Ρωσία: Τέλος στην απαγόρευση των εξαγωγών ντίζελ

 30/11/2023    08 : 45 : 01
ρωσικο πετρελαιο
70 / 100

Η Ρωσία επέτρεψε και πάλι τις εξαγωγές ντίζελ δια θαλάσσης, λίγες εβδομάδες μετά την απαγόρευσης τους, κίνηση που είχε προκαλέσει αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αποστολές μπορούν να συνεχιστούν, υπό την προϋπόθεση ότι τα καύσιμα θα παραδίδονται στα λιμάνια της χώρας μέσω αγωγών, σύμφωνα με δήλωση στον λογαριασμό της κυβέρνησης στο Telegram. Τέτοιες ροές προς τα δυτικά λιμάνια της Ρωσίας αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των εξαγόμενων όγκων.

Η κίνηση αυτή θα φέρει ανακούφιση στους εισαγωγείς καθώς η Ρωσία, ο μοναδικός μεγαλύτερος θαλάσσιος εξαγωγέας καυσίμων τύπου ντίζελ, απαγόρευσε σχεδόν ολοκληρωτικά τις παραδόσεις στις 21 Σεπτεμβρίου.

Οι περιορισμοί οδήγησαν σε άνοδο τις ευρωπαϊκές τιμές σε μια ήδη σφιχτή αγορά.

Τα διυλιστήρια σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται να παράγουν αρκετά μετά τη μείωση της προσφοράς αργού πετρελαίου πλούσιου σε ντίζελ από τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία, που οδήγησε σε μείωση των αποθεμάτων.

Αν και οι εξαγωγές μπορούν τώρα να ξαναρχίσουν, οι παραγωγοί πρέπει να διασφαλίσουν ότι τουλάχιστον το 50% της παραγωγής ντίζελ τους θα παραμένει στην πατρίδα τους, διευκρίνισε η κυβέρνηση της Ρωσίας.

Οι εξαγωγείς που δεν παράγουν το δικό τους ντίζελ αλλά αποστέλλουν όγκους που αγοράζονται στην εγχώρια αγορά θα πρέπει τώρα να πληρώσουν απαγορευτικά υψηλό εξαγωγικό δασμό, σύμφωνα με τη δήλωση.

Αυτός ορίζεται στα 50.000 ρούβλια (σχεδόν 500 δολάρια) ανά τόνο.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας αποκαθιστά επίσης πλήρως τις επιδοτήσεις της στα διυλιστήρια για να διασφαλίσει ότι η εγχώρια ζήτηση καυσίμων καλύπτεται και τα διυλιστήρια λαμβάνουν αποζημίωση για τη διαφορά μεταξύ των τιμών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}