Στα χέρια τριών funds δεκάδες δις κόκκινα δάνεια με χιλιάδες ακίνητα!!

 01/10/2023    02 : 56 : 09
κορακια γυπες funds
66 / 100

Μόλις τρεις εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων (servicers) κατέχουν το 84% της αγοράς διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε σύνολο 26 συνολικά αδειοδοτημένων εταιρειών εκ των οποίων οι 15 είναι ουσιαστικά ανενεργές.

Οι ηγέτες του κλάδου είναι τρεις εταιρείες που προήλθαν από τους κόλπους των τραπεζών: η doValue από τη Eurobank, η Intrum από την Τραάπεζα Πειραιώς και η Cepal από την Alpha Bank. Η Εθνική Τράπεζα διαφοροποίησε τη στρατηγική της, παρέχοντας το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου της για διαχείριση στην doValue.

Το γεγονός αυτό ανοίγει τον δρόμο στην Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, να προβεί σε άρση των αδειών λειτουργίας τουλάχιστον 10 servicers εντός του έτους -ενέργεια που πιθανότατα θα ενταχθεί στο πλαίσιο της αναθεώρησης του πλαισίου λειτουργίας της εν λόγω αγοράς, όπως έχει εξαγγείλει πρόσφατα ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας.

Η “ακτινογραφία” των κόκκινων χαρτοφυλακίων
Οι servicers διαχειρίζονται συνολικά απαιτήσεις ύψους 90 δισ. ευρώ (στοιχεία 2022), εκ των οποίων το 74% (αξίας 67 δισ. ευρώ) αφορά σε δάνεια τα οποία έχουν εξαγοράσει funds από τις τράπεζες μέσω τιτλοποιήσεων, ενώ το υπόλοιπο 26% (23 δισ. ευρώ) παραμένουν στους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Από τα δάνεια που ανήκουν πλέον στα funds, το μεγαλύτερο μέρος αφορά σε επιχειρηματικά (45,3%) και ακολουθούν τα στεγαστικά (32,4%) και τα καταναλωτικά (22,4%). Η κεντρική τράπεζα χαρακτηρίζει “χαμηλής ποιότητας” τις εν λόγω απαιτήσεις, καθώς το 92% εξ αυτών είναι μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, το 17% παρουσιάζουν καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και το 9% ταξινομείται ως αβέβαιης είσπραξης. Από το σύνολο των απαιτήσεων που διαχειρίζονται οι servicers, το 82% βρίσκεται σε καθυστέρηση και το 18% είναι ενήμερα.

Όσον αφορά στις εισπράξεις των servicers έναντι των υπό διαχείριση χαρτοφυλακίων, το 2022 ανήλθαν σε 3,78 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,93 δισ. ευρώ προήλθαν από ρυθμίσεις, τα 730 εκατ. ευρώ από πλειστηριασμούς και τα 1,12 δισ. ευρώ από διαγραφές. Όσον αφορά στα δάνεια έχουν ρυθμιστεί από το σύνολο των υπό διαχείριση απαιτήσεων ύψους 90 δισ. ευρώ, τα στοιχεία της ΤτΕ καταδεικνύουν ότι έχει θεραπευτεί λιγότερο από το 1/3 του συνολικού χαρτοφυλακίου (27%).

Για τα δάνεια ύψους 23 δισ. ευρώ που εξακολουθούν να ανήκουν στις τράπεζες αλλά τα διαχειρίζονται οι servicers, η εικόνα είναι σημαντικά καλύτερη, καθώς μόλις το 55% αυτών κατηγοριοποιούνται ως NPEs. Ελαφρώς διαφορετική είναι και η σύνθεση των χαρτοφυλακίων, καθώς σε ποσοστό 495 αποτελούνται από επιχειρηματικά, 41$ σε στεγαστικά και 10% σε καταναλωτικά.

Σε επίπεδο ρυθμίσεων, τα έσοδα από αποπληρωμές και πλειστηριασμούς ανήλθαν το 2022 σε 1,94 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,76 δισ. ευρώ αφορούν σε αποπληρωμές και τα 180 εκατ. ευρώ σε πλειστηριασμούς.

Σε επίπεδο α΄τρίμηνου 2023, τα συνολικά υπόλοιπα των υπό διαχείριση δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα βαίνουν μειούμενα -αν και με ρυθμούς “χελώνας”. Συγκεκριμένα, τα συνολικά υπόλοιπα μειώθηκαν κατά 96 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης 289 εκατ. ευρώ το δ΄τρίμηνο του 2022, ενώ στις επιμέρους κατηγορίες, τα δάνεια ιδιωτών μειώθηκαν κατά 83 εκατ. ευρώ και τα επιχειρηματικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 34 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ

……………………………………………………….

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ

Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για όλους τους Δανειολήπτες !!!

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_3.html

ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_92.html

ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΛΗΤΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_55.html

ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΔΑΝΕΙΩΝ & ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ

https://bit.ly/3AAXWHm

ΕΞΩΔΙΚΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ & ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/2015/11/blog-post_28.html

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_93.html

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_41.html

STOP SERVICERS & FUNDS

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/nea-stop-funds-funds.html

2η ΕΥΚΑΙΡΙΑ – ΕΚΟΥΣΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΜΙΚΡΟΥ & ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/2.html

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}