Σε κακό κλίμα η συνάντηση τραπεζιτών-Σταϊκούρα: Δεν έχουν καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος λένε από το ΥΠΟΙΚ

 23/03/2023    07 : 28 : 43
σταικουρας
63 / 100

Φυσικά οι τραπεζίτες ξέρουν απολύτως τι έχουν κάνει και τι κάνουν…Γι΄αυτό έχουν πάρει την ασυλία από την κυβέρνηση…Από την άλλη, καλό θα ήταν στο ΥΠΟΙΚ να καταλάβουν τις τεράστιες ευθύνες τους για την ασυδοσία αυτή και να τα αλλάξουν όλα. Αν θέλουν πραγματικά να γίνει κάτι και όχι να ρίχνουν προεκλογικές στρακαστρούκες…Όπως τέτοια είναι και το ΓΕΦΥΡΑ 3….Που δεν είναι τίποτα άλλο από μια νέα δόση κρατικού χρήματος σε τράπεζες και funds…Για όσους ακόμη δεν έχουν καταλάβει οι τράπεζες έχουν φάει δις που χρεώθηκαν οι Έλληνες…Το όμως ακόμη χειρότερο είναι ότι συνεχίζουν να τρώνε. Αυτή τη φορά σε συνεργασία με τα funds…Βλέπε προγράμματα ΓΕΦΥΡΑ, σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ κτλ…Την ίδια ώρα που αυτοί κονομάνε αναμεταξύ τους από προμήθειες μέσα από το αλισβερίσι των κόκκινων δανείων…

Σε κακό κλίμα και με προσπάθεια υποβάθμισης της ατζέντας ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του υπουργείου Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους εκπροσώπους των τραπεζών, με την κυβέρνηση να τους «πετάει το μπαλάκι» καθώς τα «χειρότερα είναι μπροστά».

«Κάνουμε ό,τι μπορούσαμε για τις τράπεζες, καθώς φαίνεται να μην έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος», είπε χαρακτηριστικά ανώτερη πηγή.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα το υπουργείο θα περιμένει τις προτάσεις των εκπροσώπων του τραπεζικού συστήματος για τα όλα τα καυτά θέματα και κυρίως για την προοπτική εφαρμογής ενός τρίτου προγράμματος «γέφυρα» με επιδότηση επιτοκίου για τους συνεπείς δανειολήπτες, που θα αποτρέψει ένα νέο κύμα κόκκινων οφειλών.

Επισημαίνεται ότι η άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ έχουν αυξήσει τις μηνιαίες δόσεις για την αποπληρωμή στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων για περισσότερα από 480.000 νοικοκυριά που έχουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο συνδεδεμένο με το euribor.

Επίσης η επιθετική πολιτική από την ΕΚΤ έχει σπρώξει τους νέους δανειολήπτες σε δανεισμό με σταθερό επιτόκιο που είναι υψηλότερο από το κυμαινόμενο.

Σύμφωνα με άλλες πηγές βασικό θέμα ήταν η επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής για τις χορηγήσεις, τις καταθέσεις και τις προμήθειες.

Στη δίωρη συνάντηση με τους τραπεζίτες με τη συμμετοχή στελεχών από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους συζητήθηκε και το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού με το υπουργείο Οικονομικών να επισημαίνει την ανάγκη για μεγαλύτερες ταχύτητες σε αυτό το μέτωπο.

ΠΗΓΗ

Τι θα περιλαμβάνει το ΓΕΦΥΡΑ 3

Οι τρεις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν επιβαρύνει ακόμη και έως 2 επιπλέον δόσεις τον χρόνο τους δανειολήπτες στεγαστικών, καταναλωτικών αλλά και επιχειρηματικών δανείων.

Γράφει η δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Κατερίνα Φραγκάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες κυβέρνηση και τράπεζες και τράπεζες σχεδιάζουν την εκ νέου στήριξη των δανειοληπτών από τις αρχές του χρόνου κατά τα πρότυπα των προγραμμάτων ΓΕΦΥΡΑ1 και 2 που εφαρμόσθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Ουσιαστικά θα επιδοτούνται οι μηνιαίες δόσεις στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, προκειμένου να «σβήσουν» σε μεγάλο βαθμό οι επιβαρύνσεις που έχουν σημειωθεί εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων.

Οι τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες να στείλουν τις προτάσεις τους στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τα εξής.

 • Θα αφορά σε όσους έχουν δάνειο με υποθήκη την πρώτη κατοικίας.
 • Θα αφορά σε ενήμερα δάνεια και υπό προϋποθέσεις μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.
 • Θα αφορά σε δανειολήπτες με στεγαστικό, καταναλωτικό ή επιχειρηματικό δάνειο με υποθήκη την πρώτη κατοικία. Σημειώνεται ότι συνήθως οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες έχουν λάβει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία.
 • Θα επιδοτείται το ποσό της δόσης που θα προκύπτει από την αύξηση των δανείων από τον Ιούλιο του 2022 σε σχέση με την δόση του μήνα που θα εφαρμοσθεί το μέτρο. Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκε η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Για παράδειγμα εάν η εφαρμογή του προγράμματος ξεκινήσει τον Ιανουάριο το κράτος θα επιδοτήσει την διαφορά που θα προκύπτει από τον Ιούλιο μέχρι τον Ιανουάριο.
 • Οι επιδοτήσεις θα είναι κλιμακωτές. Το πρώτο τρίμηνο του έτους η επιδότηση θα καλύπτει το 100% της αύξηση των δανείων από την άνοδο των επιτοκίων. Για παράδειγμα εάν η αύξηση του δανείου από τον Ιούλιο μέχρι τον Ιανουάριο είναι 100 ευρώ η κρατική επιδότηση θα είναι 100 ευρώ. Για το δεύτερο τρίμηνο του 2023 η κρατική επιδότηση θα είναι στο 75% της αύξησης του δανείου, δηλαδή 75 ευρώ, στο τρίτο τρίμηνο θα μειώνεται στο 50%, δηλαδή 50 ευρώ και στο τέταρτο τρίμηνο του έτους η κρατική επιδότηση θα περιορίζεται στο 25%.
 • Οι κρατικές επιδοτήσεις δεν θα έχουν αναδρομικότητα. Δηλαδή θα ισχύουν μόνο για τις τρέχουσες δόσεις από την στιγμή που θα ισχύσει το μέτρο.
 • Θα υπάρχει περίοδος επιτήρησης από 6 έως 12 μήνες των δανειοληπτών μετά την λήξη του προγράμματος. Όσοι δανειολήπτες λάβουν την κρατική ενίσχυση θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά το δάνειό τους για διάστημα έως και έναν χρόνο μετά την λήξη του προγράμματος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να επιστρέψουν το σύνολο των ενισχύσεων που έχουν λάβει.
 • Το πρόγραμμα θα αφορά και σε όσους έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη

Όσοι έχουν δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση, θα μπορούν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους ή να πληρώσουν τις δόσεις που οφείλουν και στην συνέχεια να μπουν και εκείνοι στο πρόγραμμα.

Δεν επιδοτούνται τα δάνεια που λήφθηκαν με κρατική εγγύηση ή που ήδη επιδοτούνται στο πλαίσιο άλλου προγράμματος.

Για όσους έχουν εξυπηρετούμενα δάνεια τα εισοδηματικά κριτήρια είναι τα εξής:

 • Το ατομικό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 24.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 18.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος (έως 3 μέλη), με το μέγιστο ποσό να μην ξεπερνά τα 57.000 ευρώ.
 • Η αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.
 • Το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.
 • Η συνολική ακίνητη περιουσία της οικογένειας να μην ξεπερνά τις 600.000 ευρώ.
 • Οι καταθέσεις της οικογένειας να μην ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ.

Για όσους έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια (καθυστέρηση πληρωμής άνω των 90 ημερών) τα εισοδηματικά κριτήρια είναι τα εξής:

 • Το ατομικό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 17.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 13.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος (έως 3 μέλη), με μέγιστο ποσό τα 45.000 ευρώ.
 • Η αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.
 • Το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.
 • Οι καταθέσεις της οικογένειας να μην ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ.
 • Η συνολική ακίνητη περιουσία της οικογένειας να μην ξεπερνά τις 500.000 ευρώ.
div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}