Στα 21.800.000€ τα ανοιχτά φορο-πρόστιμα της Nestle από το Ελληνικό Δημόσιο

 01/10/2023    12 : 49 : 06
νεστλε 1
68 / 100

Στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έχει προσφύγει η Nestle κατά αποφάσεων των Φορολογικών Αρχών.

Η Nestle Ελλάς αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες βάσει τζίρου εταιρείες της χώρας και cash cow για τον πολυεθνικό όμιλο ο οποίος εισπράττει μερίσματα που υπερβαίνουν ετησίως τα 22 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, από το 2017 έως και πέρυσι η μητρική, NESTLE S.A., εισέπραξε από την ελληνική θυγατρική της μερίσματα 160 εκατ. ευρώ. Μόνο το προς διανομή μέρισμα για τη χρήση του 2022 είναι 23,5 εκατ. ευρώ.

Κάτι που δικαιολογείται και από την υψηλή κερδοφορία της. Πέρυσι η Nestle Ελλάς κατάφερε να αυξήσει 7% τις πωλήσεις της στα 379 εκατ. ευρώ. Κάτι που αποδίδει η διοίκησή της στην άνοδο της κατανάλωσης των ειδών διατροφής, κυρίως μέσω των πωλήσεων του ηλεκτρονικού εμπορίου για τρόφιμα και ποτά καθώς και στη σημαντική αύξηση του τουρισμού.

Τα κέρδη μετά από φόρους υποχώρησαν στα 23,104 εκατ. ευρώ από 27,118 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν στα 29,216 εκατ. ευρώ από 35,022 εκατ. ευρώ, το περιθώριο κέρδους προ και μετά τους φόρους ως ποσοστό επί των πωλήσεων «έχασε» δύο μονάδες, τα έξοδα πωλήσεων αυξήθηκαν 14% και το κόστος πωληθέντων κατά 22%.

Για τη φετινή χρονιά η διοίκηση της εταιρείας δεν δίνει σαφή εικόνα για την πορεία των οικονομικών της μεγεθών. Όμως αυτά εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν θετικά και από τα προϊοντα Solgar. Στις 3 Απριλίου η εταιρεία απέκτησε τη δραστηριότητα διανομής των προϊόντων της Solgar στην Ελλάδα από την εταιρεία ISO-PLUS Α.Ε. έναντι 11 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή η εταιρεία έχει «ανοικτούς λογαριασμούς» 21,8 εκατ. ευρώ με το ελληνικό Δημόσιο, για τους οποίους η διοίκηση και οι νομικοί της σύμβουλοι πιστεύουν ότι θα τελεσιδικήσουν προς όφελος της.

Η πρώτη υπόθεση, για την οποία η Nestle Ελλάς έχει καταθέσει ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών προσφυγές τον Ιούνιο του 2022 και τον Ιούνιο του 2023, αφορά αποφάσεις των Φορολογικών Αρχών με τις οποίες καταλογίστηκαν στην εταιρεία κατά τον έλεγχο της χρήσης 2015, επιπρόσθετοι φόροι και πρόστιμα ποσού 1,2 εκατ. ευρώ για τέλη χαρτοσήμου και 5 εκατ. ευρώ για φόρο εισοδήματος.

Η δεύτερη υπόθεση, για την οποία η εταιρεία κατέθεσε ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών προσφυγή στις 16 Ιουνίου του 2023, αφορά απόφαση των Φορολογικών Αρχών με την οποία καταλογίστηκαν στην εταιρεία κατά τον έλεγχο της χρήσης 2016, επιπρόσθετοι φόροι και πρόστιμα ποσού 15,6 εκατ. ευρώ για φόρο εισοδήματος.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}