Στεγαστικό πρόγραμμα Κυβέρνησης: Ένα ακόμη κακοστημένο show και με 1,5 δις από εισφορές εργαζομένων

Δευτέρα 03/12/2023    12 : 47 : 21
ακινητα1
71 / 100

Στεγαστικό πρόγραμμα Κυβέρνησης: Με «ξένα κόλλυβα» και συγκεκριμένα με 1,5 δις ευρώ που είναι εισφορές εργαζομένων για στεγαστική συνδρομή και με μόλις 300 εκατ. από το Ταμείο ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα στεγαστικό πρόγραμμα «μαμούθ», κατευθύνοντας έτσι το μεγαλύτερο κονδύλι σε μη δικαιούχους.

Συγκεκριμένα, το 1,5 δισ του τ. ΟΑΕΔ είναι χρήματα των εργαζομένων και αποτελούν εισφορές υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ ), ο οποίος από την ίδρυση του είχε μόνο εισφορές από εργοδότες και εργαζόμενους οι οποίες κατά περιόδους αυξάνονταν και έφθασαν με τη Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 1988 στο 1% επί του μισθού των εργαζόμενων και 0 75% οι εργοδότες.

Με αυτά τα έσοδα από την ίδρυση του οργανισμού 1952 έως την κατάργηση του (ένταξη στον ΟΑΕΔ) το 2012 ο ΟΕΚ αποκατέστησε στεγαστικά με έτοιμες κατοικίες η δάνεια 480.000 οικογένειες εργαζομένων η συνταξιούχων.

Με τους νόμους 3986/2011 (μέτρα μεσοπρόθεσμου πλαισίου στήριξης) και 4046/2012 ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας εντάχθηκε στον ΟΑΕΔ ο οποίος συνέχισε να εισπράττει και τις εισφορές του 1.75% χωρίς όμως ουσιαστικά να υλοποιεί στεγαστικά προγράμματα.

Με το νόμο 4670/2020 άρθρο 48 καταργείται η εργοδοτική εισφορά και περιορίζεται από 1% σε 0 85% η εισφορά των εργαζομένων.
Όλα αυτά τα χρόνια από τις εισφορές και τις αποπληρωμές των κατοικιών (που είχαν παραχωρηθεί σε δικαιούχους του) συγκεντρώθηκε το ποσό του 1,5 δισ € !!!! με το οποίο έκανε τις εξαγγελίες, ότι θα αναπτύξει στεγαστικά προγράμματα σήμερα η κυβέρνηση.

Ο ιδρυτικός νόμος του ΟΕΚ επιβάλει αποδέκτες των προγραμμάτων του , να είναι οι εργαζόμενοι που συνεισφέρουν από το μισθό τους και μόνο!
Σύμφωνα με στελέχη του Οργανισμού η κυβέρνηση επιβάλλεται να αναπτύξει στεγαστικά προγράμματα που θα αφορούν τα αδύναμα στρώματα αλλά όχι από τα κεφάλαια του ΟΕΚ , τα οποία επιβάλλεται να διατεθούν, μόνο για προγράμματα που αφορούν αποκλειστικά τους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν συνεισφέρει τμήμα του μισθού τους.

ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}