Σε υψηλό 40ετίας ο πληθωρισμός στη Βρετανία

Την ώρα που η κυβέρνηση της Λιζ Τρας ετοιμάζεται να επιβάλει αυστηρή λιτότητα και περικοπές δαπανών για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία δείχνουν ότι τα πράγματα εξελίσσονται πέρα από κάθε έλεγχο.
Τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, στο 10,1%, το υψηλότερο ποσοστό από το 1982, έναντι 9,9% τον Αύγουστο. 10,1% ήταν ο τιμάριθμος και τον Ιούλιο. Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί 14,5%, το μεγαλύτερο από το 1980.
Η πίεση για τα νοικοκυριά είναι τεράστια, τόσο όσον αφορά την ενέργεια όσο και τα απλά καταναλωτικά προϊόντα, και όλοι έχουν στρέψει τα βλέμματα στην παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας με αύξηση των επιτοκίων ώστε να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.
Ωστόσο, το ύψος του πληθωρισμού καθιστά ακόμη πιο δύσκολο το έργο του νέου υπουργού Οικονομικών, ο οποίος προσπαθεί να «μαζέψει» την κρίση που προκάλεσε ο μίνι προϋπολογισμός του προκατόχου του, Κουάσι Κουαρτένγκ, και που δείχνει ότι θα οδηγήσει σε απομάκρυνση την πρωθυπουργό Λιζ Τρας, που αναγκάστηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της.
Ο Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση «θα δώσει προτεραιότητα στη βοήθεια για τους πιο ευάλωτους, ενώ παράλληλα θα προσφέρει ευρύτερη οικονομική σταθερότητα», παίρνοντας πίσω τις φοροαπαλλαγές για τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά εξαγγέλλοντας μέτρα λιτότητας και περικοπές δαπανών στον δημόσιο τομέα. Ο υπουργός Οικονομικών στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είπε πως «όλα είναι στο τραπέζι» καθώς προσπαθεί να εξοικονομήσει δεκάδες δισ. λίρες και οι περικοπές θα αφορούν και τους κρίσιμους τομείς της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής πρόνοιας.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, τα υπουργεία προετοιμάζονται ήδη για περικοπές «σημαντικά υψηλότερες» από ό,τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως. Υπολογίζουν ότι τα μέτρα που προτείνει ο Τζέρεμι Χαντ θα εξασφαλίσουν 32 δισ. λίρες, αλλά θα δημιουργήσουν μια τρύπα 38 δισ. στα δημόσια οικονομικά.
Πυρά από παντού
Την ίδια ώρα, η πρωθυπουργός, που δέχεται πυρά από παντού και στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος αναζητούν τρόπους για να την απομακρύνουν από τη θέση της, επιμένει να αγκιστρώνεται στον θώκο και να προσπαθεί να πείσει ότι μπορεί να οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση.
Ουσιαστικά, μετά την αποτυχία της, έχει παραδώσει την εξουσία στον Τζέρεμι Χαντ και σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov, τα μισά μέλη των Συντηρητικών πιστεύουν ότι πρέπει να παραιτηθεί, ενώ μια σημαντική πλειοψηφία δηλώνει ότι θα στήριζε την επιλογή ενός νέου πρωθυπουργού. Μένει να φανεί αν οι αντάρτες βουλευτές των Τόρις θα κάνουν δημόσια δήλωση ζητώντας της να αποχωρήσει.
Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης αναμένεται να μη συμμορφωθούν με τα μέτρα λιτότητας που προτείνει ο Χαντ, ενώ ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε ότι θα παραιτηθεί, αν η πρωθυπουργός δεν τηρήσει την προεκλογική της υπόσχεση να δαπανήσει το 3% του ΑΕΠ για την άμυνα έως το 2030.