Σοκάρει την αγορά εργασίας η Walmart: Το 65% των καταστημάτων της θα εξυπηρετούνται με “αυτοματισμό” στα επόμενα 3 χρόνια

 14/04/2024    05 : 19 : 22
walmart scaled
68 / 100

Η Walmart, η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία λιανικού εμπορίου η οποία λειτουργεί μια αλυσίδα υπεραγορών, εκπτωτικών πολυκαταστημάτων και παντοπωλείων, ελπίζει να αυτοματοποιήσει περίπου το 65% των καταστημάτων της εντός των επόμενων τριών ετών, λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη ότι θα απολύσει 2.000 υπαλλήλους που εκτελούν παραγγελίες μέσω Διαδικτύου.

Η ανακοίνωση έγινε στην ετήσια συνάντηση επενδυτών του αμερικανικού κολοσσού λιανικής στην Τάμπα της Φλόριντα, καθώς η επιχείρηση -με καθαρή αξία 388 δισεκατομμυρίων δολαρίων επί του παρόντος- επενδύει σε μεγάλο βαθμό στον αυτοματισμό προκειμένου να επιταχύνει τις παραγγελίες στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Ωστόσο, δεν έγινε άμεσα σαφές εάν η κίνηση αυτή θα οδηγήσει σε περισσότερες απολύσεις στον μεγαλύτερο ιδιωτικό εργοδότη των ΗΠΑ, με περίπου 1,7 εκατομμύρια εργαζομένους στη χώρα και άλλους 60.000 στο εξωτερικό.

Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι κινήσεις της αυτές θα μειώσουν την ανάγκη για χαμηλότερα αμειβόμενους ρόλους.

«Καθώς οι αλλαγές θα εφαρμόζονται σε όλη την επιχείρηση, τη μεγαλύτερη επίπτωση θα έχουν οι θέσεις που απαιτούν λιγότερη σωματική εργασία, αλλά έχουν υψηλότερο ποσοστό αμοιβής», δήλωσε η εταιρεία με έδρα το Μπέντοβιλ του Αρκάνσας. «Με την πάροδο του χρόνου, η εταιρεία θα αναμένει αυξημένη απόδοση ανά άτομο, λόγω της αυτοματοποίησης, ενώ θα διατηρεί ή ακόμα και θα αυξάνει τον αριθμό των συνεργατών της καθώς δημιουργούνται νέοι ρόλοι», πρόσθεσε.

Περίπου το 55% των πακέτων που επεξεργάζεται μέσω των «κέντρων εκπλήρωσής ηλεκτρονικού εμπορίου» θα μεταφερεται μέσω των νέων αυτοματοποιημένων εγκαταστάσεων της έως τον Ιανουάριο του 2026, βελτιώνοντας τους μέσους όρους μοναδιαίου κόστους κατά περίπου 20%, ανέφερε η εταιρεία.

«Αυτή η αυξημένη αποτελεσματικότητα όχι μόνο θα υποστηρίξει την καλύτερη διαχείριση αποθεμάτων, αλλά θα υποστηρίξει επίσης την ταχέως αναπτυσσόμενη επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου της Walmart», ανέφερε ο αναλυτής της Stephens Inc, Ben Bienvenu.

Ωστόσο, η Walmart δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν οι κινήσεις της θα οδηγήσουν σε βραχυπρόθεσμες απολύσεις.

Ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής στον κόσμο όσον αφορά τις πωλήσεις διατήρησε την πρόβλεψή του για το οικονομικό έτος που λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2024, σύμφωνα με το οποίο οι καθαρές πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 2,5%, σε 3% και τα κέρδη κατά 5,90 δολάρια στα 6,05 δολάρια ανά μετοχή. Διατήρησε επίσης την πρόβλεψή για αύξηση των πωλήσεων πρώτου τριμήνου μεταξύ 4,5% και 5% σε σταθερό νόμισμα.

Η Walmart έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην τεχνολογία των ηλεκτρονικών εγκατασάσεων όσον αφορά τις παραγγελίες, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς της εταιρείας ρομποτικής παντοπωλείου Alert Innovation και της συνεργασίας με εταιρείες όπως η Knapp, προκειμένου να συμβάλει στη μείωση του αριθμού των διαδικασιών που χρειάζονται οι εργαζόμενοι για την επεξεργασία παραγγελιών ηλεκτρονικού εμπορίου σε πέντε από 12 στάδια.

Σε μια κλήση τον Φεβρουάριο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Walmart, Doug McMillon είπε ότι ήταν «ενθουσιασμένος για την ευκαιρία αυτοματισμού που έχουμε» με τα σχέδια να αυξηθούν οι επενδύσεις στην τεχνολογία αυτοματισμού ως μέρος του προϋπολογισμού κεφαλαιακών δαπανών άνω των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος.

Σύμφωνα με μια έκθεση του Φεβρουαρίου από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας, υπάρχουν περίπου 9,9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και 5,9 εκατομμύρια άνεργοι στις ΗΠΑ.

Η Walmart αύξησε τους κατώτατους μισθούς της νωρίτερα φέτος σε όλη τη χώρα ξεπερνώντας τα 17,50 δολάρια την ώρα, τα οποία αναμενόταν να αντικατοπτρίζονται στους μισθούς της 2ας Μαρτίου.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}