Στα «κόκκινα» οι δανειολήπτες: Αυξήσεις ακόμα και 50% στις μηνιαίες δόσεις

 24/09/2023    08 : 34 : 34
κοκκινα δανεια 1
66 / 100

Για δέκατη συνεχόμενη φορά, τα δάνεια ανατιμολογούνται, «σφίγγοντας» ολοένα και περισσότερο τη θηλιά γύρω από τους δανειολήπτες.

Νέο κύκλο αύξησης των επιτοκίων αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μια απόφαση που ήρθε ξαφνικά, παρά εκτιμήσεις κορυφαίων τραπεζιτών ότι η Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα δώσει «πράσινο φως» για κάτι τέτοιο ξανά τον Σεπτέμβριο.

Όπως γίνεται τον τελευταίο καιρό, το αμέσως επόμενο διάστημα, οι δανειολήπτες θα βρεθούν αντιμέτωπο με μια νέα αύξηση του κόστους του δανείου τους, επιχειρηματικών και καταναλωτικών με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Συνολικά, σε έναν χρόνο περίπου, τα δάνεια αυτά έχουν ανατιμολογηθεί 10 φορές -μία για κάθε αύξηση των επιτοκίων που αποφασίζει η ΕΚΤ- με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αποπληρωμή τους. Εν μέσω ακραίας ακρίβειας, το κόστος διαβίωσης έχει «εκτοξευθεί» ραγδαία, βγάζοντας εκτός προϋπολογισμού ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Υπολογίζεται μάλιστα ότι, σωρευτικά, η αύξηση που έχουν υποστεί όσοι έχουν δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο, είναι 50%, μέσα στους τελευταίους 12 μήνες!

«Σταματήστε τα μέτρα στήριξης»
«Σταματήστε τα μέτρα στήριξης και η ΕΚΤ θα μειώσει τον πληθωρισμό» τόνισε η κ. Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά την απόφαση του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας. Υπογράμμισε ότι καθώς η ενεργειακή κρίση εξασθενεί, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να συνεχίσουν να ανακαλούν τα σχετικά μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όσο για το αν θα προχωρήσει η ΕΚΤ σε μια ακόμα αύξηση, την 11η κατά σειρά, η κ. Λαγκάρντ απέφυγε να απαντήσει.

Προειδοποίηση Λαγκάρντ για πολύ υψηλό πληθωρισμό
Η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 5,6% το 2023, στο 3,2% το 2024 και στο 2,1% το 2025. Πρόκειται για αναβάθμιση των προβλέψεων για το 2023 και το 2024 και υποβάθμιση για το 2025.

Η αναβάθμιση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό το 2023 και 2024 αντανακλά κυρίως την άνοδο των τιμών στην ενέργεια, επισήμανε η κα Λαγκάρντ. Εξαιρουμένων των τιμών στην ενέργεια και στα τρόφιμα, η ΕΚΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις για τον δομικό πληθωρισμό το 2023 στο 5,1% και στο 2,9% το 2024.

Όσον αφορά την ανάπτυξη, υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ υποβάθμισε σημαντικά τις προβλέψεις της. Συγκεκριμένα, αναμένει ανάπτυξη 0,7% το 2023, 1% το 2024 και 1,5% το 2025.

Με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, τα επιτόκια της ΕΚΤ έχουν φτάσει σε επίπεδα που μπορούν, αν διατηρηθούν για αρκετό διάστημα, να συμβάλουν σημαντικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%. Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν μπορεί να διευκρινίσει πόσο ακριβώς θα είναι αυτό το διάστημα.

Σημείωσε ακόμα ότι η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να παραμείνει υποτονική κατά τους επόμενους μήνες. Η οικονομία έμεινε γενικά στάσιμη κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και οι τελευταίοι δείκτες καταδεικνύουν ότι η οικονομία θα είναι αδύναμη και το τρίτο τρίμηνο, πρόσθεσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}