Στάθης Καρυδάκης: Έρχεται καταιγίδα μετά τις εκλογές

 16/04/2024    12 : 25 : 11
καρυδακης φωτο 600x470 1
68 / 100

Ο πληθωρισμός, η ακρίβεια,οι έμμεσοι φόροι,η έλλειψη κατανάλωσης,η άνοδος των επιτοκίων στις δόσεις των δανείων των πολιτών και αλλά πολλά δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στην ελληνική οικονομία!

Σήμερα όμως θα γράψω για τον τουρισμό και την οικοδομή ώστε με τα στοιχεία που έχω συλλέξει να σας εξηγήσω το πρόβλημα που υπάρχει κάτι που πολλές φορές είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς και η κυβέρνηση θέλει να κρύψει κάτω από το χαλί…

Γράφει ο Στάθης Καρυδάκης*

Παρά την εντατική προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου της κυβερνήσεως να πείσει ότι η οικονομία όχι μόνον ανακάμπτει, αλλά και αναπτύσσεται, η ανάλυση των πραγματικών οικονομικών στοιχείων μάλλον για δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις μάς προϊδεάζει.

Ας δούμε τα στοιχεία αυτά:

Με ιστορικό ρεκόρ στα 39,89 δισεκατομμύρια ευρώ – με την αύξηση 29,5% – ολοκλήρωσαν την περσινή χρονιά οι ελληνικές εξαγωγές.
Ταυτόχρονα, όμως, η συνολική αξία των εισαγωγών το 2021 ανήλθε στο ποσό των 64,2 δισεκατομμυρίων ευρώ ή αύξηση 31,1% σε σχέση με το 2020.

Συνεπώς, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου το 2021 ανήλθε σε 24,3 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 33,8% σε σχέση με το 2020.

Το σημαντικό όμως είναι ότι η αύξηση του ελλείμματος μόνο κατά τον μήνα Δεκέμβριο ήταν 79%, δηλαδή περίπου τρεις φορές πάνω από την ετήσια αύξηση.

Βεβαίως, η διαφορά αυτή απεικονίζει τόσο τη ραγδαία αύξηση των εισαγωγών που σχετίζονται με την ενέργεια, όσο και τις αυξήσεις στις τιμές πρώτων υλών και τελικών προϊόντων, αλλά δείχνει πως η τάση είναι αυξητική και μάλιστα με υψηλούς ρυθμούς. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις αυξητικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών και το 2022.

Δυσμενή τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία

Ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία παρουσίασε αύξηση 13,8% σε σύγκριση με τον μέσο γενικό δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2020-Δεκεμβρίου 2020, έναντι μείωσης 7,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων. Όμως, κι εδώ παρατηρούμε το ίδιο φαινόμενο: Η αύξηση τον Δεκέμβριο 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2020 ήταν 29,4%, ενώ σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2021 ο Δεκέμβριος παρουσίασε αύξηση 5,7%. Το ποσοστό αυτό μεταξύ Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 ήταν μόνον 1,8%.

Στο 10,1% διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας από 12,2% τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας. Ταυτοχρόνως, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέως αυξήθηκαν κατά 4,3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021, έναντι αυξήσεως 1,833 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδοτήσεως της οικονομίας ήταν αρνητική κατά 1,6 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,633 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο.

Κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα παρουσίασε αύξηση κατά 26,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 52% στην επιφάνεια και κατά 47,3% στον όγκο, σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2020. Όμως, μόνον τον Οκτώβριο η αύξηση στον όγκο ανήλθε σε 61,2%, γεγονός που καταδεικνύει την έντονη αυξητική τάση!

Μείωση του παραγωγικού τομέα

Τα ανωτέρω στοιχεία, σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση του δημοσίου χρέους (λόγω του κόστους των επιδοτήσεων για την εξισορρόπηση των δυσμενών συνεπειών λόγω της παρατεταμένης καραντίνας), δείχνουν ότι τα μεγάλα και σημαντικά μεγέθη της οικονομίας μας κινούνται δυσμενώς. Επίσης, ο αρνητικός ρυθμός χρηματοδοτήσεως της οικονομίας, παρά την αύξηση των καταθέσεων, δείχνει ότι το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να υποστηρίξει την ανάκαμψη, πολλώ δε μάλλον την ανάπτυξη.

Η αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου υποκρύπτει τη χαμηλή προστιθεμένη αξία της παραγωγής μας, συμπεριλαμβανομένου, όμως – και αυτό έχει μεγάλη σημασία – του τουρισμού, στον οποίο οφείλεται σημαντικό μέρος της καταναλώσεως. Η ραγδαία αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητος επιβεβαιώνει ότι το στρεβλό οικονομικό μας μοντέλο όχι μόνον δε μεταβάλλεται, αλλά επιδεινώνεται!

Επιχειρηματίες και νοικοκυριά στρέφονται στην οικοδομή, προσδοκώντας, κυρίως, έσοδα από τον τουρισμό.
Όμως, η πολύ χαμηλή, ίσως και αρνητική, προστιθεμένη αξία του τουριστικού προϊόντος σημαίνει ότι η αύξησή του αυξάνει ακόμη περισσότερο το εμπορικό έλλειμμα.

Δυστυχώς, δε μαθαίνουμε από τα λάθη μας, ούτε καν από τα πρόσφατα.

Μετά από πολλά χρόνια, τον τελευταίο μήνα είδα πάλι – σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις – το φαινόμενο επιχειρηματιών που αναζητούν κεφάλαια για να υλοποιήσουν επενδύσεις ενταγμένες στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Αρνητικά συμπεράσματα

Όμως, πώς κατάφεραν να εντάξουν τις επενδύσεις τους στον Αναπτυξιακό Νόμο χωρίς να αποδείξουν ότι έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια;

Η απάντηση είναι απλή:
Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν – προφορικές – οδηγίες να μην κάνουν πραγματικούς ελέγχους της κεφαλαιακής επάρκειας των υποψήφιων επενδυτών, την οποία βουλευτές και κομματικοί παράγοντες “πουλάνε” ως εξυπηρέτηση στους ψηφοφόρους τους.

* Υπ.Βουλευτής Β1 Αττικής – “Ελεύθεροι Ξανά” και ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ &ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}