Στις ΗΠΑ οι τράπεζες δεν είναι “ιερές αγελάδες”: 1 δις δολάρια ακόμη θα πληρώσει η Wells Fargo για το σκάνδαλο των ψεύτικων λογαριασμών

Δευτέρα 03/03/2024    02 : 20 : 56
wells fargo
69 / 100

Η Wells Fargo συμφώνησε να πληρώσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να διευθετήσει μια αγωγή για το σκάνδαλο των ψεύτικων λογαριασμών της το 2016.

Επικαλούμενη δικαστικά έγγραφα, η Wall Street Journal έκανε γνωστό πως το βράδυ της Δευτέρας, η Wells Fargo διευθέτησε μια ομαδική αγωγή μετόχων που ισχυρίστηκαν ότι τα στελέχη της τράπεζας υπερεκτίμησαν την πρόοδό της στον καθορισμό των συστημάτων διαχείρισης κινδύνων.

«Αν και διαφωνούμε με τους ισχυρισμούς σε αυτή την υπόθεση, είμαστε στην ευχάριστη θέση να επιλύσουμε αυτό το θέμα» ανέφερε η αμερικανική τράπεζα σε δήλωσή της προς την εφημερίδα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο διακανονισμός, ο οποίος πρέπει ακόμη να λάβει δικαστική έγκριση, θα είναι ο 17ος μεγαλύτερος που έχει γίνει ποτέ για ομαδική αγωγή μετόχων.

Υπενθυμίζεται πως οι υπάλληλοι της τράπεζας, όπως αναφέρεται προχωρούσαν στο άνοιγμα ψεύτικων ή μη εγκεκριμένων από τους πελάτες λογαριασμών, αλλά και σε πληρωμές μέσω διαδικτύου, πάλι χωρίς τη γνώση και έγκριση των πελατών, προκειμένου να εξυπηρετήσουν την πολιτική της τράπεζας που τους πίεζε για πωλήσεις όσο το δυνατόν περισσοτέρων προϊόντων.

Μάλιστα, η Wells Fargo έχει πληρώσει δισεκατομμύρια σε πρόστιμα και διακανονισμούς που σχετίζονται με το επίμαχο σκάνδαλο. Χαρακτηριστικά τον Δεκέμβριο, εκλήθη να πληρώσει 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω εκτεταμένης κακοδιαχείρισης ενώ και τον Μάρτιο, ένα πρώην στέλεχος της Wells Fargo που κατηγορήθηκε για την επίβλεψη του συστήματος ψεύτικων λογαριασμών ομολόγησε την ενοχή του και βρέθηκε αντιμέτωπο με ποινική δίωξη και βαριές κατηγορίες. Ειδικότερα, του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 16 μηνών και πρόστιμο 17 εκατομμυρίων δολαρίων. Η μετοχή της Wells Fargo για το 2023 υποχωρεί 6%, ενώ τους τελευταίους 12 μήνες διολισθαίνει 8%.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}