Σκούπα-ρομπότ διέρρευσε προσωπικές στιγμές γυναίκας στο ίντερνετ

 01/02/2023    04 : 43 : 54
σκουπα ρομποτ
70 / 100

Απίστευτο και όμως αληθινό, όχι για το καθαυτό γεγονός, όσο για το γεγονός ότι μεγάλα συστημικά ΜΜΕ προειδοποιούσαν ότι μπορεί να συμβεί, ωστόσο κάποιοι εξακολούθησαν να τις αγοράζουν.

Μια γυναίκα είδε προσωπικές εικόνες της να διαρρέουν στο διαδίκτυο μέσω… της ηλεκτρικής της σκούπας. Όχι, δεν πρόκειται για κάποια δαιμονική τεχνητή νοημοσύνη, που ήθελε να εκδικηθεί την ιδιοκτήτριά της, αλλά για κάτι τελείως διαφορετικό…

Σύμφωνα με τη βρετανική DailyMail, η ρομποτική ηλεκτρική σκούπα τράβηξε φωτογραφίες της γυναίκας ενώ εκείνη καθόταν στην τουαλέτα και οι εικόνες αυτές κοινοποιήθηκαν στο Facebook. Η ρομποτική σκούπα iRobot Roomba μπήκε στο μπάνιο και τράβηξε προσωπικές εικόνες της γυναίκας και έπειτα εκείνες κυκλοφόρησαν σε κλειστές ομάδες στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Πιο συγκεκριμένα, οι εικόνες τραβήχτηκαν από το λογισμικό σκούπας Roomba J7, της εταιρείας iRobot και εν συνεχεία εστάλησαν στην Scale AI, μία startup εταιρεία με εργαζόμενους από όλο τον κόσμο. Η δουλειά των εργαζομένων της εταιρείας είναι να κατηγοριοποιούν δεδομένα, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση τεχνητής νοημοσύνης συσκευών, όπως η συγκεκριμένη ρομποτική σκούπα. Χάρη στην εκπαίδευση αυτή, η σκούπα μαθαίνει να χαρτογραφεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το περιβάλλον του σπιτιού, να αποφεύγει εμπόδια, να αντιλαμβάνεται το μέγεθος ενός δωματίου και να προσαρμόζει το μοτίβο καθαρισμού της.

Όμως οι εργαζόμενοι της εταιρείας αυτής κοινοποίησαν τις εικόνες στο ίντερνετ, όπως αναφέρει το MIT Technology Review. «Η πιο προσωπική εικόνα που είδαμε ήταν μια σειρά από βίντεο με τη νεαρή γυναίκα στην τουαλέτα, με το πρόσωπό της αποκλεισμένο στην κύρια εικόνα, αλλά ακάλυπτο», αναφέρει το δημοσίευμα.

Τι απαντάει η iRobot

Η iRobot δήλωσε ότι τα δεδομένα δόθηκαν σε υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν υπογράψει συμβόλαια τα οποία ξεκαθαρίζουν ότι τέτοια δεδομένα αποστέλλονταν μόνο στην εταιρεία για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι τα ρομπότ καθαρισμού έχουν ένα φωτεινό πράσινο αυτοκόλλητο «βιντεοσκόπηση σε εξέλιξη» και ότι είναι ευθύνη των εμπλεκομένων να «απομακρύνουν οτιδήποτε θεωρούν ευαίσθητο από οποιονδήποτε χώρο στον οποίο λειτουργεί το ρομπότ, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών».

Ο διευθύνων σύμβουλος της iRobot, Colin Angle, δήλωσε στο MIT Technology Review: «Η iRobot τερματίζει τη σχέση της με τον πάροχο υπηρεσιών που διέρρευσε τις εικόνες, ερευνά ενεργά το θέμα και (λαμβάνει) μέτρα για να βοηθήσει στην αποτροπή παρόμοιας διαρροής από οποιονδήποτε πάροχο υπηρεσιών στο μέλλον».

Υπήρξαν προειδοποιήσεις σε πολλά συστημικά ΜΜΕ

ΝΥΤ: Η Roomba σας μπορεί να χαρτογραφεί το σπίτι σας, να συλλέγει δεδομένα που θα μπορούσαν να κοινοποιηθούν

Η Roomba σας μπορεί να σκουπίζει περισσότερο από όσο νομίζετε.

Τα προηγμένα μοντέλα Roomba, η ρομποτική ηλεκτρική σκούπα του iRobot, συλλέγουν δεδομένα καθώς καθαρίζουν, προσδιορίζοντας τις θέσεις των τοίχων και των επίπλων σας. Αυτό τους βοηθά να αποφύγουν τη σύγκρουση στον καναπέ σας, αλλά δημιουργεί επίσης έναν χάρτη του σπιτιού σας που το iRobot θα μπορούσε να μοιραστεί με την Amazon, την Apple ή την Google.

Αυτή η προοπτική προκάλεσε ανησυχία όταν το Reuters επικαλέστηκε τον διευθύνοντα σύμβουλο της iRobot, Colin Angle, λέγοντας ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να έρθει τα επόμενα δύο χρόνια. Αλλά η iRobot το αμφισβήτησε, λέγοντας σε μια δήλωση την Τρίτη: «Δεν έχουμε σχηματίσει σχέδια για την πώληση δεδομένων». Το Reuters εξέδωσε διόρθωση, λέγοντας ότι ο κ. Angle ήλπιζε να μοιραστεί τους χάρτες δωρεάν με τη συγκατάθεση του πελάτη και όχι να τους πουλήσει.

Η σύγχυση υπογράμμισε ότι τα σύνορα των δεδομένων έξυπνου σπιτιού και της ιδιωτικής ζωής μπορεί να είναι ευαίσθητα. Στα χέρια μιας εταιρείας όπως η Amazon, η Apple ή η Google, αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την αυξανόμενη κατηγορία προϊόντων των ψηφιακών οικιακών βοηθών.

«Όταν σκεφτόμαστε “τι υποτίθεται ότι θα συμβεί” όταν μπαίνω σε ένα δωμάτιο, όλα εξαρτώνται από το ότι το δωμάτιο σε θεμελιώδες επίπεδο γνωρίζει τι περιέχει», είπε ένας εκπρόσωπος της iRobot σε μια γραπτή απάντηση σε ερωτήσεις. «Για να «κάνετε το σωστό» όταν λέτε «ανάψτε τα φώτα», το δωμάτιο πρέπει να γνωρίζει τι φώτα πρέπει να ανάψει. Το ίδιο και για τη μουσική, τηλεόραση, θερμότητα, περσίδες, σόμπα, μηχανές καφέ, ανεμιστήρες, κονσόλες παιχνιδιών, έξυπνες κορνίζες ή κατοικίδια ρομπότ».

Αλλά τα δεδομένα, εάν κοινοποιηθούν, θα μπορούσαν επίσης να είναι απροσδόκητα για τους εμπόρους και οι επιπτώσεις είναι εύκολο να φανταστούν. Δεν υπάρχει πολυθρόνα στο σαλόνι σας; Μπορεί να δείτε διαφημίσεις για πολυθρόνες την επόμενη φορά που θα ανοίξετε το Facebook. Η Roomba σας εντόπισε σημάδια μωρού; Οι διαφημιστές ενδέχεται να σας στοχεύουν ανάλογα.

Ο Jamie Lee Williams, δικηγόρος του προσωπικού στο Electronic Frontier Foundation, μια ομάδα ψηφιακών δικαιωμάτων, είπε ότι οι πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος ενός σπιτιού και την ποσότητα των επίπλων σε αυτό θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους διαφημιστές να συμπεράνουν το επίπεδο εισοδήματος του ιδιοκτήτη. Τελικά, ίσως είναι ακόμη δυνατό να προσδιοριστούν οι μάρκες που χρησιμοποιεί ο ιδιοκτήτης.

«Ειδικά σε συνδυασμό με άλλα δεδομένα, αυτό θα είναι σε θέση να αποκαλύψει έναν τόνο πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, πώς είναι τα καθημερινά πρότυπα των ανθρώπων», είπε η κ. Williams.

Albert Gidari, διευθυντής απορρήτου στο Stanford Center for Internet and Society, είπε ότι εάν το iRobot μοιραζόταν τα δεδομένα, θα εγείρει μια ποικιλία νομικών ερωτημάτων.

Τι θα συμβεί εάν ένας χρήστης του Roomba συναινέσει στη συλλογή δεδομένων και αργότερα πουλήσει το σπίτι του — ειδικά επιπλωμένο — και τώρα οι αγοραστές των δεδομένων έχουν έναν χάρτη ενός σπιτιού που ανήκει σε κάποιον που δεν συναίνεσε, ρώτησε ο κ. Gidari.

Πόσο καιρό διατηρούνται τα δεδομένα; Εάν το σπίτι καεί, μπορεί η ασφαλιστική εταιρεία να λάβει τα δεδομένα και να τα χρησιμοποιήσει για να εντοπίσει πιθανές αιτίες; Μπορεί η αστυνομία να το χρησιμοποιήσει μετά από ληστεία;

«Το φιλικό σας μικρό Roomba θα μπορούσε σύντομα να γίνει ένας ανατριχιαστικός μικρός κατάσκοπος που πουλάει χάρτες του σπιτιού σας σε διαφημιστές», έγραψε στο Twitter το OpenMedia, μια καναδική μη κερδοσκοπική οργάνωση.

Στη γραπτή απάντησή της, η iRobot είπε ότι «δεσμεύτηκε στο απόλυτο απόρρητο των δεδομένων μας που σχετίζονται με τους πελάτες». Οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια Roomba χωρίς να το συνδέσουν στο διαδίκτυο ή «να εξαιρεθούν από την αποστολή δεδομένων χάρτη στο cloud μέσω ενός διακόπτη στην εφαρμογή για κινητά».

Ερώτηση κρίσης: Ποιος μπορεί να «σώσει» όλους αυτούς που δεν θέλουν να σωθούν;

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}