Σε ομηρία για πάνω από 16 χρόνια οι δανειολήπτες Ελβετικού φράγκου
Σε μία ιδιότυπη ομηρία που λειτουργεί σε βάρος του εισοδήματός τους και παράλληλα οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο, βρίσκονται επί 16 ολόκληρα χρόνια περισσότεροι από 500 Βολιώτες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο.
Γράφει η ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ, taxydromos.gr
Ο εφιάλτης ξεκίνησε το 2006. Δέκα έξι χρόνια μετά κι ακόμη ανεβαίνουν έναν πραγματικό Γολγοθά, καθώς η επιδείνωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν οι δανειολήπτες σε τραγικό οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο, με τις οφειλές να παραμένουν υψηλές, αφού έφτασαν να πληρώνουν μηνιαίως τη δόση αυξημένη έως και 100%.
Αρκετοί δανειολήπτες από τον Βόλο, υπό την ομπρέλα του πανελλήνιου συλλόγου που έχει συσταθεί, έχουν καταθέσει μαζική αγωγή σε βάρος των συστημικών τραπεζών, διεκδικώντας τη δικαίωσή τους, καθώς επωμίστηκαν υπέρογκες χρεώσεις στα δάνειά τους τα τελευταία έτη, λόγω της ανατίμησης, με αποτέλεσμα το υπόλοιπο ποσό αποπληρωμής να αυξάνεται αντί να μειώνεται, παρόλο που καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις των δανείων τους.
Το οξύμωρο είναι πως σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου οι δανειολήπτες δικαιώθηκαν, στην Ελλάδα δεν ισχύει αυτό, με αποτέλεσμα να επιτείνεται η οικονομική ανασφάλεια για εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που αγοράστηκαν με δάνεια σε ελβετικό φράγκο
«Δεν ζητάμε να μην πληρώσουμε – Ζητάμε να πληρώσουμε γι’ αυτά που δανειστήκαμε», τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Ο.Α., δανειολήπρια, η οποία όπως κατήγγειλε, ενώ η σύμβαση που υπέγραψε καθόριζε ως μηνιαία δόση το ποσό των 350 ευρώ, με τις ισοτιμίες που μεταβάλλονται διαρκώς έχει φτάσει να πληρώσει 780 ευρώ. «Οι υποχρεώσεις του μήνα πλέον δε βγαίνει. Εχουν φτάσει μήνες που υπήρξε πλήρη αδυναμία να πληρώσω τη δόση. Εχει συσσωρευτεί ένα χρέος περίπου 5.000 ευρώ και τρέμει η ψυχή μας να μην εκδοθεί διαταγή πληρωμής. Εχει ανατραπεί ο οικογενειακός μας προγραμματισμός και όχι με ευθύνη μας» ανέφερε.
Το κυρίαρχο ζήτημα που «καίει» τους δανειολήπτες είναι ότι ακόμα απροστάτευτοι από την κερδοσκοπία και την αυθαιρεσία των τραπεζικών ιδρυμάτων, αν και πρόκειται για δανεισμό με την μορφή λογιστικού χρήματος.