Σκάνδαλο Καϊλή: Οι ΜΚΟ, ο Τζόρτζι και η Εύα

 24/02/2024    02 : 32 : 10
καιλη τζορτζι
78 / 100

Σκάνδαλο Καϊλή: Από πολυτελή ρολόγια μέχρι ένα σαλέ στις Άλπεις θα λάμβανε ως «δώρα» το κύκλωμα διαφθοράς του περιβόητου Qatar Gate, στο οποίο πρωταγωνιστεί η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Πλέον, το ζευγάρι, που το Politico έχει χαρακτηρίσει ως οι Brandgelina του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βρίσκεται στο μικροσκόπιο των βελγικών αρχών, αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η «ομάδα» του Qatar Gate κατηγορείται ότι προχώρησε σε ενέργειες για να ευνοήσει δύο χώρες, το Μαρόκο και το Κατάρ, έναντι υψηλού αντιτίμου και πολυτελών δώρων.

Το τελευταίο εύρημα των αρχών που περιλαμβάνει μετρητά άνω του 1,5 εκατ. ευρώ φαίνεται να είναι μόνο ένα μέρος αυτών, καθώς πλέον υπάρχουν αναφορές για «δώρα» προς τους υποδίκους εμπλεκόμενους, μεταξύ των οποίων κι ένα σπίτι στην Τσερβίνια, μια γραφική περιοχή στην Ιταλία, στις νότιες Άλπεις, φημισμένο χειμερινό αλλά και καλοκαιρινό τουριστικό θέρετρο.

Οι «αμαρτωλές» ΜΚΟ

Οι βελγικές αρχές ερευνούν την διαδρομή του χρήματος και μέχρι στιγμής τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για την εμπλοκή δύο ΜΚΟ, οι οποίες στεγάζονται στο ίδιο κτίριο στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τα όσα φέρεται να είπε ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως «χείμαρρος» από ιταλικά μέσα κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, η ΜΚΟ λειτούργησε ως βιτρίνα για την διακίνηση των χρημάτων.

Σύμφωνα με την καταθεση του στις Βελγικές ανακριτικές αρχές που αποκαλύπτει το mononews.gr “μπορεί οι δύο Οργανώσεις, που τώρα βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών να πρέσβευαν την μάχη κατά της αδικίας, όμως στην ουσία ήταν ένα «όχημα» για την διαδρομή του χρήματος προς τα μέλη του κυκλώματος.”

Υπό το βάρος των αποκαλύψεων και υπό τον φόβο των όσων έχουν ήδη καταγράψει οι υποκλοπές στο τηλέφωνό του, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι σε μία πολύωρη κατάθεση που ξεπέρασε τις 10 ώρες, φέρεται να εμφανίστηκε ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τη δράση του κυκλώματος.

«Οι ΜΚΟ; Χρειάζονται για να κινείται το χρήμα» φέρεται να παραδέχτηκε, ρίχνοντας περισσότερο φως στην έρευνα για τις δύο Οργανώσεις, την Fight Impunity και τη No Peace without Justice.

O Φραντσέσκο Τζόρτζι, άνθρωπος εμπιστοσύνης και συνεργάτης του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντζέρι, ο οποίος ίδρυσε το 2019 την ΜΚΟ Fight Impunity, παραμένει, σύμφωνα με απόφαση του προδικαστικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες μαζί με τον δεύτερο, στη φυλακή γι’ ακόμη ένα μήνα μετά την ακρόασή τους.

Και οι δύο συνδέονται με κατηγορίες για παράνομες δραστηριότητες της MKO Fight Impunity, που κατά ειρωνικό τρόπο πρεσβεύει την μάχη κατά της ατιμωρησίας, με τον Παντζέρι να φέρεται ότι ήταν ο εγκέφαλος του σκανδάλου διαφθοράς που έχει συγκλονίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο τρίτος κατηγορούμενος, Νίκολο Φίγκα-Ταλαμάγκα, γενικός γραμματέας της δεύτερης ΜΚΟ που βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών, αφέθηκε ελεύθερος με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Στις 22 Δεκεμβρίου αναμένεται η ακρόαση της Εύας Καϊλή, για την οποία πρέπει να σημειωθεί ότι δεν εμφανίζεται να έχει ενεργό ρόλο σε καμία από τις δύο Οργανώσεις.

Το κύκλωμα που φέρεται να ενεργούσε υπέρ του Κατάρ αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες για διαφθορά, συνεργασία σε εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Μετά την έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντζέρι και της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή, κατασχέθηκαν συνολικά πάνω από ενάμιση εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά, χωρισμένα και αποθηκευμένα σε βαλίτσες και σακούλες.

Άλλα 20.000 ευρώ από το σπίτι του Τζόρτζι κατασχέθηκαν από τις αρχές στο πλαίσιο των ερευνών .

Η «γενναιοδωρία» των χωρών που φέρονται να κατηγορούνται για τον χρηματισμό, δηλαδή του Κατάρ αλλά και του Μαρόκου δεν φαίνεται να περιορίζεται μόνο σε αυτά.

«Βιτρίνα» για τα δώρα

Οι βελγικές αρχές επιχειρούν να ξεδιαλύνουν το κουβάρι της διαδρομής του χρήματος και πώς αυτά θα εξασφάλιζαν τα ακριβά δώρα που το Μαρόκο και το Κατάρ φέρεται να είχαν υποσχεθεί στο κύκλωμα για να τους εξασφαλίσει επαφή με ευρωβουλευτές και να μεταστρέψει την κοινή γνώμη υπέρ της Ντόχα για τις εργατικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η χώρα.

ΟΙ ΜΚΟ, καθ’ ομολογίαν, όπως φέρεται, του Τζόρτζι, ήταν η βιτρίνα σε μία «βρώμικη» συναλλαγή. Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, ενώπιον των αρχών, φαίνεται ότι δεν δίστασε να ξεσκεπάσει τον ρόλο τους και τον τρόπο που λειτουργούσαν.

Οι βελγικές αρχές υποψιάζονται ότι στους λογαριασμούς των ΜΚΟ θα κατετίθεντο τα χρήματα για την αγορά του πολυτελούς σαλέ στις νότιες Άλπεις αλλά και των άλλων ακριβών δώρων, όπως τα ρολόγια.

Με τις έρευνες να βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Τζόρτζι φέρεται να είναι ο μόνος που θέλησε να συνεργαστεί με τις αρχές, επιβεβαιώνοντας πολλές από τις υποψίες της βελγικής αστυνομίας για τον τρόπο που δρούσε το κύκλωμα.

Με τον Παντζέρι αλλά και τον Φίγκα-Ταλαμάγκα να φέρονται ότι αρνούνται τις κατηγορίες, ο Τζόρτζι δεν δυσκόλεψε τις αρχές, όπως επιβεβαιώνουν τα ιταλικά μέσα.

Κι όσο «χειμαρρώδης» φέρεται να εμφανίστηκε για την δράση της ΜΚΟ, τόσο προσεχτικός, αναφέρει η Corriere dela Sera και η La Reppublica ήταν σχετικά με την εμπλοκή της συντρόφου του Εύας Καϊλή, την οποία επιχείρησε να κρατήσει εκτός κάδρου για το σκάνδαλο του Κατάρ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ίδιος υποψιαζόταν ότι οι αρχές βρίσκονταν κοντά στο να ξεσκεπάσουν το σκάνδαλο και φέρεται να ειδοποίησε τον πατέρα της Εύας Καϊλή να φύγει με τα χρήματα. Με αυτόν τον τρόπο οι αρχές οδηγήθηκαν στα ίχνη του και τον έπιασαν έξω από ξενοδοχείο στις Βρυξέλλες με με μια βαλίτσα με 600.000 ευρώ μέσα.

Οι άγνωστες business της αμαρτωλής Εύας

Όσο περισσότερο «ανοίγει» ο φάκελος για την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή και την οικογένειά της, τόσο περισσότερες λεπτομέρειες γίνονται γνωστές για τις πολυσχιδείς δραστηριότητες και τα πλοκάμια που είχαν απλώσει ώστε να βγάζουν χρήμα, πολύ χρήμα.

Τώρα για παράδειγμα προέκυψε η ανάδειξη σε …συμπρωταγωνιστή, της αδελφής της Εύας, της κας Μανταλένας Καϊλή, που τυγχάνει σύζυγος του τραπεζίτη Στέργιου Σουγιουτζόγλου πρώην UBS και νυν μεγαλοστελέχους της Αναπτυξιακής τράπεζας!

Το σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης είναι η εμπλοκή μίας κυπριακής εταιρείας που φέρεται να εξαγοράζει τις μετοχές μιας νεοσύστατης ΙΚΕ συμφερόντων της οικογένειας, στην οποία ως διαχειρίστρια φαίνεται να είναι η αδελφή της Εύας Καϊλή, Μανταλένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες , η ελληνική δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει εξαντλητικούς ελέγχους των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας.

Επίκεντρο των ερευνών η VALBERRY ENTERPRISES LIMITED με έδρα τη Λευκωσία, που θα γίνει όπως λένε «φύλλο και φτερό».

Ο ταλαντούχος κ. Σουγιουτζόγλου
Να θυμίσουμε πως ο Στέργιος Σουγιουτζόγλου επιλέχθηκε την 24 Μαΐου 2021 από την κα Αθηνά Χατζηπέτρου, δηλαδή τη CEO της Αναπτυξιακής Τράπεζας ως «ένα …εξαιρετικό στέλεχος» και έλαβε την θέση του Γενικού Διευθυντή Χρηματοδοτικών Προϊόντων.

Στο μήνυμα της, η κα Χατζηπέτρου της κρατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας χρησιμοποιεί πολύ κολακευτικά λόγια για το βιογραφικό του.

Όμως ο … εξαιρετικός κύριος Σουγιουτζόγλου είχε προλάβει και συνέστησε εταιρεία μαζί με άλλους δύο εταίρους η οποία ονομάζεται KSK CAPITAL Ι.Κ.Ε. μόλις την 2η Φεβρουαρίου 2021 (3 μήνες πριν προσληφθεί στην Αναπτυξιακή).

Το καταστατικό της έχει αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ και μπορεί εύκολα όποιος ενδιαφέρεται να βρει τις σχετικές πληροφορίες στο site του ΓΕΜΗ.

Την 23η Ιουνίου 2022 όπως προκύπτει από ανακοίνωση του ΓΕΜΗ μεταβιβάζεται το σύνολο των εταιρικών μεριδίων στην κυπριακή εταιρεία με την ονομασία VALBERRY ENTERPRISES LIMITED και μόλις την 26η Αυγούστου 2022 πάλι από την ανακοίνωση του ΓΕΜΗ ότι εκπρόσωπος της κυπριακής εταιρείας είναι ο κος Σουγιουτζόγλου και διαχειριστής η γυναίκα του κα Μανταλένα Καϊλή.

Κύκλοι της πολιτικής και επιχειρηματικής αγοράς ρωτούν: μπορεί κάποιος που ανήκει στην υψηλότερη ιεραρχική πυραμίδα της Αναπτυξιακής Τράπεζας να απασχολείται και σε διπλανά εταιρικά σχήματα;

«Προφανέστατα υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος γιατί η Αναπτυξιακή Τράπεζα λειτουργεί και ως χρηματοδοτικό εργαλείο και οι σχέσεις αυτές δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι επιτρεπτές» απαντούν γνωστοί νομικοί.

Σημειωτέων ότι η KSK Capital IKE έχει λάβει άδεια από την ΡΑΕ για υδροηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούνιο του 2021 ενώ αν και δηλώνει web site αυτό είναι ανύπαρκτο.

μανταλενα ευα καιλη
Η Μανταλένα και Εύα Καϊλή

Ο Σουγιουτζόγλου και η Μαντελένα
Η αδελφή της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή κυρία Μανταλένα Καϊλή (και σύζυγος του κου Σουγιουτζόγλου) με ποσοστό 90% και η συνεργάτιδα της Ματίνα Κανάκη με 10% έχουν ιδρύσει την Αστική Μη Κερδοσκοπική εταιρία «MADE GROUP» !

Πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί αναφέρουν πως η εταιρία αυτή έχει χρηματοδοτηθεί και επιδοτηθεί από Υπουργεία και Οργανισμούς του Κράτους.

Άγνωστο εάν αληθεύει αλλά εάν είναι έτσι, ποιοι διοικητές έβαλαν την υπογραφή τους στην χρηματοδότηση των εταιρικών δραστηριοτήτων της οικογένειας Καϊλή;

Άλλη ενδιαφέρουσα πληροφορία πως η Μανταλένα Καϊλή κατέχει το 20% στην «Αγιορείτικη Παράδοση» Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία (ΙΚΕ) που έχει πάρε δώσε με το Άγιον Όρος αν και η ίδια δεν μπορεί να μεταβεί φυσικά αυτοπροσώπως εκεί.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως η κα Εύα Καϊλή τώρα, διατηρεί προνομιακή σχέση δανειοδότησης με συστημική Τράπεζα για τις δουλειές της στο real estate.

Μάλιστα δανείστηκε από την συγκεκριμένη τράπεζα για να αγοράσει την κατοικία της στην Αθήνα.

Η σχέση με τη συστημική τράπεζα κρατάει χρόνια και διευρύνθηκε, αφού η κ. Καϊλή επεκτάθηκε στον τομέα του real estate.

Τα σπίτια της «αμαρτωλής Εύας»
Τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Εύας Καϊλή, των μελών της οικογενείας της και του συζύγου της διέταξε το πρωί της προηγούμενης Δευτέρας ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Το 2018 φαίνεται ότι πουλήθηκε από την ευρωβουλευτή μονοκατοικία 250 τ.μ. στην περιοχή της Άνοιξης (αυτή που είχε αγοράσει με το δάνειο της συστημικής) σε αλλοδαπό αγοραστή με αντίτιμο 340 χιλιάδες ευρώ και αντικειμενική αξία τις 211 χιλιάδες ευρώ.

Αλλαγή σκηνικού το 2019, όταν η Εύα Καϊλή αγόρασε στην περιοχή του Φάρου Ψυχικού μία …μεζονέτα 169 τ.μ. με 270 χιλιάδες ευρώ, και αντικειμενική αξία 670 χιλιάδων ευρώ, αλλά και με εμπορική αξία που μπορεί να φθάνει και τα 900 χιλιάδες ευρώ.

Εύλογα ερωτήματα προκύπτουν πώς η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κατάφερε να αγοράσει ένα σπίτι στο 30% της αντικειμενικής του αξίας σε μία περιοχή-φιλέτο της Αττικής.

Τα χρήματα για την αγορά του συγκεκριμένου ακίνητου στο Φάρο Ψυχικού, προέρχονται από την πώληση της μονοκατοικίας στην Άνοιξη στον αλλοδαπό αγοραστή.

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}