Σε τραγική κατάσταση η Δικαιοσύνη: Φάκελοι αγωγών στοιβαγμένοι στο πάτωμα!

 18/06/2024    11 : 42 : 09
φακελοι πρωτοδικειο
63 / 100

Η εικόνα είναι από τον ειδικό χώρο του Εφετείου, όπου τοποθετούνται (ελλείψει άλλων δυνατοτήτων αρχειοθέτησης) οι φάκελοι των αγωγών της νέας Τακτικής Διαδικασίας του Πρωτοδικείου, περιμένοντας να δικαστούν.

Είναι η εικόνα μιας επιτάχυνσης που εν τέλει…δεν ήρθε. Η εν λόγω διαδικασία αφορά την νέα τακτική η οποία ουσιαστικά θεσπίστηκε ως προαπαιτούμενο της τρόικα το 2015 για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης. Η διάταξη αυτή που προστέθηκε στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και διατηρήθηκε και με τις νέες αλλαγές που έγιναν. Σύμφωνα με αυτές ορίστηκε κλειστή προθεσμία 90 ημερών για τους δικηγόρους μετά την κατάθεση της αγωγής να υποβάλλουν προτάσεις. Συνολικά 120 μέρες μετά την υποβολή ο φάκελος έχει κλείσει. Ακολούθως ο δικαστής παίρνει τον φάκελο και δικάζει (απλώς εκφωνεί) την δίκη και βγάζει απόφαση. Το ερώτημα είναι αν αυτό επιτάχυνε τη διαδικασία; Η φωτογραφία που παρουσίασε ο δικηγόρος Βασ. Σωτηρόπουλος δείχνει το αντίθετο.

Τη φωτογραφία συμπληρώνουν και όσα λέει ο πρόεδρος της συντονιστικής των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Δημ. Βερβεσός: “..Φάκελοι δικογραφιών της «ΝΕΑΣ» τακτικής διαδικασίας που θεσπίσθηκε για την επιτάχυνση της πολιτικής δίκης με το ν.3915 και διατηρήθηκε σε ισχύ με την τροποποίηση του ΚΠολΔ επί Υπουργίας Τσιάρα (προφανώς λόγω της επιτυχούς πορείας του(!!!) στοιβαγμένοι -με απόλυτη ομολογουμένως τάξη- σε χώρο του Πρωτοδικείου ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ -ΚΑΡΤΕΡΙΚΑ ΣΑΝ ΤΟ ΜΟΥΣΤΟ ΣΤΟ ΒΑΡΕΛΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΡΑΣΙ- κάποια/Έλληνα Δικαστή στο απώτατο μέλλον να τους αναλάβει για να τάμει τη διαφορά μεταξύ των διαδίκων Ελλήνων πολιτών εν ονόματι των οποίων και μόνον απονέμεται η Ελληνική Δικαιοσύνη. Κατά τα λοιπά οι 90 μέρες για την κατάθεση προτάσεων ήταν που θα έλυναν το πρόβλημα των καθυστερήσεων (…)”.

Φάκελοι αγωγών: Οι αριθμοί
Χαρακτηριστικοί είναι οι αριθμοί που είχε παρουσιάσει στο dikastiko.gr, o κ. Βερβεσός, για τους ρυθμούς απονομής Δικαιοσύνης και για την συγκεκριμένη διαδικασία. Σύμφωνα με αυτούς, στη νέα τακτική διαδικασία η τυπική συζήτηση στο Πρωτοδικείο Αθηνών προσδιορίζεται 2 – 2½ χρόνια μετά το κλείσιμο του φακέλου των 120 ημερών. Ο προσδιορισμός των εφέσεων κατά αποφάσεων Ειρηνοδικείων γίνεται για το 2025. Οι Κτηματολογικές διαφορές προσδιορίζονται το 2027. Οι ανακοπές κατά της εκτέλεσης προσδιορίζονται το 2030 (!!!) τη στιγμή που σύμφωνα με τον ΚΠολΔ αυτή πρέπει να λαμβάνει χώρα σε 60 μέρες. Στα ασφαλιστικά μέτρα, που αφορούν τη χορήγηση προσωρινής δικαστικής προστασίας, ακόμα και τα αιτήματα προσωρινών διαταγών προσδιορίζονται μετά 15 μέρες περίπου (αντί του συνήθους χρονικού διαστήματος των 48 έως 72 ωρών), δημιουργώντας μείζονα κίνδυνο από την καθυστέρηση.

Εκκρεμείς
Το πλήθος των εκκρεμών υποθέσεων ανά δικαστικό σχηματισμό την 31.12.2021 σε σχέση με τις εκκρεμείς υποθέσεις την 30.9.2022 είναι ενδεικτικό της έντασης του προβλήματος στη δικαιοσύνη: Στις 31.12.2021 εκκρεμούσαν στα Πρωτοδικεία 322.967 υποθέσεις ενώ στις 30.9.2022, εκκρεμούσαν 326.890 υποθέσεις. Στα ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΑ εκκρεμούσαν στις 31.12.2021 197.272 υποθέσεις, ενώ στις 30.9.2022, εκκρεμούσαν 178.497 υποθέσεις. Στα Εφετεία εκκρεμούσαν στις 31.12.2021, 30.305 υποθέσεις, ενώ στις 30.9.2022 εκκρεμούσαν 30.096 υποθέσεις. Στον Άρειο Πάγο, εκκρεμούσαν στις 31.12.2021 2683 υποθέσεις, ενώ στις 30.9.2022 εκκρεμούσαν 2604 υποθέσεις. Σημειώνεται ότι η μείωση του όγκου των εκκρεμών υποθέσεων στο Ειρηνοδικείο, εξηγείται καθ’ όσον αποσύρθηκαν οι υποθέσεις υπερχρεωμένων (ν. 4745/2020). Αντιθέτως, στο Πρωτοδικείο, παρατηρείται σημαντική αύξηση, ενώ στα υπόλοιπα δικαστήρια οι αριθμοί είναι περίπου σταθεροί και άρα το υφιστάμενο πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}