Σε συναγερμό ο ΔΕΔΔΗΕ για μπλακ άουτ στα νησιά

Κυριακή 09/06/2023    10 : 06 : 50
ενεργεια φτωχεια
63 / 100

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι αρμόδιες ενεργειακές αρχές σημαίνουν συναγερμό. Αφορά στα μη διασυνδεδεμένα με το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, νησιά.

Η ανησυχία είναι ένα ενδεχόμενο μπλακ άουτ την περίοδο του καλοκαιριού. Στα συγκεκριμένα νησιά, υπάρχουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, αλλά είναι παλιές και κατασκευασμένες με εξοπλισμό προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος με δεδομένα προ 20ετίας…

Τα χρόνια πέρασαν. Τα νησιά αυτά γνώρισαν ανάπτυξη – άναρχη φυσικά – με περισσότερες κατοικίες, περισσότερα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Βέβαια το κράτος και οι τοπικές αρχές ξέχασαν… να συνοδεύσουν αυτήν την ανάπτυξη με σύγχρονες υποδομές, όπως νέα συστήματα ηλεκτροπαραγωγής, αποχέτευσης, διαχείρισης απορριμμάτων κ.ο.κ.

Τα νησιά
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και η Σαντορίνη, βουλιάζουν κάθε καλοκαίρι από τουρισμό και το φυλλοκάρδι… των επαγγελματιών και επιχειρηματιών τρέμει μήπως η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας χτυπήσει κόκκινο – που χτυπάει δηλαδή – και το δίκτυο δεν αντέξει και τότε γίνει μπλακ άουτ…

Η ΡΑΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ σήμαναν λοιπόν για το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου συναγερμό για τα νησιά της Σάμου, Χίου, Θήρας, Ρόδου, Λέσβου και Μεγίστης (Καστελόριζου).

Ο ΔΕΔΔΗΕ διαπιστώνει έλλειμμα ισχύος σε κάθε ένα από αυτά. Με πιο απλά λόγια οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που βρίσκονται στα νησιά δεν μπορούν να παράγουν τις επαρκείς ποσότητες ρεύματος που θα ζητηθούν από τους καταναλωτές.

Γεννήτριες
Από τη Διάυγεια, λοιπόν, αλίευσα έξι ξεχωριστές αποφάσεις της ΡΑΕ με τις οποίες εγκρίνει στη ΔΕΗ τη μίσθωση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (ντιζελοκίνητες γεννήτριες) για την κάλυψη των ελλειμμάτων ισχύος στα νησιά.

Και η ΔΕΗ τρέχει τώρα… για να τις τοποθετήσει προκειμένου να μη σβήσει το φως και τα κλιματιστικά μηχανήματα εν μέσω τουριστικής σεζόν. Θα εγκατασταθούν ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη στη Σάμο ισχύος 12 Μεγαβάτ, στη Χίο 25 Μεγαβάτ, στη Σαντορίνη 20 Μεγαβάτ, στη Ρόδο 18 Μεγαβάτ, στη Λέσβο 14 Μεγαβάτ και στο Καστελόριζο 0,15 Μεγαβάτ.

Διασυνδέσεις
Στην Ελλάδα, τα προβλήματα αυτά θα έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί εδώ και πολλά, πολλά χρόνια…

Κάλλιο αργά παρά ποτέ… που λέει και ο θυμόσοφος λαός. Και τώρα ο ΑΔΜΗΕ έχει δρομολογήσει επενδύσεις 5 δισ. ευρώ στην επόμενη δεκαετία ώστε τα προαναφερόμενα νησιωτικά συμπλέγματα να διασυνδεθούν με υποθαλάσσια καλώδια με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα.

Μέχρι τότε όμως, καλού κακού θα μισθώνουμε γεννήτριες και οι νησιώτες μας – καλού κακού – ας έχουν και κανά σπαρματσέτο στην άκρη! Δεν ξέρεις καμμιά φορά τι συμβαίνει…

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}