicers

 18/05/2024    05 : 50 : 16
κοκκινα δανεια 1
67 / 100

Σε ρυθμούς που θυμίζουν… αυτόματο πιλότο κινείται ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός, καθώς οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης δανείων δεν δείχνουν διάθεση αλλαγής συμπεριφοράς, όσον αφορά τις εγκρίσεις ρυθμίσεις.

Μεταδίδει το sofokleousin.gr

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τον Δεκέμβριο, ενώ είχαν προηγηθεί ισχυρές πιέσεις από τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, το ποσοστό των εγκρίσεων έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο, με τους χρηματοδοτικούς φορείς να απορρίπτουν περισσότερες από τρεις στις δέκα αιτήσεις.

Μετά τις αντιπαραθέσεις σε υψηλούς τόνους με τους χρηματοδοτικούς φορείς, ιδιαίτερα για το πρόβλημα της χαμηλής εγκρισιμότητας, ο υπουργός Οικονομικών δεν δείχνει διάθεση να επιμείνει στην άσκηση πιέσεων, ενώ μόλις πρόσφατα είχε φθάσει στο σημείο, όπως ο ίδιος δήλωσε, να «ανταλλάξει μπινελίκια» σε σύσκεψη με τραπεζίτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθεσινή, σύντομη συνάντηση με τους εκπροσώπους των εταιρειών διαχείρισης στο υπ. Οικονομικών κύλησε σε ρυθμούς ανούσιας διεκπεραίωσης, με τον κ. Σταϊκούρα να ζητά και πάλι περισσότερες ρυθμίσεις με τον Εξωδικαστικό, αλλά χωρίς ιδιαίτερη ένταση και χωρίς να αποσπάσει κάποιες δεσμεύσεις από τους συνομιλητές του.

Στο ίδιο πνεύμα, σχολιάζοντας σήμερα την ανακοίνωση ότι αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο σε 822 εκατ. τα δάνεια που έχουν ρυθμισθεί με τον Εξωδικαστικό από 515,5 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι «το σχήμα αυτό, όπως πιστοποιούν τα στοιχεία, είναι το πιο επιτυχημένο των τελευταίων 12 ετών. Παρόλα αυτά, είναι σαφές ότι χρειάζονται βελτιώσεις και σκληρότερη δουλειά από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, καθώς και από τις τράπεζες, ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι πολίτες και να ρυθμίσουν επιτυχώς τις οφειλές τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα ακολουθήσει μια στρατηγική ήπιας πίεσης για την αύξηση των ρυθμίσεων μέσω του Εξωδικαστικού από τους χρηματοδοτικούς φορείς, όμως, σε γενικές γραμμές, δεν σκοπεύει ως τις εκλογές να ανεβάσει και πάλι τους τόνους και να δημιουργήσει συγκρουσιακό κλίμα, καθώς έχει γίνει αντιληπτό ότι αυτό δεν θα έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και οι χρηματοδοτικοί φορείς θα συνεχίσουν να εγκρίνουν ρυθμίσεις με τους δικούς τους όρους και ρυθμούς.

Η μόνη παρέμβαση που αναμένεται το επόμενο διάστημα θα αφορά ορισμένες επιμέρους βελτιώσεις που θα διευκολύνουν την έγκριση ορισμένων ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς. Για παράδειγμα, αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα στους χρηματοδοτικούς φορείς να υποβάλλουν δικές τους προτάσεις ρύθμισης, από τις οποίες θα εξαιρούνται δάνεια που είναι ήδη ρυθμισμένα και εξυπηρετούνται.

Κατά τα άλλα, οι χρηματοδοτικοί φορείς και κυρίως οι servicers που διαχειρίζονται τιτλοποιημένα κόκκινα δάνεια θα εξακολουθήσουν να κινούνται με γνώμονα τη μεγιστοποίηση των ανακτήσεων. Δηλαδή, εάν κρίνουν ότι μπορούν να εξασφαλίσουν περισσότερες εισπράξεις είτε με πλειστηριασμούς, ή με κάποια διμερή συμφωνία με τον οφειλέτη, θα συνεχίσουν να απορρίπτουν τις προτάσεις ρύθμισης που βγαίνουν με τον αλγόριθμο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού. Άλλωστε, σε αντίθεση με τον νόμο Κατσέλη, όπου οι ρυθμίσεις επιβάλλονταν με δικαστικές αποφάσεις, ο Εξωδικαστικός αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των πιστωτών την αποδοχή μιας ρύθμισης.

Το υπουργείο Οικονομικών και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους δεν περιμένουν ότι θα αλλάξει κάτι σημαντικά στον ρυθμό της ρύθμισης χρεών με τον Εξωδικαστικό τους επόμενους μήνες και επαναλαμβάνουν τα προηγούμενα σενάρια προβλέψεων που είχαν διατυπώσει:

Στο βασικό σενάριο, στο επόμενο διάστημα (5 μήνες) αναμένουμε ρυθμίσεις €1,5διςοι οποίες θα προέρχονται από:
•€344εκ. αιτήσεις σε τελικό στάδιο αξιολόγησης

•€719εκ. αιτήσεις σε στάδιο αξιολόγησης από τους Χ.Φ ή/και το Δημόσιο

•€464εκ. αιτήσεις σε αρχικό στάδιο

Στο αισιόδοξο σενάριο, στο επόμενο διάστημα (5 μήνες) αναμένουμε ρυθμίσεις €1,8 δισ. οι οποίες θα προέρχονται από :
•€344 εκ. αιτήσεις σε τελικό στάδιο αξιολόγησης

•€846 δις αιτήσεις σε στάδιο αξιολόγησης από τους Χ.Φ ή/και το Δημόσιο

•€642 εκ. αιτήσεις σε αρχικό στάδιο

Τα στοιχεία που δόθηκαν από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους επιβεβαίωσαν ότι και τον Δεκέμβριο, παρά τις ηχηρές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, οι χρηματοδοτικοί φορείς (Χ.Φ.) ελάχιστα μετέβαλαν τη συμπεριφορά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το ποσοστό αποδοχής ρυθμίσεων από το Δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία) για τρίτο συνεχόμενο μήνα προσέγγισε το 100%, το αντίστοιχο ποσοστό των Χ.Φ. ανέβηκε μόλις κατά 4%, στο 69%, δηλαδή ένας στους τρεις οφειλέτες απέτυχε στην προσπάθεια ρύθμισης των χρεών του εξαιτίας της στάσης των Χ.Φ. (όταν αυτοί αρνούνται τη ρύθμιση, δεν μπορεί να προχωρήσει και η ρύθμιση του χρέους προς το Δημόσιο).

Από την πλευρά τους, οι οφειλέτες δείχνουν έτοιμοι στην πλειονότητά τους να αποδεχθούν τις ρυθμίσεις, ενώ σε προηγούμενους μήνες τα ποσοστά αποδοχής των ρυθμίσεων είχαν πέσει ακόμη και στο 38% (για πολυμερείς ρυθμίσεις, τον Σεπτέμβριο). Τον Δεκέμβριο, δύο στους τρεις (67%) είπαν «ναι» στις διμερείς ρυθμίσεις και τρεις στους τέσσερις (74%) αποδέχθηκαν τις προτεινόμενες πολυμερείς ρυθμίσεις.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}