Η επιστολή Σταϊκούρα στις τράπεζες
Μετά τα μπινελίκια, μία ευγενέστατη, όπως έμαθα, επιστολή έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στις τράπεζες την περασμένη εβδομάδα, με την οποία τις ευχαριστεί για την ανταπόκριση και τις καλεί να του στείλουν στοιχεία για τις κινήσεις τους σε επιτόκια και προμήθειες.
Η επιστολή ανά τράπεζα μου δείχνει ότι δεν αναμένεται νέο ομαδικό ραντεβού τραπεζιτών – Σταϊκούρα, αλλά ο υπουργός ό,τι έχει να πει, θα το (συ)ζητήσει κατ’ ιδίαν.
…………………………………………………….
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σύντομα ακούμε ότι θα καλέσει τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών ο υπουργός Οικονομικών, προκειμένου να τσεκάρει την πρόοδο της… οικειοθελούς δέσμευσής τους για αυξήσεις επιτοκίων καταθέσεων και μειώσεις προμηθειών.
Ο ΥΠΟΙΚ φέρεται να έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του την επεξεργασία πρόσφατων στοιχείων ΤτΕ και ΕΚΤ. Υποψιαζόμαστε ότι τα στοιχεία δεν θα είναι καλά για τις τράπεζες καθώς τον Δεκέμβριο η ψαλίδα, μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων «κτύπησε» νέα υψηλά.
Οι τράπεζες, πέραν του πάγιου επιχειρήματος της πλεονάζουσας ρευστότητας και επομένως της μη ανάγκης να «κυνηγήσουν» καταθέσεις, θα αντιτάξουν ότι το Γενάρη τα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων για μεγάλα ποσά (σ.σ. άνω των 500 χιλ. ευρώ) ιδιωτών πελατών προσαρμόστηκαν γρήγορα. Για προθεσμιακές τρίμηνης ή εξάμηνης διάρκειας, τα επιτόκια κινούνται, πλέον, μεταξύ 1,3% με 1,5%.
Το τελευταίο διάστημα, «πυκνώνει» και η γκρίνια, μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν έχουν περικόψει το spread που χρεώνουν, προκειμένου να ελαφρύνουν κάπως το βάρος από την άνοδο του Euribor. Τέτοιες κινήσεις ελάφρυνσης έχουν κάνει οι τράπεζες για μεγάλους εταιρικούς πελάτες.
Οπότε δεν αποκλείεται η υπουργική «γκρίνια» να επεκταθεί και σε αυτό το μέτωπο.
Εκλογές έρχονται…
Υ.Γ.: Στη Μ. Βρετανία το θέμα της απροθυμίας των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων συζητήθηκε στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων. Στην Ελλάδα αρκούμαστε σε υπουργικά… μπινελίκια και άσκηση πίεσης με παντελώς αναρμόδιο τρόπο.