Ρεύμα: Μπαίνει άγριος κόφτης στις επιδοτήσεις

Δευτέρα 03/06/2023    06 : 31 : 02
τανεα1 2 23
69 / 100

Ρεύμα: Μπαίνει άγριος κόφτης στις επιδοτήσεις

Προβλέπεται νέο κλάμα…

ηχω1 2 23

Ρεύμα: «Προσγειώνονται» οι επιδοτήσεις στις 500 κιλοβατώρες

Στις χαμηλές καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες επικεντρώνει την επιδοματική πολιτική για το Φεβρουάριο η κυβέρνηση, περιορίζοντας δραστικά τα μέτρα στήριξης για οικιακούς και επαγγελματίες για τα οποία έχουν δαπανηθεί τους τελευταίους 18 μήνες 8,2 δισ.

Με την ενεργειακή κρίση να κινείται σε ηπιότερους τόνους αλλά χωρίς να έχει εξαλειφθεί, η κυβέρνηση κάνει το επόμενο βήμα που υπαγορεύουν οι μειωμένες τιμές του Φεβρουαρίου από τους προμηθευτές με οδηγό τη ΔΕΗ αλλά τα ψαλιδισμένα έσοδα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που το αποθεματικό του έχει υποχωρήσει στα 200 εκατ. ευρώ. Περιορίζει μόλις στα 95 εκατ. τις επιδοτήσεις του μήνα από 840 εκατ. που διέθεσε τον Γενάρη και 1,9 δισ. τον περασμένο Σεπτέμβριο και προτάσσει κίνητρα μείωσης της κατανάλωσης για να μειώσει τους λογαριασμούς στις υψηλότερες καταναλώσεις, πάνω από 500 κιλοβατώρες.

Στερεύουν οι πόροι

Ο ΔΑΠΕΕΠ (διαχειριστής των ΑΠΕ και του ΤΕΜ) προσδοκά σε πρόσθετους πόρους συνολικού ύψους 375 εκατ. ευρώ το επόμενο διάστημα που είναι επιπλέον έσοδα, τα οποία θα προέλθουν από την φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών. Από εκεί και πέρα οι πόροι στερεύουν καθώς ούτε οι ρύποι φέρνουν σημαντικά έσοδα στο ταμείο λόγω περιορισμένων δημοπρασιών αλλά ούτε και το πλαφόν στην χονδρεμπορική όσο οι τιμές μειώνονται.

Αν και οι τελικές αποφάσεις για τη φορολόγηση των υπερκερδών έχουν ληφθεί ωστόσο τα χρήματα δεν έχουν καταβληθεί ακόμη ενώ άγνωστη είναι η τύχη των εσόδων από την φορολόγηση των κερδών στην προμήθεια.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}