Στημένη Δουλειά: Το χρονικό της οικονομικής κρίσης του 2008

 25/06/2024    09 : 05 : 24
οικονομικη κριση
62 / 100

Το ντοκιμαντέρ «Inside Job» αποτελεί την πιο αναλυτική και σε βάθος έρευνα για την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, που επηρρέασε ολόκληρο τον κόσμο, είχε πάνω από 20 τρισεκατομμύρια δολλάρια κόστος, έκανε εκατομμύρια ανθρώπους να χάσουν τη δουλειά και την περιουσία τους, ακόμα και τη ζωή τους σε κάποιες περιπτώσεις κι έφερε στην επικαιρότητα το κραχ του ’29, μόνο για να το κάνει να ωχριά σε σύγκριση.

Δεινοί οικονομολόγοι, πολιτικοί, οικονομικοί αναλυτές και δημοσιογράφοι, καθηγητές των σπουδαιότερων πανεπιστημίων, μιλούν για την κρίση του 2008, χωρίς καν ακόμα να έχει περάσει η επίδρασή της. Το ντοκιμαντέρ που απέσπασε κάθε πιθανό βραβείο μέσα στο 2010 και τιμήθηκε με Οσκαρ, έχει ένα συγκλονιστικό πλεονέκτημα – δημιουργήθηκε ενώ ακόμα οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι ενεργές, ενώ, δηλαδή, το αντικείμενό του είναι εντελώς επίκαιρο. Δεν έχει χαρακτήρα νοσταλγικό ή απολογητικό, αλλά καθαρά επεξηγηματικό για μια κατάσταση πραγμάτων που επηρέασε στην πραγματικότητα τον καθένα από εμάς προσωπικά. Είναι ασφαλώς το ντοκιμαντέρ της δεκαετίας, γιατί μιλά για το τώρα, για το γεγονός που καθορίζει τη ζωή μας ενώ τη ζούμε.

Είναι πολύ αστείο να συνειδητοποιείς ότι η πιο εμπεριστατωμένη έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα του μέσου πολίτη, ότι, δηλαδή, η αισχροκέρδεια συγκεκριμένων ατόμων – ούτε καν οργανισμών – οδήγησε στην κατάρρευση την οποία ο λαός πληρώνει με φορολογία. Ξέπλυμα χρημάτων, μίζες, υπέρογκα πλαστά bonus, σε τεράστια κλίμακα, έφεραν την παγκόσμια καταστροφή που και εγχώρια, από παρόμοιες κινήσεις άλλων ανθρώπων μας ταλαιπωρούν. Οι ομιλητές τους ντοκιμαντέρ είναι οι πιο αρμόδιοι, οι insiders της κρίσης, γι’ αυτό και το κύρος του είναι αδιαμφισβήτητο. Από κινηματογραφικής πλευράς, η ταινία δεν είναι παρά talking heads, παρά τα φιλότιμα εξωτερικά πλάνα σε Ισλανδία, Κίνα, Αγγλία, Γαλλία και, φυσικά, Αμερική, στην οποία και επικεντρώνεται η έρευνα. Παρότι οι συνεντεύξεις πρέπει να είναι αληθινό πανηγύρι για τους γνώστες, για έναν μέσο θεατή δεν μπορεί παρά ν’ αποδειχτούν ελαφρώς κουραστικές και δυσνόητες κάποια στιγμή – το να διάβαζε κανείς αυτές τις συνεντεύξεις σ’ ένα έγκυρο έντυπο δε θα είχε και μεγάλη διαφορά ως αποτέλεσμα.

Ωστόσο είναι ελάχιστες οι φορές που μπορείς να κατανοήσεις και να βάλεις και τη σφραγίδα της εγκυρότητας σε αυτό που βιώνεις και το «Inside Job» προσφέρει αυτή τη βεβαιότητα με τον καλύτερο τρόπο, ενώ ταυτόχρονα καταθέτει τα αδιάσειστα συμπεράσματά του για τις ερχόμενες δεκαετίες!

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}