«Ριγμένοι» οι Έλληνες καταθέτες: Λαμβάνουν από τις χαμηλότερες αποδόσεις στην Ευρώπη!

Κυριακή 09/12/2023    12 : 52 : 31
bank
66 / 100

Η χώρα μας φιγουράρει στην τρίτη θέση με τις χαμηλότερες αποδόσεις, μετά την Κύπρο και τη Σλοβενία ως προς τις καταθέσεις των νοικοκυριών και την Κύπρο και τη Μάλτα ως προς αυτές των επιχειρήσεων

Εμφανώς «ριγμένοι», όσον αφορά στις αποδόσεις που λαμβάνουν για να «κλειδώσουν» τα χρήματά τους σε προθεσμιακές καταθέσεις, αποδεικνύονται οι Έλληνες, αφού οι εγχώριες τράπεζες συνεχίζουν να προσφέρουν από τα χαμηλότερα επιτόκια στην Ευρώπη, παρά τις κινήσεις των τελευταίων μηνών να «περάσουν» μέρος των αυξήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που άντλησε το newmoney μέσα από την ιστοσελίδα της κεντρικής τράπεζας, το επιτόκιο των καταθέσεων συμφωνημένης διάρκειας έως ένα έτος διαμορφώνεται σήμερα στην Ελλάδα στο 1,56% για τα νοικοκυριά και στο 2,69% για τις επιχειρήσεις, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται στο 3,04% και 3,42% αντίστοιχα.

Πιο αναλυτικά, η χώρα μας φιγουράρει στην τρίτη θέση με τις χαμηλότερες αποδόσεις – μετά την Κύπρο και τη Σλοβενία ως προς τις καταθέσεις των νοικοκυριών και την Κύπρο και τη Μάλτα ως προς αυτές των επιχειρήσεων – όταν Βέλγιο και Γαλλία ανταμείβουν τους αποταμιευτές τους με 3,62% και 3,76% αντίστοιχα.

Συγκρίνοντας τα στοιχεία δε, με πριν από ένα χρόνο, οπότε και η ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια, στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, καθίσταται σαφές ότι οι ελληνικές τράπεζες άργησαν σημαντικά να ανατιμολογήσουν τις καταθέσεις προθεσμίας, προς όφελος των πελατών τους.

Ειδικότερα, τον Αύγουστο του 2022 το επιτόκιο ήταν στο 0,11% για τα νοικοκυριά και στο 0,10% για τις επιχειρήσεις, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης ήταν 0,35% και 0,10% αντίστοιχα. Μέσα σε ένα χρόνο, δηλαδή, ο μέσος Ευρωπαίος καταθέτης «κέρδισε» έως και 3,5% από την πολιτική της ΕΚΤ, όταν το όφελος για τον Έλληνα αποταμιευτή κυμαίνεται στο 2,5%.

Όσον αφορά στο ταμιευτήριο, η Ελλάδα διαθέτει επιτόκια 0,03% έναντι 0,31% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και 1,36% στο Λουξεμβούργο.

Η προώθηση καλύτερων επιλογών αποταμίευσης, πάντως, αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) για τον εορτασμό των 95 ετών από την ίδρυσή της, ο ρόλος ενός υγιούς και ανταγωνιστικού τραπεζικού συστήματος περιλαμβάνει την προσφορά ευρέως φάσματος επιλογών στους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των καταθετικών λογαριασμών με ανταγωνιστικά επιτόκια. «Μετά από συνάντηση με την ΕΕΤ, οι μεγάλες τράπεζες συμφώνησαν να προωθήσουν περαιτέρω πιο ελκυστικά προϊόντα, όπως οι προθεσμιακές καταθέσεις. Αυτό έχει ήδη αρχίσει σε κάποιο βαθμό, αλλά αναμένουμε ότι θα επεκταθεί περαιτέρω», πρόσθεσε.

πινακας1πινακας2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}