ΣΕΒ: Μεγάλα οφέλη από την τεχνητή νοημοσύνη

 23/06/2024    03 : 13 : 42
Artificial Intelligence ai
72 / 100

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων. Αλλάζει τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και παράγουμε και η αλήθεια είναι πως είτε θα προσαρμοστούμε και θα την αξιοποιήσουμε είτε θα μείνουμε πίσω. Γιατί η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι εδώ για να μείνει, επισημαίνει ο ΣΕΒ σε ανακοίνωσή του.

Μεταδίδει το euro2day.gr

Οι λύσεις ΤΝ προσφέρουν σημαντικά οφέλη σε διαφορετικά πεδία. Οι επιχειρήσεις που τις έχουν υιοθετήσει καταγράφουν πρακτικά οφέλη που περιλαμβάνουν: 17% υψηλότερα περιθώρια κέρδους, 13% υψηλότερη κερδοφορία, 12% εξοικονόμηση καυσίμων, 10% επιτάχυνση της διάθεσης προϊόντων στην αγορά, αύξηση μεριδίου αγοράς, βελτιωμένη εμπειρία πελάτη και αναβαθμισμένη παραγωγικότητα εργαζομένων. Ωστόσο, παραμένουν λίγες καθώς, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του BusinessPulse, δεν ξεπερνούν το 12% του συνόλου. Η προσαρμογή δεν είναι δεδομένη και πρέπει να βασιστεί στην όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία ανθρώπων και επιχειρήσεων, ώστε οι ταχύτατες τεχνολογικές εξελίξεις και τα νέα εργαλεία που δημιουργούν να αποτελέσουν ευκαιρία για τη δημιουργία ακόμα μεγαλύτερης αξίας.

Η ανάλυση περιλαμβάνει και πρακτικά παραδείγματα από την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης από μεγάλες εταιρείες:

Ψηφιακά δίδυμα στη βιομηχανία μετάλλου (MYTILINEOS)
Ιδιόκτητες, εξατομικευμένες εφαρμογές στο εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος ψηφιακών διδύμων για το χυτήριο αλουμινίου, τον μύλο άλεσης βωξίτη και το διυλιστήριο, συλλέγουν δεδομένα με τεχνολογίες ΙοΤ (π.χ. κραδασμοί, κατανάλωση πρώτης ύλης, συσχετίσεις διαφορετικών παραμέτρων λειτουργίας εγκαταστάσεων, κ.ά.), τροφοδοτούν και βελτιώνουν αλγόριθμους μηχανικής μάθησης και προτείνουν ενέργειες προληπτικής συντήρησης, οργάνωσης παραγωγής και άλλες ρυθμίσεις, μέσα από διαδραστικές πλατφόρμες.

Οφέλη:

 • Μέχρι 5% μείωση κατανάλωσης ενέργειας στη διαδικασία ηλεκτρόλυσης
 • Μέχρι 10% ανίχνευση τρυπημάτων λεκανών χυτηρίου
 • Πρόβλεψη αναγκών συντήρησης και έγκαιρη προσαρμογή διαδικασιών παραγωγής
 • Μείωση κατανάλωσης πρώτης ύλης

Προβλεπτική συντήρηση στη βιομηχανία τσιμέντου (ΤΙΤΑΝ)
Εργαλεία ΤΝ, σε συνδυασμό με αισθητήρες και εφαρμογές ΙοΤ, παραμετροποιούν τα χαρακτηριστικά της διαδικασίας παραγωγής και διανομής του τσιμέντου. Επιτρέπουν την παρακολούθηση, μέτρηση και συλλογή δεδομένων από διαφορετικά τμήματα των εγκαταστάσεων, από την εξαγωγή πρώτων υλών μέχρι τη φόρτωση.

Τα δεδομένα μεταφράζονται σε δείκτες απόδοσης, σε πραγματικό χρόνο. Οι αλγόριθμοι πραγματοποιούν συνεχείς προσαρμογές στις λειτουργικές παραμέτρους του εξοπλισμού με βάση τις προβλέψεις της ΤΝ.

Οι δείκτες παρακολουθούνται από εξειδικευμένα στελέχη και παρουσιάζονται σε πλατφόρμα που
προβλέπει την εξέλιξή τους. Συστήματα πρόγνωσης εντοπίζουν πρώιμες ενδείξεις βλαβών και δυνητικά προβλήματα και προβαίνουν σε προδραστικές προτάσεις για ενέργειες πρόληψης, ακόμα και αν οι ενδείξεις λειτουργίας δεν παρεκκλίνουν του φυσιολογικού.

Οφέλη:

 • 10% αύξηση παραγωγικότητας εξοπλισμού σε πραγματικό χρόνο
 • 5%-10% μείωση κατανάλωσης θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας
 • >10% αύξηση αξιοπιστίας γραμμής παραγωγής
 • >20% μείωση αποθέματος ταχέως κινούμενων υλικών και αναλωσίμων με μοντέλα βελτιστοποίησης αποθέματος

Εξοικονόμηση κόστους στην πράξη – ενδεικτικά παραδείγματα

 • Κύλινδροι κλιβάνου: ~€250.000 εξοικονόμηση κόστους αντικατάστασης. Επιπλέον εξοικονόμηση κόστους 4ήμερης διακοπής εργασιών για την αντικατάσταση.
 • Κατακόρυφος διαχωριστής μύλου τσιμέντου: ~€500.000 εξοικονόμηση κόστους αντικατάστασης εξοπλισμού Εξοικονόμηση επιπλέον κόστους 2ήμερης διακοπής εργασιών για την αντικατάσταση.
 • Κραδασμοί κινητήρα κλιβάνου: έγκαιρες ρυθμίσεις για βελτίωση απόδοσης κινητήρα, έγκαιρη προμήθεια ανταλλακτικών και ελαχιστοποίηση χρόνου διακοπής εργασιών.
 • Κινητήρας μύλου: ~€300.000 εξοικονόμηση κόστους επιδιόρθωσης ή αντικατάσταση. Επιπλέον εξοικονόμηση κόστους 7ήμερης διακοπής εργασιών για την προμήθεια ανταλλακτικών.

Οι Πρωτοβουλίες του ΣΕΒ για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Ο ΣΕΒ διευρύνει τις πρωτοβουλίες του με στόχο την εκπαίδευση και ενδυνάμωση ανθρώπων και επιχειρήσεων. Οι νεότερες δράσεις του περιλαμβάνουν:

1. Ο Οδηγός του ΣΕΒ για την Τεχνητή Νοημοσύνη (δείτε στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό) έχει στόχο να βοηθήσει τις Διοικήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων να κατανοήσουν σε πρακτικούς όρους την επίδραση της ΤΝ αλλά και τους πλέον αποδοτικούς τρόπους εισαγωγής εργαλείων ΤΝ στην καθημερινότητά τους. Εστιάζει:

 • στις πρακτικές αλλαγές που φέρνει η ΤΝ σε παραγωγικές διαδικασίες και διοικητικές λειτουργίες,
 • στις επιχειρηματικές ωφέλειες από την ενσωμάτωση λύσεων ΤΝ,
 • στις δυνατότητες αναβάθμισης της παραγωγικότητας και την ενδυνάμωση των εργαζομένων,
 • στη διαμόρφωση κατάλληλης στρατηγικής ΤΝ για τις ανάγκες τους,
 • σε προκλήσεις και κινδύνους που πρέπει να ζυγίσουν οι επιχειρήσεις στην πορεία.

2. Ο Οδηγός για την Τεχνητή Νοημοσύνη θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση με τίτλο «Άνθρωποι και Επιχειρήσεις στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης», τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024 στις 17:00, με τη συμμετοχή του Δρ. Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, και διακεκριμένων επιχειρηματιών και εμπειρογνωμόνων. Μεγάλοι Χορηγοί του οδηγού και της εκδήλωσης είναι οι Coca-Cola 3E και Eurobank Digital Academy, και Χορηγοί οι COSMOTE, DIS, ELVIAL και YODIWO.

3. AI Talks: Σειρά συζητήσεων/videocasts με ειδικούς από τον ευρύτερο χώρο της ΤΝ.

4. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με τη Google, σε τρία επίπεδα:

I. “AI for all”: το πρόγραμμα υποστηρίζεται από την Google ως μέρος της εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας για θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης που ανακοινώθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει κατάρτιση εισαγωγικού επιπέδου και κατάρτιση για εξειδικευμένες ανάγκες στελεχών στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

II. Νέα προγράμματα “Skills4Jobs”, τα οποία θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο σε νέες ειδικότητες και θα εμπλουτιστούν με ενότητες ΑΙ powered by Google.

III. Νέος κύκλος σεμιναρίων «Μαζί στη Γνώση», στο πλαίσιο της σύμπραξης ΣΕΒ-ΑLBA που θα προσφέρεται στα μέλη ΣΕΒ, με περιεχόμενο ΑΙ powered by Google.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}