Στεγαστικά δάνεια έως 150.000€ άτοκα ή χαμηλότοκα….αποκλείοντας χιλιάδες οικογένειες που έφαγαν το στραπάτσο των μνημονίων

Πέμπτη 06/12/2023    07 : 31 : 34
ακινητα
71 / 100

Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο, για να μην πούμε ανήθικο, να δίνονται επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια μόνο σε μια μερίδα πολιτών, αποκλείοντας χιλιάδες οικογένειες για λόγους ηλικίας!

Ιδίως μάλιστα όταν για παράδειγμα μια ηλικιακή ομάδα που αποκλείεται είναι αυτή των «νέων» των μνημονίων, οι σημερινοί 40-45αρηδες, που τόλμησαν προ 12ετίας και έκαναν οικογένειες εν μέσω ακραίας οικονομικής κρίσης και ανεργίας και τώρα για ευχαριστώ η Πολιτεία τους αποκλείει από τη δυνατότητα της ιδιοκατοίκησης αφήνοντας τους έρμαια σε παρανοϊκές απαιτήσεις ενοικίων. Αφού, για αυτό το θέμα δεν υπάρχει καμιά μέριμνα. Η κυβέρνηση καλό θα ήταν να το ξανασκεφτεί και να αφήσει τα επικοινωνιακά τρικ με ταμπέλα τη λέξη «νέοι»…

Παράλληλα. το πρόγραμμα θα αποτελέσει ένα δώρο σε τράπεζες και funds για να ξεφορτωθούν ένα μεγάλο στοκ ακινήτων που αρπάζουν και θα αρπάξουν μέσω πλειστηριασμών και νέου πτωχευτικού…

Διαβάστε τι μεταδίδει το enikos.gr σε σχέση με το πρόγραμμα:

Για τον τρόπο που θα δοθούν άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους και ιδιαίτερα σε ζευγάρια ηλικίας 25-39 ετών, στο πλαίσιο του προγράμματος “Το Σπίτι μου” εξήγησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Το πρόγραμμα αφορά σε νέους και ιδιαίτερα σε νέα ζευγάρια 25- 39 ετών. Πρόκειται για δάνεια έως 150.000 ευρώ για αγορά κατοικίας έως 120 τ.μ.

Όπως εξήγησε ο Κωστής Χατζηδάκης σχετικά με τον λόγο που δεν συμπεριλαμβάνουν μεγαλύτερα ακίνητα, “πρόκειται για κοινωνικό πρόγραμμα και είπαμε να έχουμε ως έτος κατασκευής έως το 2007 γιατί μπορεί να αγοραστεί φθηνότερα το συγκεκριμένο ακίνητα, ενώ μας ενδιαφέρει και η ανανέωση του στοκ των κατοικιών”.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ. Τα 375 εκατ. ευρώ θα δοθούν από τη ΔΥΠΑ και τα 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες. Τα 375 εκατ. ευρώ θα είναι άτοκα. Έτσι το επιτόκιο αντί του 4% σήμερα, θα είναι 1%. Δηλ. θα πρόκειται για το χαμηλότερο δάνειο που υπάρχει στην αγορά.

Εκτιμάται ότι για ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ, η δόση του δανείου θα είναι 275 ευρώ 285 ευρώ

Τα δάνεια θα δοθούν με εισοδηματικά κριτήρια. Το κατώτατο όριο είναι οι 10.000 ευρώ και το ανώτερο το αντίστοιχο με το επίδομα θέρμανσης.

Το δάνειο θα είναι τελείως άτοκο για τρίτεκνους ή πολύτεκνους ή ακόμη κι αν αποκτήσει κάποιος τρία παιδιά αφού έχει πάρει το δάνειο.

Το πρόγραμμα θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο του 2023.

 

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}